Tüm Hakları Saklıdır
Android Hakkında Bilmeniz Gereken 10 İlginç Bilgi
Android yaklaşık 14 yıldır piyasadaki yerini koruyor. BlackBerry’ye benzeyen zayıf bir işletim sisteminden küresel pazar payına hakim olana geçiş yaptı. Küçük Linux mobil işletim sistemi olarak mütevazı başlangıcından itibaren Android, her gün insanların hayatına dokunan bir güç merkezi haline geldi. Ama bu, her zaman böyle değildi.
Android hakkındaki ilk şaşırtıcı gerçekleri araştırdık. Android hikayesinde ele almadığımız çok daha fazlası yerl aldığını unutmayın. İşte Android geçmişinden kesinlikle hatırlamaya değer birkaç önemli nokta.
Android, dijital kameralar için bir işletim sistemi olarak ortaya çıktı
İçindekiler
- 1 Android, dijital kameralar için bir işletim sistemi olarak ortaya çıktı
- 2 2017’nin 1. çeyreği itibarıyla Android’in pazar payı% 85’tir
- 3 Microsoft, Android’den yılda 6 milyar dolardan fazla kazanıyor
- 4 Samsung’a 2004 yılında Android satın alma fırsatı sunuldu
- 5 Nokia, Android’in 2007’de Symbian için bir tehdit olmadığını söyledi
- 6 Nokia’nın CEO’su, “Android kullanmak” için bazı seçeneklere sahipti
- 7 Chrome ve Chrome OS artık Android uygulamalarını çalıştırabilir
- 8 Google Maps, Android cihazları kullanarak trafik hızlarını hesaplar
- 9 Şu anda dünya çapında 2 milyardan fazla insan Android kullanıyor
- 10 Bir Nexus One, bir uydu olarak uzaya fırlatıldı
Galaxy S Camera gibi Android çalıştıran bir avuç dijital kamera görmüş olsak da, mobil işletim sistemi, telefonlar ve tabletler gibi cihazlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Ama bu her zaman böyle değildi. Andy Rubin ve ekibi ilk olarak Nisan 2004’te dijital kameralar için gelişmiş bir işletim sistemi olarak Android fikrini ortaya attı, Ancak daha sonra kamera pazarının Android’in hedeflerine ulaşması için yeterince büyük olmadığını fark etti.
Beş ay sonra Eylül 2004’te ekip, Android’i yatırımcılara, o zamanlar mobil cihazlar kategorisinde önemli pazar payına sahip olan Symbian ve Microsoft Windows Mobile’ı alarak mobil cihazlar için bir işletim sistemi olarak tanıtmaya karar verdi. Rubin ve ekibi, Google onları satın almadan önce birkaç şirkete satış konuşması yaptı.
2017’nin 1. çeyreği itibarıyla Android’in pazar payı% 85’tir
Android’in mobil pazar payı, işletim sisteminin piyasaya sürülmesinden bu yana istikrarlı bir şekilde arttı ve şimdi IDC’nin en son anketine göre pazarın% 85’ine hakim konumda yer alıyor . Bazı raporlar, Android’in,, büyük ölçüde Çin ve Hindistan’daki genişlemesine borçlu olduğunu öne sürüyor. Dolayısıyla 2018’in başında %90 pazar payı engelini aşabileceği ortaya çıktı
Bazı Android odaklı üreticiler için de bir afiş yılı oldu. Samsung, Galaxy S7’yi geride bırakan Galaxy S8 çok iyi bir yıl geçiriyor . Huawei, Oppo ve Vivo gibi Çinli üreticiler çeyrek dönem satış rekoru kırıyor. Bu arada HTC , 2016’nın en iyi Android telefonunu yaratmasına rağmen kendini zor durumda buluyor.
Microsoft, Android’den yılda 6 milyar dolardan fazla kazanıyor
Android’in popülaritesi hızla artarken, Microsoft, muhtemelen kendi Windows Phone mobil sistemini öldüren işletim sisteminin yükselişinden daha fazla fayda sağladı. Android düzenlemesinin ilk günlerinde, Microsoft’un yalnızca HTC’den yılda yaklaşık 30 milyon dolar kazandığı belirlendi .
Bugün var olan tüm Android telefonları hesaba kattığınızda, bu sayı 6 milyar dolara çok daha yakın. Microsoft’un Office uygulamaları paketinin Android’de mevcut olmasının mantıklı olmasına da şaşmamalı. Tahminler, Microsoft’un etkinleştirilen her Android cihaz için yaklaşık 32,41 ABD doları telif ücreti kazandığını gösteriyor.
Samsung’a 2004 yılında Android satın alma fırsatı sunuldu
Samsung, Android kullanan bir numaralı telefon üreticisidir, ancak 2004’te durum böyle değildi. Andy Rubin’in ekibi Android girişimlerini finanse etmek istediğinde, 2004’ün sonlarında Samsung’a fikirleriyle yaklaştılar. Rubin, Samsung’un yönetim kurulunun işletim sistemindeki potansiyeli görmediğini söyledi.
Samsung, Android telefon üreticileri arasında en iyi üretici olmasına rağmen, şu anda bu karardan büyük olasılıkla büyük bir pişmanlık duyuyor. Bu satın alma işlemi tamamlanmış olsaydı , tek Android telefon üreticisi olabilirlerdi.
Nokia, Android’in 2007’de Symbian için bir tehdit olmadığını söyledi
Bugün Android hakimiyeti karşısında karga yemek zorunda olan tek şirket Samsung değil. Google nihayet 2007’de Android’i tekrar ortaya çıkardığında, Nokia ünlü bir şekilde Android’i o zamanlar hakim olan işletim sistemi Symbian için bir tehdit olarak görmediklerini söyledi. Android’in% 33 pazar payına ulaşması uzun sürmedi ve 2010 yılına kadar Symbian artık pazardaki baskın güç değildi.
Bu durum Finlandiyalı şirket için bir dizi kötü seçime yol açtı.
Nokia’nın CEO’su, “Android kullanmak” için bazı seçeneklere sahipti
Nokia’nın Android’i küçümsemesi o kadar harika ki bu listede iki yeri hak ediyor. Google’ın Android işletim sisteminin mobil pazara hakim olduğu ve Nokia’nın muhtemelen Symbian çabalarından vazgeçmesi gerektiği netleşti.
Chrome ve Chrome OS artık Android uygulamalarını çalıştırabilir
Android uygulamaları da bugünlerde Android çalıştıran cihazlara özel değil. Birkaç uzantının yardımıyla, Android uygulamalarını Chrome tarayıcınızda çalıştırabilirsiniz. Çoğu modern Chromebook artık Google Play Store için yerel desteğe sahip olduğu ve Android uygulamalarını indirip yüklediği için Google , Chrome OS ile bunu biraz daha desteklediğini düşünüyor.
Bir Chromebook’ta milyonlarca Android uygulamasını kullanabilmek, Google’ın ucuz dizüstü bilgisayar işletim sistemini bir güç merkezine dönüştürüyor, ancak deneyim olabileceği kadar yararlı değil. Yine de Google, geliştiricilere daha büyük ekranlarda uygulamaları desteklemek için daha fazla seçenek sunarak uygulamaların ne kadar iyi çalıştığını iyileştirmeye devam ediyor.
Google Maps, Android cihazları kullanarak trafik hızlarını hesaplar
Cebinizdeki akıllı telefonun çalıştırdığı işletim sistemi ne olursa olsun, şehrinizde gezinmek için Google Haritalar’ı kullanırsanız, aynı zamanda binlerce Android kullanıcısına da güvenmiş olursunuz. Google, giderek daha fazla insan akıllı telefonlara geçmeye devam ettikçe, yararlanabilecekleri minyatür bir trafik monitörleri ordusuna sahip olduklarını fark etti. Bu nedenle, haritanızda gördüğünüz trafik akışı, şu anda aynı yolu yapmaya çalışan Android telefonların sayısının son derece doğru bir gerçek zamanlı görüntüsüdür.
Şu anda dünya çapında 2 milyardan fazla insan Android kullanıyor
Dijital kameralar düşünülerek tasarlanmış bir işletim sistemi olarak mütevazi başlangıcından itibaren Android, akıllı telefonlarda, TV’lerde, saatlerde ve hatta arabalarımızda kullanılan bir özellik haline geldi. Aslında, Google’ın Mayıs 2017 itibarıyla Android için yaklaşık 2 milyar aylık aktif kullanıcısı olduğu tahmin ediliyor ve bu sayının artmaya devam edeceğini söylemek yanlış olmaz..
Bir Nexus One, bir uydu olarak uzaya fırlatıldı
2013 yılında bir şirket, Linux tabanlı bir bilgisayar ve bir işlemcinin yanı sıra bir irtifa ve yörünge kontrol sistemi olan Nexus One’ı da içeren bir CubeSat uydusu fırlattı. Linux bilgisayar yörüngede bir kez çeşitli testler gerçekleştirdi ve ardından uydunun işlevlerinin kontrolü Android destekli Nexus One’a geçti.
Uydunun görevinin bir kısmı, çeşitli deneyler gerçekleştirirken kullanıma hazır teknolojinin uzay boşluğunda ne kadar iyi hayatta kalabileceğini test etmekti.