TeknoHocam
Özgün ve Özgür Teknoloji

takipçi satın al

Android Telefonunuzun Saldırıya Uğrayıp Uğramadığını Nasıl Anlarsınız?

0

Android telefonunuzun saldırıya uğrayıp uğramadığını merak mı ediyorsunuz? Gelin hep beraber telefonumuza ne olduğuna kısaca bir göz atalım.

Akıllı telefonlar yalnızca arama yapma veya mesaj göndermek için kullandığımız cihazlar değildir. Akıllı telefon, tablet veya bilgisayarlarımızda banka uygulamalarımız, e-devlet  gibi kişisel uygulamalarımız, birçok özel resim ve videolarımızı sakladığımız gibi çoğu veriyi de bu cihazlarda toplarız. Eğer telefonunuz çalınırsa ve bir de telefonunuzda güvenlik şifresi ile koruma altına almadıysanız, telefonunuzu alan kişilerin eline tüm bilgileriniz geçebilir. Ancak sadece fiziki olarak çalınması gerekmez. Kötü amaçlı hacker’lar tarafından da telefonunuza ulaşılarak verileriniz kısa süre içerisinde istenmeyen kişilerin eline geçebilir ve bu en tehlikelisidir. Tüm bu durumlarla karşılaştığımızda veya güvenliğimizden emin olmadığımızda saldırıya uğrayıp uğramadığınızı nasıl anlayabileceğinizi göstereceğiz.

Android Telefonunuzun Saldırıya Uğrayıp Uğramadığını Nasıl Anlarsınız?

Aşağıda verdiğimiz bilgileri kontrol ederek, bir saldırıya uğrayıp uğramadığınızı kontrol edebilirsiniz:

  • Telefonunuzun pili veya bataryası normalden çok daha hızlı bitiyorsa, pilinizin azalma nedeni casus yazılım veya kötü amaçlı yazılımlar olabilir.
  • Pop-up şeklinde tarayıcı reklamları sürekli olarak yerli-yersiz karşınıza çıkıyorsa, telefonunuza bir kötü amaçlı yazılım yüklenmiştir ve bunu kaldırmak için telefonunuza reset atmanız bile gerekebilir. Çünkü bu tarz yazılımlar adeta bir ağ gibi tüm sisteminizi kaplar ve ondan bir türlü kurtulamazsınız.
  • Arama kayıtlarınızı ve Mesaj kutunuzu kontrol edin. Eğer sizin haberiniz olmadan arama yapılmış veya mesajlar gönderilmişse telefonunuz risk altındadır.
  • Ay sonunda internet paketinizi kontrol ettiğinizde anormal veri kullanımı varsa, bu durumu gözlemleyin ve Ayarlar menüsünden Veri-trafik ayarlarında hangi uygulamaların ne kadar internet harcadığına bakın. Eğer varlığından haberdar olmadığınız bir uygulama varsa hemen telefonunuzdan kaldırın.
  • Tarayıcıya girdiğinizde sizin belirlediğinizden farklı olarak bir sayfa açılıyor ise muhtemelen telefonunuza internet üzerinden kötü amaçlı bir yazılım gelmiştir.
  • Cihazınız son günlerde farklı bir şey yapmadığınız halde çok yavaş çalışıyorsa sorunun kaynağını araştırın.

Android Telefonunuz Saldırıya Uğradığında Ne Yapmalısınız?

Telefonunuzun saldırıya uğrayıp uğramadığını belirten faktörleri anlattığımıza göre, şimdide bu durumlardan nasıl kurtuluruz? Bu sorunun cevabına bir göz atalım.

  • Herkesçe bilinen Google Play Store üzerinde iyi yorum ve puan almış bir antivirüs veya güvenlik uygulaması edinin.
  • Şüphelendiğiniz uygulamaları silmeyi deneyin. Ayarlar- Uygulamalar bölümünde bilmediğiniz veya son günlerde yüklediğiniz tam olarak ne işe yaradığını bilmediğiniz uygulamaları cihazınızdan kaldırın.
  • Android telefonunuzu fabrika ayarlarına sıfırlayın. Eğer telefonunuzda uygulama kaldırdığınızda sorunlarınız çözülmüyorsa fotoğraf, videolar ve kişilerinizi bir bilgisayara atın ve telefonunuzun sistemini tamamen sıfırlayın. Bu sizi kötü amaçlı yazılımlardan kurtaracaktır.
  • Telefonunuza internetten duyduğunuz ve güvenilirliğine ait fazla bilgi olmayan uygulamaları indirmeyin.
  • Play store dışında uygulama APK’si indiriyorsanız dikkat edin. Unutmayın Premium ve paralı APK’leri ücretsiz olarak piyasaya süren kişiler büyük ihtimalle oluşturduğu uygulamada sizin verilerinizi kullanıyordur.

Telefonunuzun en güncel sürümünde olduğunuzdan emin olun. Akıllı telefonlar altyapısını oluşturan Android işletim sisteminin kendine ait birçok güvenlik yolu vardır ancak her güncellemede bu yolları geliştirdiklerinden güncel son sürüm kullanmaya dikkat edin.

Daha fazla oku: Android Telefonunuzu Hızlı Şarj etmek için ipuçları

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.