Tüm Hakları Saklıdır
Blog Açmak İsteyenler İçin Öneriler
Yeni bir blog sayfası açarak yazdıklarınızı insanlarla paylaşmak mı istiyorsunuz? Kendi blogunuzla kariyer yapmak mı istiyorsunuz? O halde gelin Nasıl bir blog sayfası oluşturacağımızı öğrenelim.
Blog Açmak İsteyenler İçin Öneriler yazımızda A’dan Z’ye karşılabileceğiniz tüm detayları anlatıyoruz.
Blog açarak sizde para kazanabilir ve bir yandan ek gelir kazanırken diğer yandan bilgilerinizi insanlara rahatça ulaştırabilirsiniz.
Günümüzde milyonlarca insan kendi blog sayfasını oluşturmuş durumda. Siz de kendi blog sayfanızı nasıl yapacağınızı düşünüyorsanız mutlaka yazımızı okumadan geçmeyin.
2020 yılıyla beraber dünyada birçok yenilik hayatımıza girmiş durumda. Ne yapacağımızı, nasıl yapacağımızı sanki biraz daha iyi öğrenmeye başladık. İnsanlar böyle durumlarda kendilerini eve kapatsada hangi yeteneklerinin olduğunu yeni yeni öğrenmeye başladı.
Sizde yeni bir blog sayfası açarak kendinizi geliştirebilir ve insanlara faydalı içerikler veya sanatsal öğeler sunabilirsiniz.
Blog yazmanın bir çok nedeni vardır. Bunlardan en popüler olanları;
İçindekiler
- 0.1 Blog yazmanın bir çok nedeni vardır. Bunlardan en popüler olanları;
- 0.2 İşte Adım Adım Blog Açma
- 0.2.0.1 1.Blog Konusu Bulun
- 0.2.0.2 2.Blog Platformunu Seçin
- 0.2.0.3 3.Blogunuzun Alan Adını Oluşturun
- 0.2.0.4 4.Blog Tasarımınızı Düzenleyin
- 0.2.0.5 5.İlk Blog İçeriğinizi Oluşturun
- 0.2.0.6 6.İçeriğinizi Tüm Dünyayla Paylaşın
- 0.2.0.7 7.Ziyaretçilerinizi Artırarak Daha Fazla Gösterim Alın
- 0.2.0.8 8.Para Kazanmaya Başlayın
- 1 Sıfırdan Nasıl Blog Sayfası Başlatırım
- 2 Blogumuzun Konusunu Nasıl Bulacağız?
- 3 Bu konu hakkında yapabileceklerimiz çok basit. İşte İpuçları:
- 3.0.0.1 Kendinizde olup da başkalarında olmayan bir alan tercih edin. Yapacağınız şey meslek değil herhangi bir alan olabilir. En sevdiğiniz konular üzerine yoğunlaşın; yapmaktan haz aldığınız şeyler.
- 3.0.0.2 Bu durumda çok arama yapmamıza gerek yok. En çok ilgilendiğiniz konulara bakın. En çok ne hakkında araştırmalar yapıyor, hangi haberler ilginizi çekiyor yada hobileriniz. Bu alanlardan birini seçip ona bir şeyler katın.
- 3.0.0.3 Blog açma düşüncesine yeni kapıldınız ve aklınızda bir çok soru var; örneğin yazılım, donanım, e-spor, bilim gibi aklınızda bir çok konu var. Bu konular hakkında birkaç içerik üretmeye çalışın. Ürettiğiniz içerikleri tanıdığınız insanlarla veya bu işte uzman kişilerle paylaşın ve yorumları hakkında değerlendirmelerde bulunun.
- 3.1 2.Blog Platformunuzu Seçin
- 3.2 3.Blogunuzun Alan Adını Oluşturun
- 3.3 4.Blog Tasarımınızı Düzenleyin
- 3.4 5.İlk Blog İçeriğinizi Oluşturun
- 3.5 6.İçeriğinizi Tüm Dünyayla Paylaşın
- 3.6 7.Ziyaretçilerinizi Artırarak Daha Fazla Gösterim Alın
- 3.7 8.Para Kazanmaya Başlayın
-
Bilgi birikiminizi insanlara aktarmak.
-
Düşüncelerinizi yazıya dökerek kalıcı olmasını sağlamak
-
Ek gelir elde etmek
-
İnsanlarla daha çok iletişim halinde olmak
-
Bu alanda kariyer yapmak
Evet blog açanlar genelde bu öncüllerle işe başlıyor. Sizin blog açma nedeniniz de bu seçeneklerden biri olabilir veya daha farklı seçeneklerle de bu işe başlayabilirsiniz.
Şimdi asıl soru şuanda bir blog sayfasını nasıl açabilir gelin hep birlikte öğrenelim.
Eğer sizde çoğu kullanıcının ilk başlarda yaptığı hataları yapmak istemiyorsanız önerilerimizi dikkatle okuyun.
Blog açmak için kendimizi hazır hissettiğimizde aklımıza gelecek ilk soru Alan Adı.
Alan adı sizin blog sayfanıza insanların nasıl ulaşabileceğini açıklayan sanal bir adrestir.
İşte Adım Adım Blog Açma
1.Blog Konusu Bulun
2.Blog Platformunu Seçin
3.Blogunuzun Alan Adını Oluşturun
4.Blog Tasarımınızı Düzenleyin
5.İlk Blog İçeriğinizi Oluşturun
6.İçeriğinizi Tüm Dünyayla Paylaşın
7.Ziyaretçilerinizi Artırarak Daha Fazla Gösterim Alın
8.Para Kazanmaya Başlayın
Sıfırdan Nasıl Blog Sayfası Başlatırım
Blog rehberimizle siz yeni başlayan ve blog açmak hakkında fazla bilgisi olmayanlara nasıl blog açacağımızı anlatıyoruz.
Muhtemelen çok kısa sürede sizde Blog sayfanızı oluşturarak İçeriklerinizi Paylaşacaksınız.
1.Blog Konusu Bulun
Yeni bir güne uyandık ve aklımızdan bir blog açma düşüncesi geçti. Her düşündüğümüz hemen olacak diye bir şey yok. Ancak Blog Açmak o kadar kolay bir hale geldi ki. Yeter ki konumuzu bulalım.
Her insanın uzmanlaştığı ve iyi bildiği alanlar olacaktır. Ancak bir insan her şeyi tam olarak bilemez. Bu yüzden ilk Seçeneğimiz Blog konusu bulmak olacaktır. Farklı konularda yazarak veya paylaşım yaparak asla hedefimize ulaşamayız.
Arama motorları zaten farklı konular hakkında paylaşım sitelerine itibar etmez. Çünkü sitenizin kategorilenmesi gerekir. Blog, haber, eğitim, reklam gibi bir sürü kategori vardır. Bizim de bu kategorilerden birisini seçerek onun üzerinden yürümemiz gerekir.
Asıl soruya gelelim;
Blogumuzun Konusunu Nasıl Bulacağız?
Bu konu hakkında yapabileceklerimiz çok basit. İşte İpuçları:
-
Kendinizde olup da başkalarında olmayan bir alan tercih edin. Yapacağınız şey meslek değil herhangi bir alan olabilir. En sevdiğiniz konular üzerine yoğunlaşın; yapmaktan haz aldığınız şeyler.
-
Bu durumda çok arama yapmamıza gerek yok. En çok ilgilendiğiniz konulara bakın. En çok ne hakkında araştırmalar yapıyor, hangi haberler ilginizi çekiyor yada hobileriniz. Bu alanlardan birini seçip ona bir şeyler katın.
-
Blog açma düşüncesine yeni kapıldınız ve aklınızda bir çok soru var; örneğin yazılım, donanım, e-spor, bilim gibi aklınızda bir çok konu var. Bu konular hakkında birkaç içerik üretmeye çalışın. Ürettiğiniz içerikleri tanıdığınız insanlarla veya bu işte uzman kişilerle paylaşın ve yorumları hakkında değerlendirmelerde bulunun.
Bu seçenekleri değerlendirdiğinizde size en uygun olan alanı seçmeniz, sizin için en kritik aşamalardan biridir.
Böylelikle seçtiğiniz alanda sürekli olarak kendinizi yenileyebilir ve acaba ne hakkında bloglasam diye düşünmeyeceksiniz.
En önemli şey yazdığınız alanın bitmemesidir. Eğer içinizde bu alana karşı bir ilgi kalmamışsa başarısız bir deneme olacaktır.
İlk ve en önemli adımımızı seçmek en kritik alandır ve bu alanın geri dönüşü yoktur unutmayalım!
2.Blog Platformunuzu Seçin
Hangi Blog Platformunu Seçmem Gerekiyor?
Günümüzde blog ve kişisel web sitesi kurulumunun arttığı bilinen bir gerçektir. Her gün binlerce insan kendi web sitesini yada blog sayfasını açıyor. Bu nedenle bir çok platform insanların bu alandaki yönelimini değerlendirmek ve kendine yeni müşteriler katmaya çalışıyor.
Dünyadaki Web Sayfaları ve Blogların %40’ı WordPress Platformunu tercih ediyor. Sizde daha önceden mutlaka duymuşsunuzdur.
WordPress bu alandaki en gelişmiş platformdur. Kolay kullanımı, ücretsiz olması, çoğu araçla uyumlu olması ve eklentilerle sizin yerinize arka plandaki çoğu işi yapması gibi bir çok özelliğe sahiptir.
Sizde bu platformla başlayın ve arkanıza bile bakmayın. Çünkü WordPress, platformlar bazında sizin işinizi en iyi görecek araçtır.
Bu konu hakkında daha fazla bilgi için Okumadan geçmeyin: En İyi Blog Platformları Hangileri
3.Blogunuzun Alan Adını Oluşturun
Blog açmak konusunda ki düşünceleriniz pekişti ve artık kendinizi hazır hissediyorsunuz. İşte en önemli aşamalardan birisi alan adı seçimi. Sizde alan adınızı düşünürken şu önerileri değerlendirmeden geçmeyin.
Yazılması, Hatırlanması, Okunması ve En önemlisi Markalaşması kolay.
Alan adı sizin bloğunuzun barındırılacağı adrestir. Örneğin; Teknohocam.com
Sizde alan adınızı kolayca domain satan firmalardan satın alabilirsiniz. Üstelik yıllık ücret olarak ta sizi çok fazla zorlamayacaktır. 1 yıllık alan adı gideri “.com” domainleri için ortalama 50-100 TL arasında değişmekte.
Alan adınızı alırken içinde sayı yada işaret barındırmaması sizin yararınıza olacaktır. Hatırlanması, yazılması ve okunması kolay olan sizi anlatan bir kelime bulmanız her zaman için en iyisidir.
Alan adı üzerinde bu kadar fazlaca durmamızın sebebi ileride çok daha büyüdüğünüzde kendi markanızı oluşturmanızdır. Eğer çok fazla kişiye hitap eden bir bloger iseniz alan adınızın da size yakışır olması gerekir.
Ayrıca alan adınız kendi isminizle mi yoksa genel bir isim mi içerecek bunu da ince eleyip sık dokuyarak düşünün.
Konu hakkında Alan adı alırken kendi adımı kullanmalı mıyım? Yazımıza göz atmadan geçmeyin.
Yukarıda bahsettiğimiz önerileri kesinlikle geçmeyin alan adınızı daha sonra değiştirmeniz bir çok değişiklik yapmanızı gerektirecektir. Ayrıca alan adında .com yada .net gibi uzantılar tercih edin diğer uzantılar arama motorlarında sıralama da pek fazla yükselemeyeceklerdir.
4.Blog Tasarımınızı Düzenleyin
İlk 3 adımı tamamladık ve artık WordPress.org üzerinde bir blog oluşturduk. Şimdi gelelim bir başka meseleye. Şimdiye kadar kafanız karışmış olabilir her birisi farklı bir alan ve farklı bir çalışma. Şimdi ne yapacağız?
Sitenize ziyaretçiniz veya okurunuz geldi ilk neyle karşılaşacak tabi ki de sitenizin teması ve tasarımıyla.
Kendi alanınıza uygun tema seçerek işe başlamanız gerekmektedir. Görsel bir blog mu hazırlamak istiyorsunuz? Yoksa sade bir tasarım mı?
Sitenizin konusuna uygun güzel bir temayla başlayabilirsiniz çünkü WordPress’te her alana göre binlerce tema ve tasarım mevcut.
Şu ana kadar 50 TL’ye alan adı aldık diyelim başka bir masrafımız henüz olmadı bunun için size önerim ücretli Premium bir wordpress teması almanız neden mi?
Blogunuz için kaliteli ve karşılaştığınız sorunlara anında yanıt alabileceğiniz ücretli temalar sizin için çokta fazla bir masraf oluşturmuyor.
WordPress temaları satan Türkçe ve yabancı olmak üzere bir sürü aracı var. Bu hizmeti gerçekleştiren kişilerden tema almanız halinde, ücretsiz temalarda erişemediğiniz özelliklere sahip olacaksınız.
Ancak ben ücretsiz tema istiyorum diyenler içinde kötü bir şey diyemeyiz çünkü WordPress’in kendi temaları da bir çok işte kullanılabilirlik bakımından geri kalmıyor.
5.İlk Blog İçeriğinizi Oluşturun
Blogumuzu başarıyla açtık ve artık sahibi olduğumuz bir alan adı (URL) ve yönetici paneline sahip bir blogumuz var.
Konumuzu da seçtiğimize göre artık içeriklerimizi oluşturabiliriz. Hangi alanda içerik üretiyorsak üretelim bu içeriklerin özgün ve kendi kalemimizle yazılmış olması en önemlisi. Kopya içerikler arama motorları tarafından algılanır ve arama listelerinde kendine yer bulamaz yada çok arka sıralarda kalarak ziyaret edilmezler.
Bu sebeple içeriklerimizi oluştururken birkaç kuralımız var.
İlk olarak yazımızın tamamen özgün olması gerekiyor.
İkinci olarak ise kullanıcının aradığı konuyu işten kaçmayarak anlatmamız ve çok uzun metinlerden de vazgeçmemiz gerekiyor.
6.İçeriğinizi Tüm Dünyayla Paylaşın
Evet, içeriğimizi, yazımızı, makalemizi, görsel araçlarımızı hazırladık her şey tamam. Tam da oldu bu iş dedikten sonra artık bunu Blogumuzdan yayımlayacak bir hale geldik.
Unutmayın ki her sloganın, hikayenin, kitabın ve bir çok şeyin çıkış ve dünyayla buluşma anı vardır.
Yazımızın milyonlarca insanın okuduğunu yada gördüğünü düşünerek paylaşmamız ve insanlara bir şeyler katmamız gerekiyor. Bu bizim kalıcılık oranımızı epey artıracaktır.
İnsanlar yararlı buldukları gelişmeleri ve içerikleri her zaman beğenir.
Bizim de insanların beğenisine göre onları tatmin edecek paylaşımlar yapmamız ve siteden dolu bir şekilde çıkmasını sağlamamız gerekir.
7.Ziyaretçilerinizi Artırarak Daha Fazla Gösterim Alın
Yazımızı paylaştık ve yavaş yavaş insanların bize ulaşmasını gerçekleştirdik. Bir sonraki adım sitemize gelen ziyaretçilerin trafiğini artırarak daha fazla gösterim ve görünürlük kazanmak.
İlk olarak yapmamız gereken arama motorlarında sitemizin yer almasıdır. Konuyla ilgili birçok paylaşım olmakla beraber sitenizin haritasını Google Search Console gibi bir arama motoruna bağlamanız ve sitenizde yer alan içeriklerin Google tarafından kabul edilerek yayımlanması gerekmektedir.
Bu adımı nasıl tamamlayacağımız konusuna gelince WordPress Eklenti sayfasında yer alan bazı SEO eklentileri (Jetpack, Yoast SEO) trafik bölümünde size nasıl arama motorlarını kaydedebileceğiniz açık bir şekilde gösterir.
8.Para Kazanmaya Başlayın
Blogunuz da bu aşamaları tamamladınız ve artık iyi sayılabilecek tıklamalara ulaştınız. Blog sayfanızdan pasif şekilde gelir elde edebilirsiniz. Tabi ki de para havadan gelmeyecek bunu nasıl yapacağımıza gelirsek;
-
Google adsense
-
Media.net
-
Satış ortaklığı
-
Sponsorlu İçerikler
-
Ürün tanıtımları
-
Online kurslar veya hizmetler
-
E-kitap
gibi araçlardan faydalanabilirsiniz. Konuyla ilgili Blog yaparak nasıl para kazanabilirim? yazımızı okuyarak daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Blog Açmak İsteyenler İçin Öneriler yazımızdaki adımları takip ederek kendi blog sayfanızı oluşturabilir ve milyonlarca insana paylaşımlarını ulaştırabilirsiniz.
Bireysel olarak kendinizi başarılı hissediyor ve kendinizden eminseniz bu iş kesinlikle sizin için. Unutmayın ki; Denemekten asla zarar gelmez.
Yazımızı beğendiyseniz paylaşabilir aklınıza takılan soruları yorumlarda belirtebilirsiniz.
Teknohocam