Tüm Hakları Saklıdır
Bluetooth Nedir?
Bluetooth nedir? Muhtemelen akıllı telefonunuzda, tabletinizde, PC’nizde veya Mac’inizde görmüşsünüzdür ve kablosuz iletişim veya çevre iletişim birimleriyle ilgili olduğunu biliyor olabilirsiniz. Ancak Bluetooth nedir ve Wi-Fi’ye benzer mi? Gelin hep beraber inceleyelim.
Bluetooth Nedir?
İçindekiler
Bluetooth, hoparlörler, oyun kumandaları, kulaklıklar, fareler ve klavyeler gibi yakın kablosuz iletişim yani çevre birimlerindeki kablolu bağlantıları değiştirmek için özel olarak tasarlanmış kısa menzilli bir kablosuz iletişim standardıdır. Aynı odadaki cihazlar arasında dosya aktarmak için de kullanılabilir.
Bluetooth, 1990’ların ortalarında cep telefonlarını dizüstü bilgisayarlara bağlama amacıyla ortaya çıkmıştı. Intel, Ericsson ve Nokia’da geliştirilmekte olan birkaç düşük güçlü radyo iletişim protokolüyle, birileri bunların bir endüstri standardında birleşmesini önerdi. Standart 1998’de “Bluetooth” olarak katılaştı ve o zamandan beri kar amacı gütmeyen bir şirket olan Bluetooth Special Interest Group tarafından yönetiliyor.
Neden Bluetooth Deniyor?
Intel’den Jim Kardach, Bluetooth standardına MS 10. yüzyılda Danimarka ve Norveç kralı Harald “Bluetooth” Gormsson’un adını verdi. Bazı tarihçiler Gormsson’un “Bluetooth” takma adını kötü, rengi bozulmuş bir dişten almış olabileceğini tahmin ediyor. EETimes için 2008’de yayınlanan bir başyazıda Kardach, Bluetooth adını seçtiğini çünkü kralın “Tıpkı bizim PC ve hücresel endüstrileri kısa menzilli kablosuz bağlantıyla birleştirmeyi amaçladığımız gibi İskandinavya’yı birleştirmesiyle ünlü” olduğunu belirtiyor. Kardach başlangıçta adın sadece projenin kod adı olmasını amaçladı, ancak ismi öyle kaldı.
Ad seçimi, Harald Bluetooth’un adını başlatan iki runik harfin (“H” ve “B”) birleşimi olan ve bugün hala kullanılan Bluetooth logosuna kadar uzandı.
Bluetooth Neden Gereklidir?
Tüm kablosuz teknolojilerin temel nedeni, adlarında gizlidir: kablosuz. Teller veya kablolar hantal ve bazen pahalıdır. Kablolar hareketliliği azaltır ve cihazları daha az taşınabilir hale getirir. Bluetooth, çevre birimleri ve kısa mesafeli veri aktarımları için kablo ihtiyacını ortadan kaldırmak için radyo dalgalarını kullanır ve bunu gücü yudumlarken yapar, bu da onu küçük, pille çalışan çevre birimleri ve mobil cihazlar için harika kılar.
Wi-Fi ve Bluetooth: Fark Nedir?
Bluetooth, modern tabletlerde, PC’lerde ve akıllı telefonlarda yaygın bir özelliktir. Ancak bazılarının Bluetooth ile karıştırabileceği başka bir kablosuz özellik daha var: Wi-Fi. Neden iki farklı kablosuz standardı var? Neden sadece bir tane olmasın?
Genel olarak Bluetooth, geçici, doğrudan cihazdan cihaza bağlantılar için tasarlanmıştır. Daha düşük veri aktarım hızlarını destekler, ancak sonuç olarak diğer kablosuz teknolojilerden (Wi-Fi gibi) çok daha az güç kullanır, bu nedenle mobil cihazlar için harikadır. Düşük güç kullanımının bir sonucu olarak, aynı zamanda çok daha kısa bir iletişim aralığına sahiptir. Genellikle -50 metre civarındadır.
Buna karşılık, Wi-Fi, özellikle ağ iletişimi için tasarlanmış hub tabanlı bir ağ kullanır. Çok daha yüksek veri aktarım hızlarını destekler ancak sonuç olarak Bluetooth’tan daha fazla güç kullanır. Aynı zamanda çok daha uzun bir menzili de destekler. Yani yüzlerce metre uzaklığı destekleyebilir.
Daha fazla oku: Lite Hash Rate LHR Ekran kartı nedir?
Bu nedenle, ikisini karşılaştırırsanız, Bluetooth’un özellikleri, aynı oda içinde kablosuz olarak birbirine bağlamak istediğiniz küçük aygıtlar için harika, ancak yüksek hızlı ağ erişimi için zayıf hale getirir. Ve Wi-Fi, yüksek hızlı kablosuz ağlar için harikadır, ancak Wi-Fi Direct gibi istisnalar olsa da, cihazlar arasında geçici bağlantılar için çok güç tüketir (ve ideal olarak tasarlanmamıştır). Bu yazımızda sizlere Bluetooth nedir ve Bluetooth bağlantı birimi hakkında bazı bilgiler sunduk. Eğer bluetooth ve diğer kablosuz çevre birimleri hakkında sorularınız varsa yorum bölümünde belirtebilirsiniz.