TeknoHocam
Özgün ve Özgür Teknoloji

takipçi satın al

Bu Bilgisayar Windows 11i Çalıştıramaz Hatası Çözümü

0

Bu Bilgisayar Windows 11i Çalıştıramaz hatası çözümünü anlatacağız. Windows 11 denetleme aracını indiren ve bilgisayarına yeni Windows 11’i yüklemek isteyen kişiler “Bu bilgisayar Windows 11 sistem gereksinimlerini karşılamadığından, Windows 10 güncelleştirmelerini almaya devam edeceksiniz” hatasıyla karşılaşıyor. Bizlerde bu hatanın çözümünü sizlere detaylarıyla anlatacağız.

Windows 11, TPM 2.0 ve Güvenli Önyükleme Gerektiriyor

Bazı PC’lerde, PC Health Check ile ilgili sorunun kökü, işletim sisteminizin PC donanımınızla çalışmasına izin veren temel sistem olan UEFI’de Güvenli Önyükleme ve TPM’nin devre dışı bırakılmış olmasıdır. Bu terim teknik olarak daha eski bir standarda atıfta bulunsa da, birçok kişi hala UEFI’yi “BIOS” olarak adlandırıyor.

TPM ve Güvenli Önyüklemeyi etkinleştirdikten sonra, bilgisayarınızın diğer tüm sistem gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığının Windows 11 uyumluluk kontrolünden geçmesi olasıdır.

UEFI’de TPM ve Güvenli Önyükleme Nasıl Etkinleştirilir

UEFI’nizde TPM ve Güvenli Önyüklemeyi etkinleştirmek için önce cihazınızı kapatmanız gerekir. Tekrar açtığınızda, UEFI ayarlarınıza girmek için doğru zamanda basmanız gereken özel bir klavye tuşu veya düğmesi olacaktır.

Basmanız gereken tam tuş, üreticiye bağlı olarak değişir, bu nedenle cihazınızın kullanım kılavuzuna bakmanız veya “bios tuşu” veya “UEFI anahtarı” ile birlikte cihazınızın adı için bir web araması yapmanız gerekir. Bazı anakartlarda (özellikle kendi PC’nizi oluşturduysanız), açılışta ekranda BIOS ayarlarına girmek için hangi tuşa basmanız gerektiğini söyleyen küçük bir mesaj görebilirsiniz.

Örneğin elimizdeki bir Acer dizüstü bilgisayarda, “Acer” açılış ekranını gördüğünüzde dizüstü bilgisayarı açıp klavyede F2 tuşuna basarak UEFI yapılandırma menüsüne erişiyorsunuz.

UEFI kurulum ekranınızdayken, Güvenli Önyükleme ve TPM’nin tam olarak nasıl etkinleştirileceğine ilişkin talimatlar da önemli ölçüde değişecektir, ancak genel olarak “Güvenlik” veya “Önyükleme” seçeneklerini bulun.

Bu örnekte, American Megatrends Kurulum Yardımcı Programı (kurulumunuz muhtemelen farklı görünecektir), “Güvenlik” sekmesi altında TPM seçeneklerini bulabilirsiniz. “TPM”yi arayın ve etkinleştirildiğinden emin olun. Değilse, etkinleştirmek için kendi UEFI’nizdeki ayarları değiştirin.

Benzer şekilde UEFI örneğimizde de “Boot” sekmesi altında Secure Boot ayarlarımızı bulabiliriz. “Güvenli Önyükleme” seçeneğini arayın ve etkin olduğundan emin olun.

Bundan sonra, yapılandırma yardımcı programından çıkmadan önce UEFI’nizde yaptığınız değişiklikleri kaydettiğinizden emin olun (genellikle seçeneklerden biri olarak “kaydet ve çık”ı seçebilirsiniz).

Not: Bilgisayarınızın UEFI veya BIOS ayarları ekranında TPM veya Güvenli Önyükleme ile ilgili hiçbir şey görmüyorsanız, bilgisayarınız bu özelliklere sahip olamayacak kadar eski olabilir.

Çıktıktan sonra bilgisayarınız yeniden başlayacak ve Windows yüklenecektir. Kontrolü tekrar çalıştırdığınızda, umarız testi geçersiniz. Bu özellikler etkinleştirildiyse ve bilgisayarınız yine de denetimi geçemezse, makinenizin Windows 11 ile uyumsuz olmasının başka bir nedeni daha vardır.

Güvenli Önyükleme ve TPM Nedir?

Güvenli Önyükleme, yalnızca imzalı işletim sistemlerinin çalışmasına izin veren ve sizi kötü amaçlı yazılımlardan korumaya yardımcı olabilecek bir UEFI özelliğidir. BIOS’unuzu kontrol etmenin yanı sıra, sisteminizin Güvenli Önyüklemeyi destekleyip desteklemediğini görmek için Ayarlar’da Sistem Bilgilerini kontrol edebilirsiniz.

Benzer şekilde, TPM (“Güvenilir Platform Modülü’nün kısaltması) makinenizin içindeki özel bir çip sayesinde verilerinizin şifrelenmesini sağlayarak güvenliğe yardımcı olur. 2016’dan sonra üretilen çoğu makine, Windows 11’i çalıştırmak için gereken TPM 2.0 yongasını içerir.

TPM yongası kontrolü için, Masaüstündeyken Windows + R tuşlarına basın ve içerisine tpm.msc yazın ve Enter tuşuna basın. Beliren TPM yönetim konsolunda PC’nizin TPM modülü hakkında bilgi bulacaksınız ve sürüm numarasını “Spesifikasyon Sürümü” altında göreceksiniz.

Windows 11 TPM Ayarlarını Değiştirmeden Çözümü

Windows 10 imajında “sources” klasörü içerisinde yer alan “Appraiserres.dll” dosyası ile Windows 11 imajında “sources” klasörü içerisinde yer alan aynı isimli dosyayı değiştirin. Eğer Windows 10 imaj dosyanız mevcut değilse appraiserres indirme linki

İyi şanslar!

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.