TeknoHocam
Özgün ve Özgür Teknoloji

takipçi satın al

Google Translate Nedir? Kim Tarafından Kontrol Edilir?

0

Google translate hakkında kafanıza takılan her türlü soruyu yazımız ile öğreneceksiniz. Google translate hakkında bilmedikleriniz.

Otomatik Çeviri Nedir?

Otomatik çeviri, çevirmenlik mesleği ile uğraşan kişiler işin içerisine girmeden ileri teknoloji ile yapılan çeviri hizmetidir. Otomatik çeviri, makine veya yapay zeka çevirisi olarakda karşımıza çıkar.

Google, Çeviri yazılımını kendi mi geliştirdi?

Google’nın araştırma ve proje grubu, Google Translate’de bulunan dilleri kendi istatistiksel ve öğrenebilen çeviri sistemiyle birlikte geliştirdi.

İstatiksel Makine Çevirisi Nedir?

Tüm dünyada kullanılan ileri teknoloji ticari makine çeviri sistemlerinin hepsi, bazı kurallara dayalı bir yaklaşım ile geliştirilmektedir. Bu makine çevirilerinin çalışmaları için sözlükler ve dil anlatım kurallarını eksiksiz bir biçimde analiz edilerek yapılır.

Makine çevirileri değişik yaklaşımlar kullanmakta. Örneğin, çalışma araçlarımıza milyonlarca kelimeden ortaya çıkan metinler yükledik. Bu metinler arasında hem yazdığımız dil hem de çevireceğimiz hedef dil arasında çevirmenlik mesleğine mensup kişiler tarafından oluşturulan metinler yer almakta. Ardından bir model oluşturabilmek açısından istatistiksel öğrenme yöntemleri uyguluyoruz. Araştırmalarda elde edilen değerlendirmeler ve sonuçlar oldukça başarılı olmakta.

Çeviri kalitesi istenilen kadar iyi değil. Daha doğru ve düzgün bir çeviri sunulması imkanı var mı?

Bu konuda Google Translate veya diğer çeviri hizmetlerinin çalışmaları devam ediyor. Bu hizmetlerin çevirileri bir çevirmen kadar profesyonel olmadığı aşikar. Cümlenin anlatmak istediği veya kelime anlamları kullanıldıkları yere, metine veya yaşanan olaya göre değişebiyor. Umarım makineler de bir gün çevirmenlerin yaptığı herşeyi yapabilir.

Google translate, gün içerisinde veya çeviri yapılmak istenen metin hakkında elinde ne kadar fazla kopya bulunduruyorsa, bu metni gerçeğine en yakın şekilde çevirmektedir.

google-translate-nasil-calisiyor-2

Görüşlerimi Google’a nasıl Bildiririm?

Google translate’de cümleleri veya metinlerinizi bir başka dile çevirirken “Daha iyi bir çeviri öner” butonunu tıklayarak veya web sayfalarını çevirirken fareyi çevrilmiş metnin üzerine getirip (Orijinal metnin araç ipucunu görüntüleyerek) ve “daha iyi bir çeviri öner” bağlantısını tıklayarak görüşlerinizi Google translate’ye bildirebilirsiniz.

Daha fazla translate hakkında bilgi almak için Google translate tartışma grubuna bakmanızı tavsiye ederim.

Dili algıla Nedir?

Dili algıla” seçeneği, çevireceğiniz metnin dilini kendi yapay zekası sayesinde otomatik olarak belirler ve metnin kelime sayısı arttıkça otomatik dil algılamasının çalışma doğruluğu da buna bağlı olarak artar.

Neden çevrilebilir dillerin tümünde “Bu sayfayı çevir” bağlantısı yok?

Bu sayfayı çevir” bağlantısı yalnızca seçili sayfanın dilinden emin olduğunda gösterilir. Birden çok dil veya sayfada hangi dilde yazıldığını anlamayacak boyutta ise bu özelliği kullanamayabiliriz.

Web sayfamın çevrilmemesi için neler yapmam gerekiyor?

Web sayfanızın Google Translate ile çevrilmemesini istiyorsanız “HTML” dosyasına aşağıda yer alan meta kodunu eklemeniz gerekmektedir.

<meta name=”google” value=”notranslate”>

Web sayfanızın bir bölümünün çevrilmemesini istiyorsanız, çevirmek istemediğiniz HTML satırına sadece “class=notranslate” eklemeniz gerekmektedir.

Daha iyi bir çeviri öner” linki ne anlama gelmektedir?

Bu bağlantıya giderek hızlı bir şekilde daha iyi bir çeviri önerisinde bulunabilirsiniz. Google translate’in çeviri kalitesi bu şekilde yükselmektedir. Orijinal çeiviriyi içeren bir metin alanı görülecektir. Burada çeviri üzerinde istediğiniz değişikliği yapabilir bu önerizi Google Translate’ye katkıda bulunabilirsiniz. “Katkıda bulun” butonu.

Not: Google Translate uzun metinlerde yapılan çevirilerde pek fazla iyi olmasada kısa cümleler veya kelimelerde kullanmamak için hiçbir ndeen yok gramer farkları sebebiyle birçok kelimenin çeviride yapılan anlamı kaybolmakta. Yinede bu sistem kullanışlı, programsız, heryerde kontrol edilebilmesi özellikleriyle tartışılmaz olarak yerini alıyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.