TeknoHocam
Özgün ve Özgür Teknoloji

takipçi satın al

Hangi Programlama Dilini Öğrenmeliyim?

2

Her geçen gün yeni teknoloji ürünleri ortaya çıkarken bu ürünlerin çalışmasında kullanılan yazılımlar bir takım programcıların yani yazılımcıların elinden çıkıyor. Evden veya iş yerinden çalışma şartı, ürün üretebilme, yüksek maaş, kaliteli yaşam gibi seçenekleri ön planda bulundurunca yazılım mesleği gençler arasında her geçen sene daha fazla popülerleşiyor. Peki siz de bu mesleğe gönül verdiyseniz ya da yazılım ile hobi olarak ilgileniyorsanız nereden başlamalısınız? Eminim ki birçok genç bu konuya merak saldığında ilk sordukları sorulardan biri yazılıma hangi dil ile başlamalıyım? Sorusudur.

Hangi Programlama Dilini Seçmeliyim?

Yazılım dünyasının girişinde olan birçok kişi için hayati bir soru olan bu sorunun cevabını bulmak aslında oldukça kolay. Nasıl ki öğretmenlik, doktorluk, polislik ve daha nice meslekte alt alanlar varsa yazılım dünyasında da böyle bir durum vardır. Misal birisi doktor olabilir ama ne alan üzerinde yoğunlaşmıştır? Cerrah doktoru mudur? Çocuk doktoru mudur? Yazılım dünyasında da durum böyledir. Programlama dili öğrenmeden önce hangi alana ilginizin olduğunu tespit etmek önemlidir. Oyun kodlamak, masaüstü yazılım yapmak, kurumsal şirketlere internet sitesi tasarlamak, mobil uygulama geliştirmek… Hangi alana ilginiz varsa bu alanlarda en sık tercih edilen dillerden birini seçerek başlayabilirsiniz. Dipnot olarak seçeceğiniz dilde çok fazla takılmayın. Bir dil ile yazılımı öğrendikten sonra diğer dillerde yazılımı öğrenmek çok kısa sürüyor. Örneğin c# dilini öğrenmek için 1 senenizi harcadınız ve ilk programlama dili ile ortaya ürün koyabilecek seviyeye geldiyseniz sonraki aşamada Java dilini öğrenmeniz 1 senenizi almaz 2 3 ay gibi sürede java dilinde bir ürün ortaya koyabilirsiniz.

Hangi Yazılım Dilini Öğrenmeliyim?

2020 yılının güncel verilerine göre gidecek olursak yazılım dili öğrenmek istiyorsanız öncelikle ilgi alanınızı keşfetmelisiniz demiştik. İlgi alanınız oyun yapımı ise c#, javascript, java, c gibi dilleri öğrenmeniz faydalı olacaktır. Eğer web sitesi kodlamak ve geliştirmek istiyorsanız PHP, Python, Javascript, CSS, HTML gibi dilleri öğrenmeniz yararlı olacaktır. Mobil uygulama geliştirmek için C#, Python, Java, Kotlin, Swift, Javascript gibi dilleri öğrenmek size yardımcı olacaktır. Sonuç olarak hangi dil hangi alana yönelirseniz yönelin en iyisi olmaya çalışın. Alanınızda en iyi olursanız her zaman yüksek kazançlar elde edebilirsiniz.

Sizde yazılım dünyasına giriş yapmak istiyorsanız ve aklınızda halen soru işaretleri varsa Yazılımcılar Ne İş Yapar? yazımızı okuyabilirsiniz.

2 Yorumlar
  1. Yiğit Özdamar diyor

    Bence 2020 yılında artık PHP önerisinde bulunmamamız gerekir diye düşünüyorum. Biliyorum, hala daha çok yaygın bir dil ancak dağınık ve karışık yapısı modern dillere oranla bence geride kalıyor.

  2. admin diyor

    PHP sık kullanıldığı için popüler bir yazılım dili ancak dediğinizde haklısınız. Zaten programlama dili öğrenmeden asıl öğrenilecek ilk şey Algoritmanın mantığını %100 kavramak ve daha sonra İngilizceyi iyi bir şekilde öğrenmek. Şu anda örneğin Mobil uygulamalarda ülkemizde React Native en fazla kullanılan framework rakibi flutter ise neredeyse hiçbir şirket tarafından benimsenmediğinden henüz yaygın değil. Ancak Flutter bir çok otoriteye göre React Native’den daha iyi. Tüm bu sebepleri düşündüğümüzde bu işe yeni başlayacaklar için alaylı değil eğitimli olmasını diliyoruz. En önemlisi işin mantığı, yazılım dilleri mantık kavrandıktan sonra kısa süre içerisinde belli seviyelere gelinecek platformlar. Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.