Tüm Hakları Saklıdır
Hızlı şarj nedir? Bataryaya zararı var mı?
Geçmişte akıllı telefonların ortalama 3000 mAh gibi bir pil kapasitesi bulunmaktaydı. Bu pil kapasitesi de kullanıcılara 24 saat ile 48 saat arasında değişen bir kullanım süresi sunmaktaydı. Fakat teknoloji geliştikçe akıllı telefonlarda yeni yeni özellikler çıkmaya başladı. Bu yeni fonksiyonlar elbette akıllı telefonların pil tüketiminin artmasını da beraberinde getirdi. Akıllı telefonlardaki bu pil tüketim sorunu batarya kapasitelerinin arttırılmasını beraberinde getirdi.
Ama bu pil kapasitesindeki artış akıllı telefon kullanıcıları tarafında başka bir sorun meydana getirdi. Akıllı telefon kullanıcıları telefonlarının şarj süresinin artmasından şikayet etmekteydi. Akıllı telefon üreticileri bu duruma hızlı şarj özelliğini çıkararak çözüm buldular. Peki nedir bu hızlı şarj? Hadi gelin beraber inceleyelim.
Hızlı şarj özelliği, akıllı telefonların normalde tam şarj süresine ulaşma süresini oldukça kısalmasını sağlayarak kullanıcıları saatlerce beklemekten kurtarıyor. Akıllı telefonların şarj olması gerilim, akım ve güç değerleriyle doğrudan bağlantılıdır. Aslında hızlı şarj özelliği bahsettiğimiz gerilim, akım ve güç değerlerine bağlı ve oldukça basit bir mantığı vardır. Bu değerler birbirleri ile bağlantılı olduğu için akım veya gerilim değerleri yada her ikisinde de meydana gelecek herhangi bir artış şarj hızındaki artışı da beraberinde getirir.
Hızlı şarj özelliği pilin ömrünün bitmesine sebep oluyor mu?
Günümüzde hangi akıllı telefon modeli olursa olsun mutlaka ürünlerine hızlı şarj özelliği olmazsa olmaz özelliklerinden biridir. Peki bu özellik akıllı telefonunuza herhangi bir zararı var mı? Hızlı şarj zararlı mıdır? Ayrıntıları yazımızda bulabilirsiniz.
Bir akıllı telefonda hızlı şarj özelliği olması için yeni nesil telefonlarda bulunan yüksek kapasiteli bataryalardan bulunması gerekmektedir. Örneğin Xaomi telefonun redmi note 9 pro modelinin bataryası 5000 mAh pil kapasitesine sahiptir. Yüksek pil kapasitesi gerekmesinin sebebi ise yeni nesil telefonların eski nesil telefonlara göre çok daha fazla pil gücü gerektirmesi olarak gösterilebilir. Hızlı şarj özelliği daha öce bahsettiğimiz çalışma prensibi yani gerilim ve akım değerlerinin arttırılması sayesinde telefonların daha hızlı şarj olmasına olanak sağlar. Fakat telefonun normalden daha fazla ısınmasına neden olur. Bu da normale göre daha fazla kayıpların olması anlamına gelir.
Bazı akıllı telefon kullanıcılarının telefon şarj edilmesi sırasında telefonu kullanmak gibi bir alışkanlığı bulunmaktadır. Bu alışkanlık eski nesil telefon bataryalarına oldukça büyük zarar veren bir alışkanlık olduğunu söyleyebiliriz. Yeni nesil yani hızlı şarj özelliğine sahip olan telefonlarda durum biraz daha kritik nedeni ise eski nesil telefonlara göre çok daha zararlıdır. Telefonunuzu acil işiniz yoksa şarjda kullanmamanız telefonunuzun pil ömrünün daha uzun süre bitmemesini sağlayacaktır.
Hızlı şarj telefonunuzun bataryasının normale göre çok daha kısa sürede bitmesine neden olur. Bir başka değişle bataryanızın ölmesine neden olur. Kutusundan yeni çıkartılmış olan yeni nesil bir telefonla hızlı şarj özelliği ile bir yıl kullanılmış bir yeni nesil bir telefon tam şarjdan sonra kullanım süreleri arasında oldukça fark vardır. Neredeyse yarı yarıya farklılık gösteren bir kullanım süresi bulunmaktadır. Telefon kullanıldığı süre ilerledikçe de pil ömrü ters orantılı olarak kısalmaktadır.
Her ne kadar telefonların teknolojileri ve hızlı şarj özelliği her geçen gün gelişme gösterseler de telefonların aküsü olarak adlandırabileceğimiz bataryaları henüz hızlı şarj özelliğine ayak uyduracak kadar gelişim göstermediği için telefon bataryaları ve birçok kullanım alanı bulunan LİPO piller günümüz şartlarında beklentileri karşılayamamaktadır.
Bilim adamları bu pil sorunu üzerine çalışmalarını sürdürmekteler ve geliştirdikleri verimliliği yüksek birkaç pil türü bulunmaktadır. Ancak günümüzde bu pilleri kullanmamız için henüz hazır olamadığı için çalışmalar sürmektedir. Hızlı şarj özelliği telefonunuzun normale göre oldukça fazla ısınmasına neden olur. Her ne kadar kullanım açısından avantaj sağlasa da pil sağlığına oldukça zararlıdır.