Tüm Hakları Saklıdır
Kripto Para Yatırımlarının Güvenliği Nasıl Sağlanır?
Bitcoin fiyatlarının yükselmesi ve piyasaya boğaların hakim olmasıyla birlikte birçok deneyimsiz yatırımcı da kripto paralara yatırım yapmaktadır. Deneyimsiz kullanıcılar tıkladıkları bir linkten dolayı hacklenebilir ve sahip oldukları tüm dijital varlık link sahibi hacker tarafından çalınabilmektedir. Bu yüzden dijital para güvenliğini arttırmak için dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bu yazımızda da kripto para güvenliğinin nasıl sağlandığını detaylıca anlatacağız. Kriptolarınız için iyi bir borsa arıyorsanız işte size bir KuCoin incelemesi!
Yasal Programları Kullanmanın Önemi
İçindekiler
Dijital para yatırımlarını borsalar üzerinden yapan kullanıcıların telefon veya bilgisayarlarının güvenliği çok önemlidir. Android işletim sistemine sahip kullanıcılar telefonlarını root işlemine tabi tutmuşlarsa bu telefonlardan Binance borsasının veya diğer borsaların uygulamasını indirerek yatırım yapmaları risklidir. Rootlu telefonların güvenlik açığı fazla olduğu için bu telefonlardan yatırım yapılmamalıdır.
Bilgisayarında crackli yani yasal olmayan programlar kullanan yatırımcılarında ilgili bilgisayar üzerinden kripto para yatırımı yapması risklidir. Bilgisayar üzerinden borsa takip eden yatırımcıların işletim sistemi ve kullandıkları programların yasal ve anti-virüs programına sahip olması güvenlik açısından önemlidir.
Kripto paralar devlet güvencesi altında olmadığı için bu varlıkları korumakta yatırımcıların temel sorumluluğudur. Hacklenme sonrasında yatırımlarını kaybeden kullanıcıların kaybettikleri varlıklarını teminat altına alan herhangi bir kurum olmadığı için tüm yatırımları yok olmaktadır.
Donanım Cüzdanları
Cüzdan kullanan kullanıcıların ise donanım cüzdanlarını kullanması tavsiye edilmektedir. Ledger Nano S Bitcoin Cüzdanı Türkiye’de satışa sunulmakta ve fiyatı da 550 TL’dir. Yüklü meblağlar da yatırımları olan kullanıcıların kripto paralarını bu tarz donanım cüzdanlarında saklamaları çok daha faydalıdır. Borsadaki cüzdan hesabından donanım cüzdanına varlık aktarıldığında ve donanıma şifre koyulduğunda ilgili varlık tamamen koruma altına alınmaktadır.
2FA Doğrulama Sistemi
2 faktörlü doğrulama sistemi borsaların geliştirmiş olduğu bir güvenlik sistemidir. Borsaya mail ve şifre ile girdikten sonra mail adresinize veya cep telefonunuza gelen şifreyi de ilgili ekrana yazmalısınız. Sadece mail ve şifrenin yanı sıra cep telefonu onayı, güvenliği arttıran başka bir yöntemdir.
Alıcı Adresi
Deneyimsiz kripto para yatırımcılarının yaptığı en büyük hataların başında alıcı adresini yanlış yazmak gelmektedir. Her kripto para cüzdanının rakamlardan oluşan bir adresi bulunmaktadır. Rakamlardan birinin veya birkaçının yanlış yazılması durumunda ilgili kripto para gönderilmek istenen hesaba değil farklı bir hesaba gitmektedir. Bu hatanın geri dönüşü yoktur. Bu yüzden de yatırımcıların alıcının cüzdan hesabının bilgilerini 2 veya 3 kez kontrol etmesi çok önemlidir.
Bedava Bitcoin Linkleri
Kripto para yatırımcılarının bir diğer yaptığı hata da pishing (oltalama) adı verilen yönteme maruz kalmasıdır. Hackerlar “Bedava Bitcoin” ve “Bitcoin Çekilişi” gibi başlıklarla sahte linkler oluşturmaktadır. Bu linklere veya gelen maillere tıklanması durumunda bilgisayarınız veya cep telefonunuz hacklenebilir ve sahip olduğunuz tüm yatırım linki hazırlayan hacker tarafından ele geçirilebilir. 1 BTC’nin 50.000 dolar olduğunu düşünürsek, kimse kimseye bedava Bitcoin vermeyeceği için bu tarz başlıklar içeren ve kaynağını bilmediğiniz linklere itibar etmeyiniz.
Bir önceki yazımız olan Tek Ekran Kartıyla Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır adlı içeriğimize ilgili bağlantıdan ulaşabilirsiniz.