TeknoHocam
Özgün ve Özgür Teknoloji

takipçi satın al

Mark Zuckerberg ve Facebook’un Başarı Hikayesi

0

Başarı ve tartışmalarla Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, neslinin en parlak beyinlerinden biri olarak görülüyor.

75 milyar doları aşan net değeri ile genç CEO, dünyadaki herhangi bir ülkenin sahip olduğundan daha fazla aylık aktif kullanıcıya sahip bir sosyal ağ oluşturmakla tanındı ve çoğunluk oy hakları ona şirketin tam kontrolünü veriyor. Bu aynı zamanda genellikle herhangi bir tepki veya skandalın odak noktası olduğu anlamına gelmekte.

Mark Zuckerberg, Facebook’un (FB) kurucusu, başkanı ve CEO’sudur. İşte son derece başarılı sosyal medya işini nasıl kurduğunun ayrıntıları.

Yaşamı ve Eğitim Dönemleri

Mark Zuckerberg 14 Mayıs 1984’te White Plains, New York’ta doğdu ve yakınlardaki Dobbs Ferry’de büyüdü. İyi eğitimli bir ailede doğdu ve erken yaşta bilgisayar programcılığına ilgi duydu.

Zuckerberg, 12 yaşındayken babasının diş hekimliği muayenehanesi için ofis içi iletişim sistemi olarak uyguladığı Zucknet adında bir mesajlaşma programı oluşturdu. Başarısının erken belirtileri nedeniyle, ailesi ona bir bilgisayar programlama öğretmeni tuttu. Ailesi onu New Hampshire’daki bir hazırlık okuluna kaydettirdiler. Hazırlık okulundan mezun olduktan sonra Zuckerberg, Harvard Üniversitesi’ne kaydoldu.

Başarı hikayesi

Birçok zeki öğrenci Harvard Üniversitesi’ne devam ederken, Mark Zuckerberg kampüste bilgisayar programcısı olarak kısa sürede tanındı. İkinci sınıfta, 2 program oluşturmuştu: CourseMatch ve FaceMash. Her iki program da çılgınca popüler oldu, ancak üniversite, uygun olmadığına karar verdikten sonra ikinci programı kapattı.

Zuckerberg, kampüsteki beğenisine dayanarak, Harvard öğrencilerinin birbirleriyle bağlantı kurmasına olanak tanıyan bir sosyal ağ sitesi oluşturmak için arkadaşlarıyla ortaklık kurdu. Site resmi olarak Haziran 2004’te “The Facebook” adıyla yayına girdi ve Zuckerberg onu yurt odasından çıkardı.

İkinci sınıftan sonra Zuckerberg, şimdi Facebook denen şeyi tam zamanlı olarak sürdürmek için üniversiteden ayrıldı. Web sitesi, 2004 yılı sonunda bir milyon kullanıcıya ulaştı.

Kullanıcı artışındaki bu patlama birçok risk sermayesi (VC) firmasının dikkatini çekti ve Zuckerberg sonunda 2005’te Silikon Vadisi’ne taşındı. Facebook, ilk tur risk sermayesi yatırımlarını Accel Partners’tan aldı ve bu siteye 12,7 milyon dolar yatırım yaptı. Site halen sadece Ivy League öğrencilerine açık.

Bununla birlikte, 2005 yılının sonunda Facebook diğer okullara giden öğrencilere açılmış ve bu da web sitesinin 5,5 milyon kullanıcıya ulaşmasına neden olmuştu. 2005 yılından bu yana Facebook, Yahoo ve Microsoft gibi çok sayıda satın alma teklifi aldı ve kullanıcı tabanını büyük ölçüde artırdı.

30 Ekim 2019’da Facebook, 3. çeyrek kazançlarını açıkladı. Şirket, Eylül 2019 için günlük aktif kullanıcıların ortalama 1,62 milyar olduğunu, bir önceki yıla göre %9 arttığını bildirdi. Aylık aktif kullanıcılar, bir önceki yıla göre %8 artışla toplam 2,45 milyar oldu. 30 Ocak 2020 itibarıyla şirketin 598 milyar dolarlık piyasa değeri var. Zuckerberg, 375 milyonun üzerinde Facebook hissesine ve şirketinde %60 oy hakkına sahip.

Net Değer ve Mevcut Kaynaklar

Mark Zuckerberg’in Facebook’u 29 Ocak 2020 itibariyle net değeri 78 milyar dolar.

Şirketin net değeri söz konusu olduğunda Zuckerberg, Giving Pledge’ı imzaladı, bu da ölmeden önce net değerinin en az %50’sini hayırsever amaçlara bağışlayacağı anlamına geliyor.

Kızı Max doğduğunda, Zuckerberg ve eşi Priscilla Chan, yaşamları boyunca net değerlerinin %99’unu vermeyi taahhüt ettikleri açık bir mektup yazdılar. Bununla birlikte, birçok kişi Zuckerberg’in servetini bağışlama yöntemini eleştirdi. Zuckerberg ve Chan’ın kurduğu hayır kurumu, bir hayır vakfı değil, sınırlı sorumlu bir şirkettir. Bu karar, ikisinin hayırsever vakıfların yapmasına izin verilmeyen şeyleri yapmasına izin verir, bu da vakfı daha etkili hale getirebilir.

Şirketler kâr amaçlı yatırımlar ve siyasi bağışlar yapabilirler. Hayırsever vakıfların aksine, şirketlerin siyasi bağışlarını bildirmeleri gerekmez.

Nisan 2018’de Zuckerberg, şirketin kullanıcıların verilerini siyasi danışmanlık firması Cambridge Analytica ile paylaştığının ortaya çıkmasının ardından Kongre önünde on saat boyunca ifade verdi. Skandalların ortasında Zuckerberg, Facebook’u savundu ve şirketin daha az bağlantı olmayan alanlara internet erişimi sağlamak gibi projelerle dünyayı birbirine bağlama misyonunu yineledi.

Forbes, Cambridge Analytica öyküsünden ve Facebook’un kullanıcıları zararlılardan korumak konusundaki artan yetersizliğine atıfta bulunarak, şirketin Temmuz ayında yatırımcılara büyüme ve kar marjlarının yavaşlayan uyarısının ardından Facebook’un hisse senedi fiyatının hızlı düşüşünü gösterdi. Zuckerberg daha sonra ise hayır işleri aracılığıyla, milyonlarca insanı eğitim çabalarına ve milyarlarca insanı dünyadaki hastalıkları tedavi etmek için girişimlere aktardı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.