Tüm Hakları Saklıdır
MHz ve GHz Nedir?
MHz ve GHz Nedir? MHz veya MegaHertz, saniyede bir milyon saat döngüsü anlamına gelmektedir. Elektronik için devre anahtarının maksimum frekansını veya “durum değişikliğini” ölçmek için bir çok alanda kullanılır. Veri değişikliği veya hesaplamalar bir durum değişikliği içerdiğinden, frekans performans için bir üst sınırdır. GigaHertz ( GHz ) Bir Milyar döngü veya 1000 MegaHzert‘tir (MHz).
Hertz frekansları ölçmek için olduğundan, radyo frekansı için de kullanılır, ancak bunun bilgi işlem performansı ile ilgisi yoktur.
Sıklıkla yongalar (CPU, GPU’lar) ve bellek (RAM, VRAM) için bir ölçü olarak kullanılmakta MHz cinsinden frekans, aynı zamanda veri yolları (veri taşıma şeritleri) için de kullanılabilmektedir. Ritim (saat) ne kadar yüksek olursa, değişiklik ve hesaplamalar için o kadar fazla potansiyel olur.
Performans ilişkisi nasıl olur?
Frekans, performansın birçok faktörlerinden sadece biridir. Daha fazla veriyi işleyerek performansı ölçeklendirmek de mümkündür. Örnek vermek gerekirse, her saat tıklaması için bilgisayar üreticileri daha büyük veri parçalarını (8,16,32,64,128.256 bit veya daha fazla) işlemeyi mümkün kılmıştır. Buna veri “genişlik” denir.
Daha fazla alt işlemci veya çekirdek eklemese yapılarak daha fazla veri akışını işlemek de mümkündür. CPU‘ların iki ila 16 çekirdeği bulunmaktadır ve GPU‘ların içinde hepsi aynı saatte (frekans) çalışan binlerce bilgi işlem çekirdeği bulunur.
Tüm bu veriler bellekten çekirdeğe geçmelidir ve bu nedenle hızlı bir veri yolu gereklidir. Dengeli bir sistem tasarlanacak, böylece performans belirleyici unsurlardan hiçbiri diğerlerine yük olmamış olacak.
MHz ve GHz Nedir?
GHz (GigaHertz)
GHz veya açılımı GigaHertz, saniyede bir milyar saat döngüsü anlamına gelir. Elektronik için devre anahtarının maksimum frekansını veya “durum değişikliğini” ölçmek için kullanılır. Veri değişikliği veya hesaplamalar bir durum değişikliği içerdiğinden, frekans performans için bir üst sınırdır. Bir GigaHertz (GHz), 1000 MegaHzert‘tir (MHz).
Daha yüksek GigaHertz‘in performans sonuçlarını anlamak için MegaHertz sayfamızı okuyun. Hertz frekansları ölçmek için olduğundan, radyo frekansı için de kullanılır, ancak bunun bilgi işlem performansı ile ilgisi yoktur.
Sizlere bu içeriğimizde “MHz ve GHz Nedir?” sorusunun cevabını verdik. Daha fazla içeriğe ulaşmak istiyorsanız buraya tıklamanız yeterli.