TeknoHocam
Özgün ve Özgür Teknoloji

Oyun Yapma Programları

1

Oyun yapma programları 2022 yılında hangileri kullanılıyor? Oyun severler olarak herkesin aklına gelen düşüncelerden biri de kendi oyununu yapmak. Fakat bu düşünce herkeste aynı etkiyi göstermiyor. Kimi oyun severler oyun yapmak için disiplinli ve düzenli bir yolda ilerler bazı oyun severler ise sadece hayalden ibaret kalıyor.

2021 yılıyla beraber bir oyun yapmak için mutlaka kodlama bilmek zorunda değilsiniz. Çeşitli firmalar tarafından çeşitli oyun yapma programları piyasaya sürüldü. Firmaların sunduğu çeşitli oyun yapma programları sayesinde, oyun yapmak isteyen kişilerin üstünden büyük bir yük kalkarak önü açıldı. Çünkü aşağıda listelediğimiz oyun yapma programları sayesinde kodlama bilmek zorunda değilsiniz. Üstelik kendinizi geliştirmek istiyorsanız veya oyun yapmak istiyorsanız aşağıda listelenen programlarının birçoğunu tamamen ücretsiz olarak kullanma imkanına sahipsiniz. Fakat ücretli olan oyun yapma programı çeşitleri de belirlenen bir kazanca eriştikten sonra karınız üzerinden kazancınıza ortak oluyor. TeknoHocam olarak sizlere en iyi oyun yapma programları ücretsiz ve en iyi oyun yapma programları ücretli olanları listeledik.

En İyi Oyun Yapma Programları Hangileri?

2021 yılında kodlama bilmeden oyun yapma programları sayesinde kendi oyununuzu yapabilirsiniz. Oyun yapma programları kendi içinde hazır kodlar bulundurduğu için işiniz daha da kolaylaşacaktır. Oyun yapma programları oyun severler için çok büyük bir nimettir. Oyun severler, oyun yapma programları sayesinde hem kendi oyunlarını çıkarabilir hem de oyun yapma programları sayesinde çıkardıkları oyun ya da oyunlar üzerinden para kazanabilirler. Üstelik piyasada bulunan çoğu oyun yapma programları da ücretsiz. Ücretli olan oyun yapma programları da oyun üzerinden kazandığınız toplam kazancınızdan belli bir komisyon alıyor. Yani cebinizden neredeyse hiçbir ücret çıkmıyor. Tabi oyun yapma programları nı bu kadar övdük fakat her kategoride olduğu gibi de oyun yapma programları kategorisinde de yeteneğinizi birazcık da olsa konuşturmanız gerekiyor. Yeteneğinizi konuşturarak diğer oyun yapımcıları arasından daha da öne çıkabilir ve daha da fazla kazanabilirsiniz. Ayrıca çoğu oyun yapma programları sürükle bırak mantığı ile çalışıyor. Oyun yapma programları nın bizlere sunduğu bu basit yazılım ile işimiz çok daha kolaylaşıyor. Lafı çok fazla uzatmadan TeknoHocam olarak sizlere en iyi oyun yapma programları 2021 listesini sunuyoruz.

PC Oyun Yapma Programları

  • Unity
  • Armony
  • Unreal Engine
  • GameMaker: Studio
  • Cry Engine
  • Construct 2
  • CopperCube

Mobil Oyun Yapma Programları

  • GDevelop
  • Godot Engine
  • Stencyl

PC Oyun Yapma Programları 2021

TeknoHocam olarak PC oyun yapma programları 2021 listesini derledik. Aşağıda verdiğimiz oyun yapma programları arasından kendinize uygun olanları seçebilirsiniz.

Unity

Unity ismini çoğu oyun sever duymuştur. Unity programı geçmişten günümüze hala popülerliğini koruyor. Hem PC hem de mobil oyun yapma programı olarak bilinen oyun yapma programları ndan biri de Unity dir. Unity ilk versiyonunu 2005 yılında piyasaya sürdü. Unity Android, iOS, Windows gibi yaklaşık olarak 30 işletim sistemi ile uyumludur.

En popüler oyun yapma programları arasında yer alan Unity programı, Unreal Engine oyun yapma programı nda bile bulunmayan bir özelliğe sahip. Unity Unreal Engine de bile bulunmayan Asset Story kısmını bizlere sunuyor. Unity uygulamasının Asset Store kısmına girerek, yapmak istediğiniz oyun için görsel arayüzler, 3D modeller ve birçok tema kullanabilirsiniz.

Asset Store ‘nin bizlere sunduğu modelleri satın alarak yamak istediğiniz oyunun kalitesini çok büyük bir ilerlemeyle arttırabilirsiniz. Diğerleri arasında en çok rağbet gören Asset Store uygulaması Playmaker’dir. Playmaker’in Bolt isimli uygulaması ise bizlere tamamen ücretsiz olarak sunuluyor. Fakat bu bilgilerden sonra birkaç adet özelliğe sahip olmanız gerekiyor. Unity kullanabilmeniz için ilk olarak JavaScript ya da JavaScript kodlarına hakim olmanız büyük bir rol oynuyor.

Unity Plus Fiyatı: Aylık 35 Dolar

Unity Pro Fiyatı: Aylık 125 Dolar

Armony

Armony oyun yapma programı 2019 yılında piyasaya sürüldü ve bizlere tamamen ücretsiz şekilde sunuldu. Armony oyun yapma programı açık kaynak platform olma özelliği ve Hexa görsel programlama dilini kullandığı için bizlere sunulan mükemmel bir oyun yapma programı dır.

Armony oyun yapma programı bizlere sunduğu açık kaynak platformu sayesinde yardımlaşma ve paylaşım çokça mevcut. Aldığımız bu yardımlar sayesinde 3 boyutlu uygulamaları daha da kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Armony oyun yapma programı Blender isimli tasarım aracını kullandığı için kod yazmadan oyunlar yapabilirsiniz.

Unreal Engine

Oyun yapma programı Unreal Engine

Unreal Engine en popüler oyun yapma programları arasında yerini her zaman korumaktadır. Oyun yapma programları arasında ilklerden olan programlardan biri de Unreal Engine dir. Oyun yapma sektörü arasında 1998 yılında piyasaya sürülmesinde rağmen birçok ödül alarak kayda Unreal Engine adıyla geçti.

Unreal Engine sayesinde 2D ve 3D oyunları kolay bir şekilde kodlama bilmediğiniz halde yapabilirsiniz. C++ programlama dilini kullanan uygulama da Blueprint görsel arayüzü kullanılıyor. Unreal Engine sayesinde yeteneğinize göre en kolay uygulamalardan tutun en zor uygulamalara kadar herhangi bir sistem fark etmeden mobil veya PC ya da sanal gerçeklik oyunları üretebilirsiniz. Masaüstü, mobil, konsol. Her türlü oyun yapma imkanını Unreal Engine sayesinde yapabilirsiniz.

Unreal Engine kullandığı Nod grafikleri sayesinde milyonlarca pikseli tek bir kareye sığdırarak görüntü kalitesini arttırıyor. Fakat Unreal Engine de bir yere kadar. Kullandığınız sistem ne kadar iyi ise yapabileceğiniz oyun kalitesi bilgisayarınızın sistemiyle orantılıdır.

Unreal Engine programını öğrenmek çok da zor değildir. Teknolojinin bu denli geliştiği alemde internet üzerinde Unreal Engine için yüzlerce eğitim videosu bulunuyor. Unreal Engine ücretsiz olmadığı halde yaptığınız oyundan çok düşük bir komisyon kesiyor. Aylık kazancısın 3000 tl nin üzerine çıktığı zaman platform elde ettiğiniz kar üzerinden %5 komisyon kesiyor. Düşük komisyon kesmesinin yanında Unreal Engine tüm işletim sistemler ile de uyumlu çalışıyor.

GameMaker: Studio

GameMaker: Studio oyun yapma programının diğer oyun yapma programlarından ayırılan özelliği hem ücretli hem de ücretsiz versiyonlarının bulunmasıdır. GameMaker Studio ile 3 boyutlu oyun yapamazsınız bu nedenle 2 boyutlu oyun yapmak isteyen kişilerin GameMaker Studio seçmesi önerilir. GameMaker Studio Language isimli bir yazılım dili kullanıyor. Çalıştığı uyumlu işletim sistemleri; Android, İos, Mac ve Windows. İnternet aleminde bilinen GameMaker Studio kullanılarak yapılan en popüler oyunlardan bazıları Forager, Undertale, Paper Knight gibi oyunlardır. GameMaker Studio indirildikten sonra sadece 30 gün ücretsiz deneme sürümü hediye etmektedir. 30 Günlük deneme sürümünün ardından, GameMaker Studio programını kullanmak istiyorsanız ücretli sürümü almanız gerekiyor.

GameMaker Studio 3 farklı ücretlendirme sistemi kullanıyor; Creater, Developer ve Console. Bu ücretlendirme sistemlerinin fiyatları 40 ve 1500 dolar arasında değişmektedir.

Cry Engine

Cry Engine oyun yapma programı 2004 yılında piyasaya sürüldü. Cry Engine programının herkes tarafından bilinmesi Far Cry oyunu ile sağlandı. Cry Engine üzerinden tasarladığınız oyun piyasaya sürüldüğünde karınız 5000 dolardan aşağı olursa Cry Engine sizden hiçbir şekilde komisyon talep etmez. Fakat Cry Engine üzerinden oyun tasarlamak istiyorsanız C++ yazılım dilini bilmek zorundasınız. Gerçekçi bir oyun tasarlamak istiyorsanız Cry Engine sizin için en doğru oyun yapma programı olabilir.

Construct 2

Eğer hiçbir yazılım dili bilmiyorsanız Construct 2 tam size göredir. Ücretli ve ücretsiz versiyonları bulunan Construct 2 ile sürükle bırak mantığı ile çalışabilirsiniz.

Construct 2 oyun yapma programı nın ücretsiz versiyonu ile tasarladığınız oyunları Chrome Web Store, HTML 5, Windows Store ve Facebook Store’ a taşıyabilirsiniz. Ayrıca Construck 2 oyun yapma programı nın ücretli versiyonu ile de daha gelişmiş arayüzlere ve gelişmiş özelliklere erişim sağlayabilirsiniz. Construct 2 programının ücretli versiyonu aylık 130 dolardır.

CopperCube

CopperCube oyun yapma programı da aynı şekilde hiçbir yazılım dili bilmiyorsanız tam size göredir. CopperCube genel olarak 2 boyutlu oyun yapma için kullanılsa da 3 boyutlu oyun yapmaya da uygun bir sisteme sahiptir.

CopperCube ile tasarladığınız oyunlarınızı İos, Anroid, PC ve Mac ile uyumlayabilirsiniz. Ayrı olarak da kodlama bilgisini denemek veya öğrendiklerini uygulamak için de CopperCube sizlere imkanlar sunuyor.

Mobil Oyun Yapma Programları 2021

TeknoHocam olarak Mobil oyun yapma programları 2021 listesini derledik. Aşağıda verdiğimiz oyun yapma programları arasından kendinize uygun olanları seçebilirsiniz.

GDevelop

GDevelop ile herhangi bir indirme yapmadan mobil üzerinden tarayıcınıza bağlanarak oyun tasarlayabilirsiniz. Başlangıçta GDevelop arayüzü size karışık gelecektir ama zamanla alışacaksınız. Ayrıca GDevelop oyun yapma programı tarayıcı üzerinden 3 boyutlu bir oyun tasarlama imkanı sunduğundan 2021 yılında bir nimet niteliğindedir.

Godot Engine

Godot Engine sürükle bırak mantığı ile çalışan bir oyun yapma programıdır. Sürükle bırak mantığı ile çalıştığı için bizlere büyük bir kolaylık sağlıyor. Godot Engine ile 2 boyutlu ya da isterseniz 3 boyutlu oyunlar yapabilirsiniz.

Godot Engine programının kullandığı yazılım dili DGScrpit’ tir. Godot Engine oyun yapma programı birçok işletim sistemi ile de uyumludur: MAC, Windows, Android, İos, Linux, HTML 5. Ayrı olarak da Godot Engine tamamen ücretsizdir. Sizler de basit arayüzü ve gelişmiş özellikleriyle, komisyon ödemeden, sıfır kodlama bilgisiyle Godot Engine ile mükemmel oyunlar tasarlayabilirsiniz.

Stencly

Stencly oyun yapma programı hem PC hem de mobil üzerinden bizlere 2 boyutlu oyun geliştirme imkanı sunuyor. Fakat yapmak istediğiniz oyun PC üzerinden oynanmak için tasarlandıysa ücretsiz, mobil üzerinden oynanmak için tasarlandıysa ücretli olacaktır.

Mobil üzerinden yapılan ücretli versiyonunun ismi Stencly Studio ‘dur. Stencly Studio nun yıllık kullanım ücreti 200 dolardır.  Bunların yanı sıra diğer bir paketi olan Indie isimli olarak bilinen paketin yıllık kullanım ücreti 100 dolardır. Diğer oyun yapma programları gibi Stencly ‘de sürükle bırak mantığıyla çalışmaktadır.

Sizler için yukarıda yazdığımız oyun yapma programları 2021 listesinden sizlere uygun olanı seçebilir, hayalinizde bulunan oyunu anında tasarlayabilirsiniz. Herhangi bir sorunuz varsa yorumlara yazmayı unutmayınız. Sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.

Daha fazla oku: Hangi yazılım dilini öğrenmeliyim? 

1 yorum
  1. AHMET diyor

    h

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.