Tüm Hakları Saklıdır
Python Avantajları ve Dezavantajları
İçeriğimizde Python ile ilgili bilgilere yer veriyor, Python programlama dilinin avantajları ve dezavantajlarına değiniyoruz.
Geliştirilmesi 1991 yılında Guido Wan Rossum eliyle yapılan Python, high-level programlama dillerinden biri olarak kabul edilmektedir. Syrntax ile günümüzde en popüler programlama dillerinden biri olan Python, gün geçtikçe daha fazla popüler hale gelmektedir.
Python programlama dilinin ABC’den ilham alınarak yapılması planlanıyordu. Rossum daha önce ABC’nin geliştirilmesine katkıda bulunmuştu ve eksikleri olduğunu bilsede ABC’nin özelliklerinden genel olarak memnun seviyedeydi. Oluşturmakta olduğu ABC benzeri programlama diline ise Python adını veren Rossum, bunu çok sevdiği Monty Python’s Flying Circus isimli komedi programından esinlenerek yaptı. Kaynak kodlarını 0.9.0 versiyonu halinde 1991 yılında paylaşan Rossum, 1994 yılında ise Python 1.0 versiyonunu paylaştı. Yeni sürüm, 0.9.0 sürümünden farklı olarak reduce, filter, map gibi fonksiyonları içermekte idi. 1.0 versiyonu, 1.6 sürümüne kadar sürdü.
2.0 sürümü 2000 yılında yayınlanan Python 2.0 sürümleri son olarak 2.7 versiyonu ile son bulurken 3 Aralık 2008 tarihinde ise 3.0 versiyonu çıktı. Daha kolay syntax yapısına sahip olmasıyla diğer programlama dillerinden ayrılmakta olan Python, for-while döngüsel ifadelerinde, if-else koşul yapılarında v.b. mantıksal olarak diğer dillere nazaran pek fark göstermekte ancak list comprehension gibi pek çok özelliğiyle onlardan daha fazla ön plana çıktığını belirtmek gerekiyor.
Python’un dokümantasyonu oldukça zengin olup birbirinden farklı, kullanışlı IDE’lere sahip olması, iş imkanlarının geniş olması, tamamiyle ücretsiz ve aynı zamanda halka açık olmasıyla dikkat çekmektedir. Bunun yanı sıra bazı dezavantajları bulunan Python; Low Level sistemler için fazla uyumlu olmayıp başka programlama dilinden Python’a geçince syntax’in anlaşılması biraz zaman almaktadır. Bunun yanı sıra Just In Time organizasyonunu yapmakta olan bir araca sahip olmadığından ötürü C, Java, C++ gibi dillere nazaran daha yavaş kaldığını da belirtmek gerekmektedir.