Tüm Hakları Saklıdır
Telegram ve Signal Nereden Para Kazanıyor?
Geçtiğimiz günlerde Whatsapp verilerimizi kullandığını sonunda açıklığa kavuşturmuştu. Whatsapp’ı anladık ta Telegram ve Signal nereden para kazanıyor? Telegram ve Signal yöneticileri, kullanıcıların verileriyle ilgili herhangi bir paylaşımda bulunmadığını belirtiyor. Ancak bu biraz şüpheli. Gelin hep birlikte bu durumu açıklığa kavuşturalım.
Telegram ve Signal Verilerimizi Paylaşıyor mu?
İçindekiler
Whatsapp geçtiğimiz günlerde yeni bir gizlilik sözleşmesi önümüze sürmüştü. Bu sözleşmeyi kabul et veya programı sil diyordu maddeler arasında. Birçok kullanıcı Whatsapp’ın bu gizlilik sözleşmesine tepki gösterdi ve bu hafta itibariyle Telegram ve Signal pazardaki paylarını hızla artırdı. Borsada hızlı yükseliş gösteren Telegram ve Signal şirketleri bu ayda toplam 30 milyona yakın kullanıcı kazandıklarını duyurdular. Telegram ve Signal gibi şirketler uygulamalarında hiç reklam bulundurmamalarına ve uygulamaların Play Store ve AppStore’da ücretsiz olmasına rağmen nasıl para kazanıyor? Bu konu sanırım ücretsiz ve reklamsız tüm programlar için geçerlidir.
Anlık Mesajlaşma Uygulaması Whatsapp Sektörün Lideri
Ülkemizde veya bazı ülkelerde son dönemler Whatsapp’ın açıklamalarıyla ilgili birtakım tepkiler oluştu. Bu tepkilere yer verecek olursak Whatsapp kullanıcıları, verilerinin sürekli karşılarına dolaylı ya da doğrudan çıktıklarını anlatıyorlardı. Bu durum Whatsapp’ın veri pazarlaması yaptığı şüphelerini de sürekli olarak üzerine çekiyordu ancak insanlar böyle bir durumu Whatsapp gibi bir şirketten beklemiyorlardı.
Günümüzde herkesin bildiğini gibi en önemli şey veriler ve bilgilerdir. Veriler en kıymetli madenlerdir. Bir insanı tanımadan ona nasıl yaklaşacağınızı, ondan nasıl bir fayda elde edebileceğinizi, nasıl konuşacağınızı veya ona ne sunacağınızı muhtemelen bilemezsiniz. Ancak Telegram, Signal ve Whatsapp gibi anlık mesajlaşma uygulamaları kişilerin gün içerisinde neredeyse tüm paylaşımlarını bu uygulamalar vasıtasıyla yaptıkları, zamanlarının büyük bölümünü bu uygulamalar üzerinde gerçekleştirdikleri platformlardır. Bu sebeple her türlü erişime açık olan bu uygulamalar bilgilerinizi kendi veri bankasında saklayabilir. Bu izinlere de ne yazık ki sahipler ancak bu veriyi başka şirketlere satma konusuna gelince buna hiçbir şirketin hakkı yok. Aylık milyonlarca dolar sunucu giderleri, personel maaşları, şirket giderleri ve tüm giderler reklamsız ve uygulama ücreti almadan karşılanıyor. Bu sebeple içerisinde reklam barındırmayan veya herhangi bir ücret ödemediğiniz herhangi bir uygulama sizin üzerinizden doğrudan fayda sağlıyor ve bilgilerinizi diğer şirketlerle paylaşıyor demektir.
Bu durumda ne yapmamız gerekiyor?
Telegram, Signal ve Whatsapp gibi anlık mesajlaşma uygulamalarının nasıl para kazanabileceğini bizleri nasıl kullandıklarını az çok anladık diye düşünüyorum. Peki şimdi ne yapacağız? Yerli ve yabancı tüm uygulama geliştiren şirketlerin bu tarz düşünceleri olabilir. Verilerimizi ve bilgilerimizi tamamı ile korumak istiyorsak ne yazık ki akıllı telefon hatta telefon kullanmamız gerekir. Daha az riskin olduğu durumlarda mevcut tabi ki. Örneğin yerli bir uygulama üreticisi bu konuda bize garanti verebilir ve ülke içerisinde faaliyette olduğundan doğrudan dava konusu olabilecek duruma gireceğinden böyle bir riski almak istemeyebilir. Zaten şu an da ülkemizde revaçta olan Turkcell’in Bip anlık mesajlaşma uygulaması mevcut daha küçük uygulamalarda bulunuyor ancak Bip üzerinden bakıldığında uygulama tamamıyla reklamsız değil ve bu reklamlardan ciddi miktarlar kazanıyor. Bu yönüyle bakıldığında Bip bizim için biraz daha risksiz bir konuma ulaşıyor.
Yabancı olarak ta seçeneklerimiz mevcut tabi ki. Örneğin Threema anlık mesajlaşma uygulaması ücretli iyi bir seçenek. Uygulama ücretli olduğundan sizlerin verileriyle büyük ücretsiz uygulamalar gibi yakından ilgilenmeyebilir.
Whatsapp, Telegram, Signal ve Bip uygulamaların güvenilirlik sıralamalarına yakından bakalım.
- Whatsapp verilerinizi üçüncü kişilere aktaracağını bizzat söyledi.
- Telegram, uygulama içerisinde bulunan kanallarda reklam vereceğini ve gelirlerini buradan kazanacağını belirtti.
- Signal, Facebook tarafından desteklenen ve sonradan Facebook’tan ayrılan bir fonun uygulaması ve bildiğimiz gibi Whatsapp’ta Facebook tarafından satın alındı.
- Bip, Turkcell’in sahibi olduğu ve uygulama içerisinde reklam vererek gelir elde ettiği yerli uygulama.
Bu uygulamaların değerlendirmelerine bakarak hangi uygulamayı seçeceğinizi belirleyebilirsiniz. Teknohocam olarak biz oyumuzu Bip’ten yana kullanıyoruz.
Sizlerde kullandığınız anlık mesaj uygulamalarını yorumlarda paylaşabilirsiniz.