TeknoHocam
Özgün ve Özgür Teknoloji

takipçi satın al

Tüm Android Sürümleri: Geçmişten Günümüze

2008 yılından günümüze kadar gelmiş tüm android sürümlerini hep beraber keşfedelim.

0

2008 yılından günümüze kadar gelmiş tüm android sürümleri:

Android işletim sistemi hayatımıza girdiğinde ülkemizde genellikle Nokia Symbian, Sony Ericcson, Motorola ve diğer basit işletim sistemleri bulunuyordu. Bu sistemler telefonların stabil, sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlıyordu ancak teknoloji konusunda artık insanlara yeterli gelmemeye başlamıştı. İlk defa İstanbul da dolmuşta birinin elinde gördüğüm Samsung Galaxy büyük ihtimalle S modeli beni hayli şaşırtmıştı. Daha sonra internette araştırdım ve yapabildikleri beni hayli büyülemişti. Özellikle dokunmatik ekran panellerinin dönemine göre çok fazla büyük olması (tabi ki o dönemlerde 4.0 İnç ekranlar bulunuyordu) herkes gibi bizleri de heyecanlandırmıştı.

İlk çıktığı yıl olan 2008’den beri sürekli olarak kendini görsel ve işlevsel açıdan yenileyen Android en son 2021 yılında Android 12 sürümüne başarıyla geldi. Sizler için Android 1.0’dan Android 12’ye kadar tüm versiyonları anlatıyoruz, Hadi başlayalım.

Android 1.0 – 1.1 Sürümleri: İlk Android

Android işletim sistemi resmi olarak ilk çıkışını 2008 yılında Android 1.0 sürümü ile yaptı. O zamanlar henüz Icecream, Marshmallow gibi isimler sürümlere verilmiyordu.

Android 1.0 entegre bir şekilde Gmail, Haritalar, Youtube, Takvim gibi Google uygulamalarını çalıştırabiliyordu. O dönemde zaten diğer yazılım ve program şirketlerinin “mobil yazılım” gibi bir düşüncesi yoktu.

Basit bir arayüz, ana ekran ve sade bir tarayıcı bizleri karşılıyordu. O dönemlerde Google Chrome tarayıcılar henüz yoktu.

Android 1.5: Cupcake

Henüz 2009 yılının başlarıydı ki Android 1.5 Cupcake sürümü ile birlikte Android sürümlerine özel bir isim verilmeye başlandı. Android 1.5 Cupcake sürümünü özel kılan ise artık telefonlarda fiziksel bir klavye kullanılmadığından bir klavye yazılımı ile birlikte gelmesiydi. Sanal ekran klavyesiyle ek bir fiziksel klavyeye ihtiyaç duymadan kompakt ve sade bir şekilde iyi deneyimler elde edilebiliyordu.

Android 1.5 Cupcake sürümünü özel kılan bir diğer yeteneği ise artık telefonunuzun ana sayfasında özelleştirilebilir Widget’lar kullanarak işlemlerinizi hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliyordunuz.

Android 1.6: Donut

Android 1.6 Donut, 2009 yılının son aylarında çıkarıldı. Donut sürümüyle birlikte farklı ekran boyutlarındaki veya farklı çözünürlükteki mobil telefonlar bu işletim sistemi sayesinde stabil bir görüntüyle çalışmaya başladı. Farklı boyutlardaki telefonlara aynı görüntüleri aktarmak hem uygulamalar hem işletim sistemleri için kolay olmayan bir durumdur.

Ayrıca Verizon gibi ağlar Android’e Cupcake sürümüyle birlikte destek vermeye başladı.

Android’in evrensel arama kutusu ilk kez Android 1.6’da ortaya çıktı.

Android 2.0 – 2.1: Eclair

Android 1.6 sürümünden tahmini 1-2 ay sonra ortaya çıkan Android 2.0 Eclair ile birlikte Motorola Droid modeliyle büyük bir reklam ve tanıtım yapıldı. Android aslında ilk geniş çaplı reklamını burada yaptı ve insanlar tarafından merak edilmeye başlandı.

Android Eclair sürümüyle birlikte Navigasyon özelliği en dikkat çekici özellik olmayı başardı. Sesli ve ilerledikçe size yol bilgilerini sırasıyla anlatan Navigasyon akıllı telefonlarda daha önce hiç kullanılmayan bir özellik olduğundan eşsiz bir öneme sahipti. Bu sürümde ki diğer özellikler ise hareketli duvar kağıtları ve konuşmayı metine aktaran bir yazılımdı. O dönemler Apple’in kullandığı iOS işletim sisteminde bulunan iki parmakla yakınlaştırma özelliğinin Android sürümüne geleceği konuşuluyordu ve bu iOS ile başlayan savaşın ilk adımlarından sadece biriydi.

Android 2.2: Froyo

Android 2.1 Eclair’den yaklaşık 4 ay sonra çıkan Froyo aslında daha önce çıkarılan özelliklerin ve bileşenlerin stabil bir şekilde çalışmasına imkan tanıyordu. Kullanım kolaylığı Ekran panelinin altına yerleştirilen işlevsel tuşlar vb. düzenlemelerle artık kolay bir şekilde insanları yönlendirebiliyordu.

Android 2.2 Froyo sürümüyle birlikte Android’in artık Flash destekli bir tarayıcısı ortaya çıktı. Flash özelliği sayesinde Flash kullanan programları ve web sitelerini Masaüstü deneyimi gibi herhangi bir kayıp olmadan görüntülemeyi başardı.

Android 2.3: Gingerbread

Android işletim sisteminin görsel kimliği daha önceki işletim sistemlerinde sürekli olarak değişiyordu. Android 2.3 Gingerbread güncellemesiyle birlikte telefonun ekranın yeşil ve siyah tonları artık daha fazlaydı ve bu Android maskotunu insanların hafızasına kazımasına yardımcı oldu.

Artık üst barda yer alan wi-fi, batarya durumu alt kısımda yer alan siyah-yeşil telefon ve tarayıcı simgeleri Android’in yeni kimliği olmuştu.

Android 3.0 – 3.2: Honeycomb

2011 yılında ortaya çıkan Android Honeycomb, Motorola Xoom’un çıkışıyla birlikte tablet sürümü olarak geldi diyebiliriz. 3.2 sürümüne kadar sürekli olarak tabletlerde iyileştirme yapılan bu sürüm arayüzüyle adeta bir bilim-kurgu filminden çıkmış gibi görünüyordu. Bir önceki sürümde yeşil ve siyah tonların fazlalığı dikkat çekerken, Honeycomb ile birlikte mavi ağırlıklı temalar öne çıkıyordu.

Tabletlere özgü bu işletim sistemi varlığını çok fazla sürdüremedi ancak Honeycomb sürümüyle birlikte artık herkesin bildiği Android’e doğru yolculuk başladı.

Android 4.0: Ice cream Sandwich

Honeycomb sürümünden sonra çıkarılan Ice Cream Sandwich, Android işletim sisteminin modern tasarım çağına girmesine olanak sağladı. Honeycomb’da yer alan görsel farklıkları daha da geliştirerek tablet ve telefonları tek bir vizyonla birleştirdi.

Uygulama geçişlerini kartlı sisteme dönüştüren Android 4.0 kullanıcılar için hem görsel açıdan hem de işlevsel olarak iyi bir deneyim yaşatmaya başladı. Bu sürümde de mavi tonları kullanıldı ve yeşil siyah tonlar bir kez daha rafa kaldırıldı.

Android Ice Cream Sandwich, bildirimler veya açık uygulamalar gibi bileşenleri hızlıca yana kaydırarak, o dönemlerde sihirli bir dokunuş hissi veren bir özelliği daha ortaya çıkardı. Bu fikir taraflı tarafsız o dönemlerde herkesin takdirini topladı.

Android 4.1 – 4.3: Jelly Bean

Android Jelly Bean, Icecream Sandwich sürümünün devamı olarak görülmekte ancak işletim sisteminin ince ayarlar bölümünde büyük bir gelişim sağlamıştır. Jelly Bean aynı zamanda Android’e daha kaliteli ve şık bir görünüm kazandırdı. Kullanıcılar için görsellik önemli olduğundan tasarım ve görsellik konusunda iyi işler çıkararak daha cazip hale getirdi. Google Now ile birlikte artık telefonlara bir yardımcı asistan görevini ekleyen Jelly Bean genişletilmiş ayarlar, bildirimler gibi birçok konuda ayrıntılı seçenekleri kullanıma sundu.

Jelly Bean sürümüyle tabletlerde çoklu kullanıcı desteği, abartılı tüm ekranı kaplayan Widget’lara da yer verildi.

Android 4.4: Kitkat

2013 yılının son aylarında çıkan Kitkat sürümü Android’e daha önce ki koyu yeşil, siyah ve mavi renk tonlarını daha da şeffaflaştırarak güncel ve çağdaş bir görünüm kazandırdı. Koyu renkteki bildirim ve ayarlar sekmeleri saydamlaştırarak kullanıcıya daha ferah bir deneyim sunmayı amaçladı.

Kitkat sürümüyle gelen bir diğer özellikte “OK, Google” oldu. Bu özellik sadece ekranınızın ışığı açıkken çalışıyordu. Kilit modundayken henüz çalışmaya başlamamıştı. İlk Nexus telefonlarda denenen bu sistem yeni bir arama modu ile entegre hale getirildi. Devamı ikinci sayfada…

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.