Tüm Hakları Saklıdır
Windows 11 ile Windows 10 Arasındaki Farklar Nelerdir?
Windows 10 kullanıcılarının hemen yükseltme yapması gerekmiyor olsa da Windows 11’in dikkate almaya değer bazı yeni özellikleri var.
Microsoft’un masaüstü işletim sisteminin en yeni sürümü olan Windows 11, 5 Ekim’de piyasaya sürüldü.
Yükseltme, Windows 11 ile uyumlu Windows 10 PC’ler için ücretsizdir. Microsoft, kullanıcıların PC’lerinin Windows 11’i çalıştırmak için sistem gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını görebilmeleri için lansmandan önce PC Health Check uygulamasının güncellenmiş bir sürümünü yayınladı. Buradan sistem gereksinimlerine ulaşabilirsiniz.
Çoğu Windows 10 üçüncü taraf uygulaması, Windows 11 ile çalışmalıdır. Windows 10 uygulamaları, Windows 11 beta ve geliştirici yapılarında herhangi bir belirgin sorun olmadan çalışır. Yeni işletim sisteminin herkese açık sürümünde de aynı şekilde davranmalıdırlar.
Microsoft, 14 Ekim 2025’e kadar Windows 10’u desteklemeye devam edecek. Ancak, Microsoft’un bu süre içinde kaç tane Windows 10 güncellemesi yayınlayacağı belli değil.
Windows 10 desteği yakın zamanda sona ermeyeceğinden, kullanıcıların bazı yeni özelliklerinden yararlanmak istemedikleri sürece, genel kullanıma sunulur sunulmaz Windows 11’e yükseltmeleri acil değildir.
Yükseltmenin sizin için olup olmadığına karar vermenize yardımcı olmak için burada Windows 11 ve Windows 10 arasındaki bazı farklar verilmiştir.
Tasarım
İçindekiler
Windows 11 ve Windows 10 arasındaki en büyük fark tasarımındadır. Windows 11, pastel renkler, tüm pencereler için yuvarlatılmış köşeler ve öncekinden daha temiz bir ara yüz ile Mac’e daha çok benzeyen bir ara yüz sunar. Microsoft, iş ve oyun için temiz bir alan yaratmak için kullanıcı ara yüzünü olabildiğince basitleştirdi.
Başlat Menüsü/Görev Çubuğu
Microsoft, görev çubuğuyla birlikte Başlat menüsünü ekranın ortasına taşıdı; ancak kullanıcılar isterlerse bunları Windows 10’da olduğu gibi tekrar sola taşıyabilirler.
Windows 11 ayrıca canlı döşemeleri desteklemez. Canlı döşemeler, kullanıcıların ilgili uygulamaları açmadan görüntüleyebilecekleri faydalı bilgi parçalarını görüntüler. Örneğin, hava durumu canlı kutucuğu tahmini gösterir. Windows 10, Başlat menülerindeki bilgileri bir bakışta görmek isteyen kullanıcılar için en iyisidir.
Microsoft Mağazası
Microsoft, Windows 11’de Microsoft Store’u yeniden tasarlayarak, örneğin kullanıcıların uygulamaları ve filmleri bulmasını kolaylaştırdı. Microsoft Mağazası, kullanıcıların tüm Windows uygulamalarını Windows 11 ve Windows 10’da indirmesine izin verecek.
Microsoft Store bir Evrensel Windows Platformu uygulaması olduğundan, Windows 11’in kendisinden bağımsız olarak güncellenecektir. Yeni Microsoft Store uygulaması bu sonbaharda tüm Windows 10 ve 11 kullanıcılarına sunulacak.
Performans Geliştirmeleri
Microsoft, yeni işletim sisteminin Windows Hello ile daha hızlı oturum açma, daha hızlı web tarama ve uyku modundan daha hızlı uyanma gibi performans iyileştirmeleri içereceğini söyledi. Windows Hello, Windows 10 kullanıcılarının cihazlarına, uygulamalarına ve ağlarına iris taramaları, yüz tanıma veya parmak izleri ile güvenli erişim kimlik doğrulaması yapmalarını sağlayan biyometrik tabanlı bir teknolojidir. Ayrıca bir diğer performans geliştirmesi Windows 11’in hackerlara karşı daha güvenli olması ama yine de PC’nizi tam olarak güvenle kullanmak için ücretsiz vpn indirin. Bu sayede PC’nizi içiniz rahat bir şekilde kullanabilirsiniz.
Microsoft ayrıca, arka planda çalışacak olan Windows güncellemelerinin %40 daha küçük olacağını, bu nedenle indirme ve yükleme işlemlerinin daha az zaman alacağını söyledi. Yeni işletim sistemi, kullanıcıların dizüstü bilgisayarlarında pil ömrünü uzatmalarına yardımcı olacak.
Android Uygulamaları
Microsoft Store, Amazon App Store’da barındırılan Android uygulamalarını da içerecek. Müşteriler, Microsoft’un geçen yıl kullanıma sunduğu Your Phone uygulamasıyla Windows 10’da Android uygulamalarını kullanabilir. Microsoft, Android uygulamalarını Windows 11’e getirerek, kullanıcıların masaüstlerinde akıllı telefon uygulamalarını çalıştırma talebini karşılıyor.
Microsoft Teams (Skype’dan taşınıyoruz)
Microsoft, Skype tarafından desteklenen Windows 10 Meet Now özelliğini, Teams’in Windows 11 görev çubuğuna entegrasyonuyla değiştirmiştir. Bu, kullanıcıların iletişim platformuna erişmesini kolaylaştıracaktır.
Microsoft, Skype’ı Teams sohbet özelliğiyle değiştiriyor. Bu, daha fazla Teams kullanıcısını uygulamanın tüketici özelliklerini kullanmaya ve sonunda Teams’i iş dışında kullanmaya teşvik etme çabasıdır. Microsoft, 31 Temmuz’da Skype for Business Online’ı emekliye ayırdı.
Dokunmatik/Tablet Modu
Microsoft, Windows 10’da bulunan tablet modunu Windows 11’den kaldırıyor. Windows 10’daki tablet modu, cihazlarını tablet olarak kullandıklarında kullanıcıların bilgisayarlarını daha dokunmatik hale getiriyor. Ancak, Windows 11 daha çok bir iPad gibi davranır. Bu, kullanıcılar bilgisayarlarını tablete geçirdiklerinde, dokunma için optimize edilmiş bir deneyim alacakları anlamına geliyor.
Windows 11 ayrıca, kullanıcıların pencereleri kolayca yeniden boyutlandırabilmeleri ve taşıyabilmeleri için daha büyük dokunma hedeflerine ve görsel ipuçlarına sahip olacak.
Sanal Masaüstleri
Windows 10, Görev Görünümü özelliğini içermesine ve kullanıcıların birden çok sanal masaüstü oluşturmasına izin vermesine rağmen, seçenekler sınırlıydı. Windows 11 kullanıcıları, Mac’lerde olduğu gibi sanal masaüstleri kurabilecekler. Kullanıcılar iş, okul, oyun ve kişisel kullanım için aynı anda birden fazla masaüstü arasında geçiş yapabilir.
Oyun Yükseltmeleri
PC oyunları da Windows 11 ile gelişmeli. Ancak Microsoft, yeni PC oyun özelliklerinden biri olan DirectStorage’ın Windows 10’da da destekleneceğini söyledi. DirectStorage, oyun verilerinin nasıl olduğunu kolaylaştırmak için oyun bilgisayarlarındaki modern depolama donanımından yararlanıyor. Otomatik HDR (yüksek dinamik aralık), birçok oyunda renkleri geliştirmesi gereken Windows 11’e de eklenecek.
Bir kullanıcı bir HDR monitörde oynadığında, Otomatik HDR, birçok DirectX 11 ve daha yeni oyunda, hatta HDR ayarlarının uygulanmadığı oyunlarda bile renk aralığını geliştirir. Xbox Game Pass, Windows 11’e de dahil edilecek.