Tüm Hakları Saklıdır
Yersel Lazer Tarama Nedir?
YERSEL LAZER TARAMA NEDİR?
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte pek çok alanda değişiklikler yaşanmıştır. Bu değişikliklerin biri de ölçme yöntemlerinde gerçekleşti. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte geleneksel ölçme yöntemleri, yerini lazer tarama teknolojisine bırakmaya başladı.
Yersel lazer tarama, geleneksel ölçme tekniklerine göre çok daha iyi işler çıkartabiliyor. Yersel lazer tarama, 3D nokta bilgilerinin yüksek hızla elde edilebildiği bir ölçme tekniğidir. Yersel lazer tarama ile nokta bulutları kaydediliyor ve farklı yöntemler kullanılarak birleştiriliyor. Elde edilen sonuçlardan fazla nokta verilerinin silinmesiyle birlikte nesnelerin 3D modelleri oluşturuluyor. Yani yersel lazer tarama ile 3D veri elde edilebilmesi için hızlı ve doğru çözümler ortaya koyuluyor.
Yersel lazer tarama teknolojisinin günümüzde sık sık kullanılmaya başlamasıyla birlikte bazı sorular sık sık sorulmaktadır.
Bu yazımızda sizler için Yersel Lazer Tarama Hangi Alanlarda Kullanılır sorusuna cevap vereceğiz. Ayrıca Yersel Lazer Tarama Cihazları ve Nokta Bulutu Yazılımlarından bahsedeceğiz.
Yersel Lazer Tarama Hangi Alanlarda Kullanılır?
Günümüzde yersel tarama teknolojisi birbirinden farklı alanlarda kullanılmaktadır. Yersel tarama teknolojisinin kullanıldığı alanlardan bazıları şu şekildedir;
- 3D modelleme
- Arkeolojik çalışmalar
- Mimari belgeleme
- Madencilik çalışmaları
- Deformasyon analizleri
- Çeşitli kaza ya da adli suçların belgelenmesi ve bilgilerin tespiti
- Tarihi eser ve mimari yapıların röleve ölçümü
- Sanayi yapıların ölçümü
- Tersine mühendislik
Yersel tarama teknolojisinden bu alanlarda sık sık faydalanılmaktadır.
Yersel Lazer Tarama Cihazları ve Nokta Bulutu Yazılımları
Yersel lazer tarama teknolojisinin kullanımı esnasında çeşitli cihazlar ve nokta bulutu yazılımları kullanılır. Yersel lazer tarama teknolojisi esnasında kullanılan cihazlar şu şekildedir;
- Leica BLK360: Leica BLK360 ile görüntüler, yüksek doğruluk oranına sahip nokta bulutu verilerine üzerinde tam renkli panoramik görüntüler elde edilebilir.
- Leica RTC360: Leica RTC360 3D lazer tarayıcı, profesyoneller tarafından tercih edilen, proje karmaşıklıklarına karşı doğru ve güvenilir 3D temsillerle yönetebilen bir cihazdır.
- Leica ScanStation P40 / P30: Yaklaşık 270 metreye kadar mesafelerde saniyede 1 milyon nokta taraması yapılabilir. Leica ScanStation P40 / P30 ile yüksek kalitede 3D veriler ve HDR görüntüler elde edilebiliyor.
- Leica ScanStation P50: Arazida erişilemeyen alanları uzak mesafelerden taramaya yardımcı olur. Leica ScanStation P50, hızlı, güveli ve yüksek menzilli bir 3D lazer tarayıcıdır.
Yersel lazer tarama teknolojisinde kullanılan nokta bulutu yazılımları ise şu şekildedir;
- Leica Cyclone: Leica Cyclone 3D nokta bulutu işleme yazılımda farklı modüller bulunmaktadır. Leica Cyclone FIELDWORX, FIELD 360, REGISTER, REGISTER 360 ve ENTERPRISE bu modüllere birer örnektir. Leica Cyclone, sahip olduğu farklı modüller ile yersel lazer tarama teknolojisinde sık sık kullanılıyor.
- Leica CloudWorx: Leica CloudWorx, birbirinden farklı özelliklerde CAD eklentilerine sahiptir. Sahip olduğu CAD eklentileri ile CAD sistemlerine büyük nokta bulutlarını aktarır ve bu ortamlarda çalışmalarını sağlar. Leica CloudWorx for AutoCAD, for Bentley, for Revit, for Navisworks ve for SOLIDWORKS bu eklentilere birer örnektir. Leica CloudWorx, uyumlu olduğu yazılımlar ile CAD uygulamaları için pek çok farklı sanal gerçeklik eklentisi sunuyor.
- Leica TruView: Leica TruView, nokta bulut verileri, tasarım modelleri ve işaretlemeler gibi pek çok farklı işlemi kolay ve sezgisel olarak paylaşmanızı sağlar. Leica TruView, birbirinden farklı ürünlere sahiptir. TruView Live, TruView Cloud ve TruView Enterprise bunlara birer örnektir. Her bir TruView ürünü farklı alanlarda kullanılabildiği için yersel lazer tarama teknolojisinde sık sık tercih ediliyor.
Yersel lazer tarama teknolojisinde kullanılan cihazlar ve nokta bulutu yazılımları ile elde edilen sonuçların neredeyse tamamı hatasızdır ve hızlı bir şekilde sonuç elde edilir.
Bu yazımızda sizler için Yersel Lazer Tarama Hangi Alanlarda Kullanılır sorusuna cevap verdik. Ayrıca Yersel Lazer Tarama Cihazları ve Nokta Bulutu Yazılımlarından bahsettik. Ürün ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.