TeknoHocam
Özgün ve Özgür Teknoloji

takipçi satın al

Yeni yapay göz sürekli kendini güncelleyebilir ve insan gözünden daha iyi görür.

0

Yüksek teknoloji ile üretilen cihaz, gözümüze yakın bir görüş alanı, görme mesafesi ve göz tepkime süresine sahiptir.

Bilim adamları, henüz yapay ve biyonik parçaları birleştirerek yeni bir insan oluşturabilecek bir teknolojiye sahip değiller. Ancak yeni bir tekno-yapay göz, robotlara olan geçişi hızlandırır.

İnsan gözünün karakterini kopya eden bu cihaz, ışığa duyarlı ve gerçek bir göze göre daha hızlı tepki gösterir. Bilim inşalarına göre yapay göz ve elektronik mercek, normal gözden daha net görme yetisine sahip.

Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi mühendis ve malzeme bilimcisi Zhiyong Fan, “Gelecekte bunu daha iyi görüş açısı ve daha net görüntü veren protezler ve insansı robotlar için kullanabiliriz” diyor.

İnsan gözü, geniş görüş alanını ve yüksek çözünürlüklü görüş yetisini, huni biçimindeki retinaya borçludur. Göz küresinin arkasındaki ışık algılayıcı hücrelerle kaplı bir alandır. Fan ve meslektaşları, sentetik göz kürelerinde bu mimariyi taklit etmek için perovskite adı verilen ışığa duyarlı bir malzemeden yapılmış nano boyutlu sensörlerle süslenmiş kavisli bir alüminyum oksit membran kullandılar. Yapay retinaya bağlanan teller, sinir dokularının gerçek bir göz küresinden beyne sinyalleri iletmesi gibi, bu sensörlerden işlemler gönderir.

casus-goz-nedir

Yapay göz küresi, ışık değişimlerindeki farklılıkları insan gözünden daha hızlı kaydeder. 45 ila 155 milisaniye yerine yaklaşık 30 ila 40 mili saniye içinde tepki süresine sahiptir. Yapay göz, insan gözünün görmediği etrafındaki loş ışıkları da görür. 102 derecelik görüş alanı bir insan gözünün alabileceği 150 derece kadar geniş olmasa da, sıradan düz görüntüleme sensörleri tarafından görülebilen 70 dereceden daha iyidir.

Teorik olarak bu yapay göz insan gözünden çok daha yüksek bir çözünürlük gösterebilir çünkü yapay retina santimetre kare başına yaklaşık 460 milyon ışık sensörü içerir. İnsan gözünde yer alan bir retinada santimetrekare başına yaklaşık 10 milyon ışık algılayıcı hücre ve doku bulunmaktadır. Ancak bu, her sensörden ayrı iletimler gerektirir. Mevcut kurulumda, yapay retinaya takılan her bir tel yaklaşık bir milimetre inceliğindedir, o kadar hızlıdır ki aynı anda birçok sensöre dokunabilir. Retinanın arkasına sadece bu tür 100 kablo sığar ve 100 pikselli görüntüler oluşturur.

Casus Göz

Yeni bir sentetik gözün tasarımı insan gözünün yapısının kopyası gibidir. Göz küresinin arkasında, nano boyutlu ışık sensörleriyle sentetik bir retina gömülüdür. Bu sensörler, gözün önündeki mercekten geçen ışığı ayarlar. Retina’nın arkasına bağlanan teller, sinir liflerinin göz küresini beyne bağlama şekline benzer şekilde, sensörlerden işlenmek üzere harici devreye sinyaller verir.

Daha ince tellerin daha yüksek çözünürlük için yapay göz küresine bağlanabileceğini göstermek için Fan’ın ekibi, her biri 20 ila 100 mikrometre kalınlığındaki küçük metal iğneleri sentetik retinadaki nanosensörlere tek tek bağlamak için manyetik bir alan kullandı. Fan, “Cerrahi bir operasyon gibi” diyor.

Araştırma hakkındaki yorumu Nature’ın aynı sayısında yer alan Wisconsin-Madison Üniversitesi’nde elektrik mühendisi olan Hongrui Jiang, araştırmacıların tek tek ultra ince pikseller oluşturma yönteminin pratik olmadığını söylüyor. “Birkaç yüz nanotel için, tamam, peki, peki ya milyonlar için?” “Mühendislerin, insanüstü bir görüntü sağlamak için yapay göz küresinin arkasında çok sayıda küçük teller üretmek için çok daha verimli bir yola ihtiyacı olacak” diyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.