TeknoHocam
Özgün ve Özgür Teknoloji

takipçi satın al

Arama Motorlarının Çalışma Prensibi

0

Bir konuyla ilgili olarak alakalı internet sitelerini rahatlıkla bulmanıza imkan tanımakta olan arama motorlarının çalışma prensibine ilişkin olarak bilinmesi gereken temel bilgilere yer vereceğiz.

İnternet kullanımının son derece yaygın olduğu günümüzde bir kullanıcı hemen hemen her bilgiye internet üzerinden ulaşabiliyor. Bununla ilgili olarak çeşitli arama motorlarından yararlanmak mümkün oluyor. Şu an global çapta en popüler arama motoru ise Google olup, söz konusu arama motoru Türkiye’de de oldukça yaygın bir şekilde kullanılıyor.

Google, Örümcek ismini vermiş olduğu bir algoritma kullanarak, tüm interneti kendi kütüphanesinde indekslemekte olan bir çalışma prensibine sahiptir. Web sayfasının erişilebilir olan tüm kısımlarını taratan Google, ardından sayfanın içerisindeki linklerden diğer sayfalara gitmektedir ve ziyaret etmiş olduğu diğer sayfalarda da yanı işlemi yaparak devam etmektedir.

Google örümceği, internet sitesini taramasından sonra kopyalayıp arama motoruna geri göndermektedir ve siteler arama motoru Google’ın veri merkezinde saklanmaktadır. İşte Google’ın bu yüzden tüm interneti kendi kütüphanesi yapmaya çalışarak indekslediğini belirtiyoruz. Arama motorlarının botları gezilen sayfaları indeksler ve yapılan indekslemeler sayesinde arama motoru üzerinde tüm veriler yerine sadece aramış olduğunuz kelimeleri içeren sayfalar karşınıza çıkar. Bu bağlamda en çok bilinmekte olan indeksleme yönteminin ise Inverted Index yani tersine indeksleme yöntemi olduğunu söyleyebiliriz.

Tersine indeksleme dokümandan kelimeye değil de ters olarak aramakta olduğunuz kelimeden dokümana ulaşmayı sağlar. Bot gezmekte olduğu esnada kelimeleri geçitği dokümanlara göre indeksleyecektir. Bunun yanı sıra arama motorları, bir internet sitesini ön sıralarda çıkarmak adına çok sayıda farklı kriteri göz önünde bulundurmakta olup, Google için en önemli olan unsur ise öne çıkaracağı sitenin güvenilir olmasıdır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.