Tüm Hakları Saklıdır
Bilgisayar Donanımları Hakkında Bilgiler
Bilgisayarların temel donanımlarına maddeler halinde değiniyor ve haklarında kısaca açıklamalara yer veriyoruz. İşte konuya ilişkin olarak tüm detaylar…
Günümüzde bilgisayarları kullanırken bazı donanımların anlamlarını bilmek önem teşkil etmektedir. Bu yazımız okuduktan sonra temel donanım yordamlarına ilişkin olarak bilgi sahibi olacaksınız.
GPU
Grafik işlemci anlamına gelir. Grafiğin, yani görüntünün üretilmesinde kullanılmaktadır. Bilgisayarlarda entegre olarak sunulan GPU birimi, yüksek performansa odaklı bilgisayarlar söz konusu olduğunda ise harici bir grafik birimi olarak karşımıza çıkmaktadır. GPU teriminin, Graphics Processing Unit kelimesinin kısaltması olduğunu da belirtelim.
CPU
Türkçe karşılığı Merkezi İşlem Birimi olan Central Process Unit teriminin kısaltmasıdır. Bilgisayar üzerindeki verileri işlemekte olan ve yazılımların çalışabilmesi maksadıyla gereken komutları göndermekte olan birim olarak bilinmektedir.
HDD
HDD aygıtları bilgisayarda bulunmakta olan tüm verileri depolamaktadır. Sabit disk üzerinde bulunan verileri RAM‘in kullanımına hazır olarak bekletilmektedir. HDD teriminin açılımı Hard Disk Drive’dır. Türkçe olarak Sabit Disk anlamına gelmektedir. SSD aygıtlarına nazaran daha uygun fiyatlardan bulunabilmektedir.
SSD
Katı Hal Sürücüsü anlamına gelen SSD’nin tam açılımı Solid State Drive’dır. RAM’den farklı olarak verileri kalıcı bir şekilde depolama görevini görmektedir. Bunun yanı sıra düşük gecikme süresi sunmaktadır. Tek dezavantajı ise HDD aygıtlarına nazaran çok daha pahalı olmasıdır.
RAM
Genel işlevi okunan ve iletilen verilerin kısaca depolanmasıdır. Performansa yönelik büyük bir etkisi bulunan RAM donanımları, bilgisayar üzerinde verilerin işlenebilmesi, gösterme ve aktarma gibi fonksiyonların çalışabilmesini sağlamaktadır. RAM teriminin açılımının ise Random Access Memory olduğunu belirtelim.
PSU
Sisteme enerji vermekte olan PSU’nun açılımı Power Supply Unit olup, Türkçe olarak Güç Kaynağı Ünitesi anlamına gelir. Bilgisayarların içerisindeki elektronik aygıtların gereken gücü alarak düzgünce çaülışmasını sağlamaktadır. Bu bağlamda oldukça önemli bir işlevi ulunmaktadır.