Tüm Hakları Saklıdır
En İyi 5 Bahçe Bakım İpuçları
Emekliliğin son demlerinde olduğunu düşünülen bahçe bakımı aslında popülaritede zengin bir işlemdir. Gençlikten başlayan ve yaşlılığa kadar süren hobiler halinde yer alan Bahçe bakımı ile kendinize değişik bir atmosferde zaman ayırabilirsiniz. Bahçe bakımı dışarıdan ne kadar kolay gibi gözükse de bahçe bakım ipuçları sizlere doğru yetiştirme, sulama, gübreleme, ayıklama ve böcek kontrolü gibi fikirleri sunmaktadır.
Sulama
Bahçenizi sulamak, bahçeciliğin önemli bir parçasıdır. Çoğu bitki yıl boyunca düzenli sulama gerektirir, ancak yılın diğerlerinden daha fazla suya ihtiyaç duyabilecekleri belirli zamanları vardır. Neyse ki, bahçenizin doğru miktarda su almasını sağlamanın birkaç yolu var. Bitkilerinizin her gün tam olarak doğru miktarda su almasını sağlamak için bir sağanak hortumu veya sulama bandı kullanabilirsiniz. Genel olarak, bitkilerin haftada yaklaşık bir inç suya ihtiyacı vardır, ancak bazı bitkilerin bundan daha fazlasına ihtiyacı olabilir. Bitkileriniz için uygun su miktarını belirlemek için biraz araştırma yaptığınızdan emin olun.
Bahçenizi sularken toprağı iyice ıslattığınızdan emin olun, böylece su emebilir. Sularken düşük basınç kullanın, çünkü yüksek basınç bitkilerinizin hassas köklerine zarar verir. Akıntı veya su birikintileri fark ederseniz, çok fazla su uyguluyorsunuz demektir. Bunu önlemek için, beş ila on dakika sonra sulamayı tekrarlayın. Bu, nemin toprağa damlamasına izin verecek ve bitkilerinizin doğru miktarda su almasını sağlayacaktır.
Gübreleme
Gübreleme, bahçenize bakmanın en önemli adımlarından biridir. Bu, bitkilerinizin sağlığı için çok önemlidir. Sağlıklı büyüme için doğru gübre formülünü kullanmak çok önemlidir. Gübreyi bitkinin cinsine ve olgunluğuna göre ayarlamalısınız. Örneğin, azot bakımından zengin gübreler sebzeler için en iyisidir, potasyum bakımından zengin gübreler ise bahçe çiçekleri için idealdir. Büyümenin ilk iki haftası gübre uygulamak için en iyi zamandır, ancak daha küçük uygulamalar da önerilir. İyi bir gübreleme ile adeta en iyi animasyon filmleri görselleri gibi bir bahçe elde edebilirsiniz.
Toprak sıcaklıkları zirveye ulaşmadan önce, ilkbaharda gübre uygulayın. Toprağa eşit olarak uygulayın ve su dolu alanlardan kaçının. Ayrıca, sürmeden önce gübreleyin. Toprak sıkıldığında ufalanmalı ve yapışkanlık hissi vermemelidir. Ayrıca gübre uygulamadan bir gün önce toprağı hafifçe sulayabilirsiniz. Yerel gübre kısıtlamalarını kontrol ettiğinizden ve gübre torbasındaki talimatları uyguladığınızdan emin olun.
Hava akışını iyileştirme
Bahçenizdeki hava akışını iyileştirmek, bitkilerinizin sağlığı için hayati önem taşır. Bitkilerin çevresinde dolaşan hava, aldıkları güneş ışığı, su ve organik madde miktarı kadar önemlidir. Bahçenizdeki hava sirkülasyonu zayıfsa, bitkileriniz mantar hastalıklarına neden olabilecek nemden muzdarip olabilir. Ayrıca, bitkilerinizin yapraklarındaki su hastalık yayabilir.
Bitkiler, köklerine daha fazla oksijenin ulaşmasını sağladığı ve sağlıklı büyümeyi desteklediği için hava hareketinden yararlanır. Artan hava hareketi ayrıca bitkilerin daha fazla su ve besin emmesine yardımcı olur. Bu, onları canlı tutan terleme oranını arttırır. Bahçenizdeki hava akışını iyileştirmenin bir yolu fan eklemektir. Bu fanlar, havanın bitkilerinizin etrafında hareket etmesine neden olmak için çok kullanışlıdır.
Ayıklama
Yabani otlar bahçede gerçek bir sorun olabilir. Tamamen ortadan kaldırılamasalar da kontrol altında tutulabilirler. Bahçenizdeki yabani otlarla başa çıkmanın en iyi yolu, ilk etapta onların kök salmasını önlemektir. Bu sizi daha sonra saatlerce ayıklamaktan kurtaracaktır.
Bunu yapmak için, tüm tesisi almanız gerekir. Sadece yabani otların üst kısımlarını koparmak işe yaramaz. Geride kalan kökler hızla yeniden büyür ve hatta eskisinden daha güçlü olabilir. Toprağınızda ya da bitkilerinize zarar verecek yabani türde bitkileri ayıklamanın en verimli yolu kızıl toprak kullanmaktır. Zira günümüzde bahçe bakımından biraz bağımsız gibi gözükse de kızıl toprak mezarlık topraklarında kullanılmaktadır. Bunun sebebi ise zararlı türevlerde olan yabani bitkilerin bu toprak içerisinde yetişmesine mâni olma yapısına sahip olmasıdır.
Ciddi bir sorundan kaçınmak için bahçenizi düzenli olarak otlatmanız önemlidir. Yabani otlar hızla çoğalabilir ve inanılmaz derecede hızlı yayılabilir. Bu nedenle, her gün veya haftada en az birkaç kez yabani otların ayıklanmasına ayak uydurmak önemlidir. Düzenli ayıklama, daha sonra uğraşmak zorunda kalacağınız yabani ot sayısını azaltabilir. Bahçenizi, toprağın nemli olduğu ve bitkilerin henüz genç olduğu erken ilkbaharda ayıklamaya başlamak önemlidir. Yabani otları sapından değil kökünden çektiğinizden emin olun.
Haşere kontrolü
Zararlılarla mücadele ederken dikkate alınması gereken pek çok şey vardır ve haşere kontrolüne entegre bir yaklaşım benimsemek en iyisidir. Kovucuları veya tuzakları tek başına kullanıyorsanız, muhtemelen yarardan çok zarar veriyorsunuzdur. Tek bir sorunu hedeflemek yerine, tüm sistemi düşünün ve hangi böceklerin bitkileriniz için faydalı olduğunu öğrenin. Bu, bahçenizi en iyi nasıl koruyacağınızı belirlemenize yardımcı olacaktır.
Piyasada pestisitler varken, önce doğal yöntemleri denemek en iyisidir. Çoğu böceğin belirli bir konukçu bitkisi vardır ve aynı böceklerin istilasını önlemek için ekinleri döndürmek akıllıca olur. Bitkileri döndüremiyorsanız, birçok zararlıyı yiyebilecek peygamberdeveleri gibi faydalı böcekleri tanıtmayı deneyin. Diğer doğal yöntemler, böcekleri, solucanları ve kök kurdu larvalarını yok edebilen faydalı nematodların kullanılmasını içerir.