TeknoHocam
Özgün ve Özgür Teknoloji

takipçi satın al

Render Nedir? Rehber

0

Hemen hemen herkesin duyduğu ancak fazla bilinmeyen bir terim olan renderin ne anlama geldiğine değinecek, render ile ilgili bilgiler vereceğiz.

Üretilmekte olan bir tasarım nesnesinin son aşamasında kullanılmakta olup, onların kullanılabilir olabilmesi için yapılmakta olan çalışmalara render denilmektedir. Bir materyalin işlenip son hale getirilmesini hedefler.

Render alınamamakta olan ürünler çoğu zaman düzeleme sürecinde gözükür ve bitirildiğine ilişkin olarak bir hissiyat olmamaktadır. Bilgisayarlarda üretilmekte olan ham ürünün kullanılabilir olabilmesi için render kritik bir öneme sahiptir.

Render motoru, render alabilmek için kullanılmaktadır. Bazı zamanlarda sistem işlemcisinin gücü yetmez ve bu süreçte devreye girip farklı sistemlerin girilebildiğine şahit olunabilir. Render işlemini yapabilmek için yararlanılabilecek olan pek çok program bulunmaktadır. Söz konusu programlardan en bilinene örnek gösterecek olursak; Windows Movie Maker örneğini verebiliriz .Bu program basit bir kullanıma sahiptir. Bu bağlamdaki render işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. Fakat daha büyük çaplı programlara değinecek olursak ; Camtasia, Illustrator, Photoshop örneklerini verebiliriz.

Render esnasında yazılım efektleri, nesneleri, ışıkları ve diğer detayları hesaplamaktadır. Işık ve gölgenin doğru bir şekilde getirilmesini sağlamaktadır ve düzenlemeleri yapıp projenin son halini ortaya çıkarmaktadır.

Render işlemlerinde üç temel hesaplama fonksiyonu bulunmaktadır. Söz konusu fonksiyonlar; Radiosity, raytracing, sacanline olup, raytracing ışın izleme anlamına gelmekte, scanline ise tarama çizgisi anlamına gelmektedir.

Render işlemi bilgisayar oyunlarında, sinemada, televizyonda, mimarlıkta ve çeşitli bilgisayar destekli üretim ortamlarında kullanılmakta olup, bunların dışında bilgisayar ile çizim ve tasarım yapılmakta olan tüm anlarda Render işlemi gerçekleştirilmektedir. Render işlemleri bilgisayarlar için dahi zaman alan ve zor kabul edilen bir süreçtir. Dolayısıyla bilgisayar donanımının kuvvetli olması render işleminin süresini azaltacaktır. Günümüzde NVIDIA, AMD, OpenGL, CUDA teknolojilerinden yararlanılarak Render işlemlerinin süresi kısaltılabilmektedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.