TeknoHocam
Özgün ve Özgür Teknoloji

takipçi satın al

Asus ROG Phone 5 İncelemesi: En Yüksek Mobil Oyun Deneyimi!

0

Asus ROG Phone 5 incelemesini sizlerle beraber yapacağız. Geçtiğimiz birkaç yıl içinde, gaming akıllı telefonlar Android pazarında kendilerine bir yer edindiler. Ekstra performans, FPS oyunları için tetik düğmeleri ve RGB ışıklandırmaları arayan kullanıcılar, oyun telefonlarına ilgi duyuyor. Asus, oyun endüstrisinde köklü bir isim ve 2018’den beri Gaming akıllı telefonları üretiyor. Asus ROG Phone 5’in verdiğiniz paraya değip değmediğini öğrenmek için sonuna kadar okuyun.

Asus ROG Telefon 5 İnceleme

Biraz geç olsa da, ROG Phone 5 ile biraz zaman geçirdim, işte ahizeyle ilgili tam incelemem. İncelememin, Rs’ye mal olan 12GB RAM ve 256GB depolama alanına sahip standart ROG Phone 5 varyantına dayandığını unutmayın. Cihaz ayrıca Pro ve Ultimate varyantlarında da mevcuttur.

Kutuda ne var

  • Asus ROG Telefon 5
  • 30W HyperCharge QC 4.0 güç adaptörü
  • USB-C – USB-C kablosu
  • Aero Kılıf
  • ROG Çıkartmaları
  • Kullanım kılavuzu ve garanti kartı

Teknik Özellikler

  Rog Phone 5 Rog Phone 5 Pro Rog Phone 5 Ultimate
Boyutlar 172.8 x 77.2 x 10.29mm 172.8 x 77.2 x 10.29mm 172.8 x 77.2 x 10.29mm
Ağırlık 238 Gram 238 Gram 238 Gram
Ekran 6.78-inch Full-HD (2448 x 1080) 144Hz AMOLED display with 20.4:9 aspect ratio 6.78-inch Full-HD (2448 x 1080) 144Hz AMOLED display with 20.4:9 aspect ratio 6.78-inch Full-HD (2448 x 1080) 144Hz AMOLED display with 20.4:9 aspect ratio
İşlemci 2.84 GHZ Qualcomm Snapdragon 888 5G 2.84 GHZ Qualcomm Snapdragon 888 5G 2.84 GHZ Qualcomm Snapdragon 888 5G
Ekran kartı GPU Adreno 660 Adreno 660 Adreno 660
RAM 8GB/12GB LPDDR5 16GB LPDDR5 18GB LPDDR5
Depolama 128GB/256GB UFS 3.1 512GB UFS 3.1 512GB UFS 3.1
Arka Kamera 64MP f/1.8 Sony + 13MP f/2.4 geniş açı + 5 MP Makro Kamera 64MP f/1.8 Sony + 13MP f/2.4 geniş açı + 5 MP Makro Kamera 64MP f/1.8 Sony + 13MP f/2.4 geniş açı + 5 MP Makro Kamera
Ön Kamera 24MP f/2.45 24MP f/2.45 24MP f/2.45
İşletim Sistemi Android 11 Rog UI Android 11 Rog UI Android 11 Rog UI

Tasarım

Asus, ROG Phone 5 ile kendine özgü ROG tasarımını benimsedi. ROG Phone 3’ten bu yana tasarım açısından pek bir şey değişmemiş olsa da, telefonun tasarım dilinde birkaç değişiklik var. Arka kısımda ikonik ROG logosu normal noktasından biraz daha aşağıya kaymış. Bu tasarımda hoşuma giden tek şey yeni logo tasarımı. Asus, ROG dizüstü bilgisayar serisinden nokta vuruşlu ekranı ödünç aldı ve ROG logosuna entegre etti. Bu, ROG Phone 5’e RGB aydınlatmalı basit bir logonun aksine daha benzersiz ve oyuncu hissi veriyor.

Asus ROG Phone 5 İnceleme
Asus ROG Phone 5 İnceleme

Sağ tarafta ses seviyesi düğmeleri ve renkli güç düğmesi bulunurken, telefonun sol tarafında ek bir USB-C bağlantı noktası ve aksesuar eki Pogo pin konektörü bulunur. Ayrıca telefonun sağ kenarında iki adet dokunmatik omuz düğmesi bulacaksınız. Ayrıca ön tarafta ve her zaman açık olan ekranların dünyasında bir bildirim LED ışığı var, Asus’un bu özelliği koruduğunu görmek güzel.

ROG Phone 5’teki tartışmasız en kullanışlı değişiklik, alttaki 3,5 mm kulaklık jakının yeniden canlandırılmasıdır. Kaçırdıysanız, Asus 3,5 mm jakı ROG Phone 3 ile çıkarmıştı ve şimdi şirketin en yeni oyun telefonunda tekrar mevcut. Altta ayrıca normal USB-C bağlantı noktası bulunur.

Yapı ve Ergonomi

238 gramda, ROG Phone 5 şüphesiz tıknaz bir telefon. Nispeten küçük elleri olan biriyseniz, Asus’un buraya yerleştirdiği 6.78 inçlik ekranın üst kısmına ulaşmakta zorlanacaksınız. Ve cihazın dayanıklılık testini geçemediğinde gördüğümüz gibi, zayıf iç yapısal sertlik nedeniyle cihazı arka cebinize yerleştirmeden önce iki kez düşünmeniz gerekecek. Kutuda bir Aero kılıfı var, ancak bu, çarpıcı yeni oyun telefonunuzu korumak için yeterli değil. Bu nedenle, ROG Phone 5’i satın almayı planlıyorsanız, iyi bir koruyucu kılıfa yatırım yapmak en iyi seçeneğiniz olacaktır.

Şaşırtıcı bir şekilde, Asus, önceki modelinde bulunan bir özellik olan ROG Phone 5’teki tek el modunu kaldırdı. Cihazı bir gün boyunca tek elimle kullanmak için kendime meydan okudum ve deneyim en hafif tabirle acı vericiydi. Google’ın resmi olarak Android 12’ye tek el modu eklemesiyle, cihaz Android 12 güncellemesi aldığında ROG Phone 5’in bu özelliği almasını bekleyebiliriz (yazılım bölümünde bununla ilgili daha fazla bilgi).

Görüntü ve Ekran

Dikkatimizi ön tarafa çeviren Asus, kullanıcılara avuçlarını dayayacakları bir yüzey alanı sunmak için minimal çerçeveli bir ekran kullanmaya devam ediyor. Asus, 20.4:9 en boy oranı, 2448 x 1080 piksel çözünürlük ve 395 ppi piksel yoğunluğu ile 6.78 inç Full-HD+ AMOLED HDR10+ sertifikalı ekran kullandı.

Ayrıca, ekran Pixelworks i6 ekran çipi ile birlikte gelir ve Delta-E <1 renk doğruluğu, %111 DCI-P3 renk gamı, %150,89 sRGB ve 1.000.000:1 kontrast oranıyla kendini gösterir. Ekran 144Hz yenileme hızı, 300Hz dokunmatik örnekleme hızı ve 24.3ms dokunmatik gecikme sunuyor. Ayrıca otomatik, 144Hz, 120Hz veya 60Hz olarak ayarlama seçeneğiniz de vardır. Tüm ekran özellikleri ortadan kalktığında, onunla ilgili deneyimimden bahsedelim.

Ekran boyutu göz önüne alındığında, ROG Phone 5’te bir QHD (2K) ekran görmek güzel olurdu. Ancak bu kalite çok fazla enerji ve güç tüketeceğinden performans konusunda iyi bir iş çıkarmayacaktır. Ayrıca, 144 Hz yenileme hızı, sorunsuz bir tarama deneyimi sağlar ve Twitter dizileri veya Instagram videoları arasında gezinmek de çok hoş ve basitti. Ayrıca, PUBG Mobile’ın BGMI biçiminde dönüşüyle ​​birlikte, 300Hz dokunmatik örnekleme hızı, düşmanları vurmak için debriyaj haline gelecek.

Gelişmiş koruma için cihaz Corning’in Gorilla Glass Victus’unu kullanır. Şirkete göre Glass Victus, Gorilla Glass 6’ya kıyasla iki kat daha fazla çizilme direnci sunuyor ve 2 metreye kadar düşmelere karşı dayanıklı olduğu söyleniyor.

Verim

Kasanın altında bulunan Snapdragon 888 5G yonga seti sayesinde Asus ROG Phone 5, performans konusunda eksik kalmıyor. Cihazı kullanırken sentetik testler, oyun performansı deneyimi ve termallerle ilgili ayrıntıları ekledik.

Oyun Performansı ve Termaller

Bu inceleme sırasında Battlegrounds Mobile, Call of Duty ve Genshin Impact dahil olmak üzere bazı popüler Android oyunlarını oynadım. Tüm oyunlar mümkün olan en yüksek ayarlara ayarlandı. ROG Phone 5 ile zorlu oyunlar oynarken fark ettiğim şey, bir saatlik kesintisiz oyundan sonra gözle görülür şekilde ısınması. Ancak, bu tamamen kötü bir şey değil.

Asus, ROG Phone 5 ile ısı dağılımını iyileştirmeye çalıştı. Sonuç olarak cihaz, bazı yoğun kaynak gerektiren görevleri gerçekleştirirken oluşan aşırı ısıyı eşitlemeye çalışır. Yoğun oyun seanslarında sınırlarını zorladığınızda cihaz ısınırken, rahatsız edici derecede ısınmıyor.

Asus’un sıcaklık ölçüm katmanına göre, oyun seanslarım sırasında cihaz 50 santigrat dereceye kadar çıktı. Ancak, o zaman bile çerçeve düşüşlerini fark etmedim. Normal günlük kullanımda, bu cihazda ısınma sorunu yoktur.

Beni yanlış anlamayın, saatlerce oyun oynamaya devam ederseniz cihazın arkası, özellikle ortası sıcak hissedecektir. Ama endişelenecek bir şey yok. Sıcaklıkları kontrol altında tutmak istiyorsanız,  Aeroactive Cooler 5’e yatırım yapmayı düşünebilirsiniz. Ne yazık ki Asus, soğutucuyu temel ROG Phone 5 ile bir araya getirmiyor.

Kamera

ROG Phone 5’in amiral gemisi arkadaşlarının gözle görülür şekilde gerisinde kaldığı alanlardan biri kameralar olmalı. Ancak bir oyun telefonu için özellikle kötü değil. Asus, arkada 64MP f/1.8 Sony IMX686 sensör, 13MP f/2.4 ultra geniş kamera ve 5MP f/2.0 makro kamera kullandı. Ayrıca ön tarafta selfie’ler için 21 MP’lik bir kamera bulacaksınız. Burada dikkate değer bir eksiklik telefoto lenstir.

Birincil kamera oldukça iyi bir iş çıkarırken, ultra geniş lens renkleri sağlam tutmak için mücadele ediyor. 64MP kamera, tercih ettiğim bir şey olan, çok fazla son işleme gerekmeden renk açısından doğru ve parlak fotoğraflar sunar. Ultra geniş sensör ise buna ayak uyduramıyor ve renk eşitsizliği belirgin.

Selfie Kamera

Çok fazla selfie çeken biri değilim ama ROG Phone 5’in normal mod selfie’leri bile bir güzellik filtresi kullanıyormuşum gibi görünüyor. Güzellik filtresi kapatılmış olsa da, telefon yüz hatlarını düzeltti. Portre özçekimlerinin kenar algılaması da kusursuz değil. Bazı durumlarda, 21MP kamera arka planı tamamen yanlış değerlendirdi ve görüntüyü kullanılamaz hale getirdi.

ROG Phone 5’in düşük ışıklı çekimleri, gece modu olmadan pratik olarak kullanılamaz. Gece modu, Pixel’in NightSight’ı kadar karmaşık olmasa da iyi bir iş çıkarıyor.

Ses kalitesi

Kulaklık jakının canlanması sizi yeterince heyecanlandırmıyorsa, ESS Sabre ES9280AC Pro DAC’ın varlığı sizi yeterince heyecanlandıracaktır. 32-bit /384kHz’e kadar destekler; bu, Hi-Fi dinleme için audiophile kulaklıklarınız varsa faydalı olacaktır. Artık Apple Music Lossless Audio ve Spotify HiFi ufukta olduğuna göre, ROG Phone 5 müzik tutkunları dünyasına en kolay giriş noktanız. Henüz yoksa bir Apple Music aboneliği almanızı ve en sevdiğiniz parçalardaki bu karmaşık ayrıntıları dinlemek için Apple Music’te kayıpsız sesi etkinleştirmenizi öneririz.

Asus’un ROG Phone 5’te paketlediği mükemmel stereo hoparlörleri de unutmayalım. Dirac tarafından ayarlanan stereo ön hoparlörler yüksek ve parlak ses üretebilir. Ve yüksek sesle, gerçekten yüksek sesle demek istiyorum. Ve en iyi kısmı? Sesi maksimuma çıkarırsanız ses bozulmaz. Şüphesiz bir süredir bir akıllı telefon hoparlöründen duyduğum en iyi ses çıkışı. Asus, senaryo efektini ve ekolayzer profillerini değiştirmek için bir Ses Sihirbazı yardımcı uygulamasını da paketler.

Bağlantı

Bağlantı söz konusu olduğunda, ROG Phone 5, Wi-Fi 6 (IEEE 802.11 a/b/g/n/ac/ax), 3 anten ve 2×2 MIMO, Bluetooth 5.2 ile çift bantlı Wi-Fi’yi destekler, ve 5G. 5G için, ahize n1, n3, n7, n8, n20, n28, n38, n41, n77, n78 ve n79 5G bantlarını destekler ve bu da onu en iyi 5G telefonlarından biri yapar. Tüm bu bantlarda 5G almayacak olsak da, 5G’nin öngörülebilir gelecekte nihayet gerçeğe dönüşmesi iyi bir ektir ve ahizenin mmWave 5G’yi desteklemediğini belirtmekte fayda var.

Asus ROG Phone 5 İnceleme –

Cihazla geçirdiğim süre boyunca, arama kalitesi ve ağ bağlantısı açısından hiçbir sorunla karşılaşmadım. Aramalar netti ve karşı taraftaki kişi ses düşüşlerinden hiç şikayet etmedi. Güvenilir bir Wi-Fi bağlantınız varsa, iç mekan çağrı alımını artırmak için Wi-Fi aramasını Ayarlar’dan da açabilirsiniz. TWS kulakiçi kulaklıklar ve Mi Band ile Bluetooth bağlantısı da tıpkı bir amiral gemisi telefondan beklediğiniz gibi sağlamdı.

Çağrılardan bahsetmişken Asus ROG Phone 5, çift nano-SIM kart yuvasına sahiptir. Yine de, bir microSD kartla depolamayı genişletme seçeneği bulamayacaksınız, bu da ileri düzey kullanıcılar için biraz hayal kırıklığı yaratıyor.

Yazılım

ROG Phone 5, üstte ROG UI ile Android 11’i çalıştırır. Kutudan çıkar çıkmaz Asus’un Yıldız Gemisi teması dediği şeyle birlikte gelir. Bu da… oyun hissi veriyor. Neyse ki, Android benzeri hisse sahip bir Klasik temaya geçmek için Ayarlar -> Temalar ve duvar kağıtları -> Temalarım’a gidebilirsiniz. Tercihinize uygun bir tema bulmak için Asus’un tema mağazasına da göz atabilirsiniz. Ve elbette, telefonunuzu kişiselleştirmek için her zaman bir Android başlatıcısı alabilirsiniz. Deneyimlerime gelince, kullanımımda herhangi bir büyük yazılım hatası veya sorunu tespit etmedim.

ROG Phone 5’te oyunla ilgili ayarlamaları kolaylaştıran şey Armory Crate uygulaması. Bu uygulamayı her oyun için senaryo profilleri ayarlamak, oyun modları arasında geçiş yapmak için kullanabilirsiniz – X Modu, Dinamik, Ultra Dayanıklı, hatta termal limiti, CPU, GPU ve RAM performansını manuel olarak ayarlayın. Ayrıca bu uygulamadan kayma hassasiyetini, kayma hassasiyetini, tuş eşlemesini ayarlama, AirTriggers ayarlarını görüntüleme ve bireysel oyunlara göre dokunma hassasiyetini ayarlama seçeneğiniz de vardır. Özetle, Armory Crate, cihazın performansını ayarlamak için iyi bir kontrol merkezi görevi görür.

ROG UI’ye gelince, UI öğeleri stok Android’e yakındır, ancak Asus, şarjı programlamak için bir Pil bakımı özelliği ve pilin ömrünü artırmak için şarj sınırını ayarlamak ve Game Genie gibi bazı kullanışlı özellikler ekledi. sistem görevlerini kontrol eder ve oyunu kaydetmenizi sağlar.

Yazılım güncellemeleri

Tüm bunları söyledikten sonra, ROG Phone 5’i satın almadan önce aklınızda bulundurmanız gereken yazılımla ilgili önemli bir husus, yazılım güncellemeleridir. ROG telefonlardaki yazılım güncellemeleri genellikle gecikir ve ROG Phone 5 istisna değildir. Bu incelemeyi yazarken, cihaz hala Nisan güvenlik düzeltme ekinde takılı kaldı ve şimdi Temmuz!

ROG serisine bakıldığında, ROG Phone 2, Android 9 Pie ile piyasaya sürüldü ve hala Android 11 güncellemesini almadı. Üstelik kutudan Android 10 ile çıkan Asus ROG Phone 3, Android 11 betasını ancak geçen hafta almaya başladı. Ve bu, Android 12’nin sadece birkaç ay uzakta olduğu bir zamanda oluyor.

Bu nedenle, konu yazılım olduğunda en son teknolojiyi kullanmayı tercih eden biriyseniz, ROG Phone 5’i tavsiye etmekte zorlanıyorum. Elbette, bu bir amiral gemisi cihaz ve gelecekte bir gün Android 12 alacak, ancak almayın. Bu cihazı satın almayı planlıyorsanız, hızlı yazılım güncellemelerini bekleyin.

Pil Ömrü ve Şarj

ROG Phone 5 ile ilgili hayal kırıklığı yaratan bir gerçek, kutuda 65W şarj adaptörü sunan küresel varyantın aksine, 30W güç adaptörüyle birlikte gönderilmesidir. Global versiyonun 30 W şarj ile gelmesi biraz düşündürücü.

Şarj süresi

ROG Phone 5’in şarj özelliklerini test ettiğimde cihazı yüzde 0’dan yüzde 50’ye şarj etmek 35 dakika sürdü. İlk 30 dakikada cihaz yüzde 43’e ulaşmayı başardı. 50 dakika işaretiyle, ROG Phone 5’in pili yüzde 75 oranında doldu. Cihazın tamamen şarj olması bir saat 15 dakika sürmüştür. Asus hala  ROG Phone 5 ile 30W’lık bir adaptör gönderdiğinden, bu rakamlar cihazın yapabileceğinden daha az. 30W’lık bir şarj cihazı, pilin ömrü açısından tartışmasız daha iyi olsa da, telefonun tüm potansiyelinden yararlanmak istiyorsanız 65W’lık bir şarj cihazına (muhtemelen Stuffcool’dan bu 65W GaN şarj cihazına) yatırım yapmalısınız.

Senaryo 1: Tüm Sesler ve Aydınlatmalarla

Her zaman açık ekran ve arkadaki parlayan ROG logosu da dahil olmak üzere tüm şık özellikler etkinleştirilmiş olarak ROG Phone 5’te oyun oynamayı planlıyorsanız, pil ömrü açıkça etkilenecektir.

Ortam ekranını çalışır durumda tutmak ve ROG logosunu parlak tutmak, toplam pil ömründe gözle görülür bir darbe alıyor ve buna yaklaşık %20 katkıda bulunuyor. ROG logosunu gerçekten sergilemek istiyorsanız, oyun oturumunu bitirdikten sonra onu kapatmak, gidilecek yol gibi görünüyor.

Senaryo 2: Akış Testi

Oyun oynadıktan sonra, bir kullanıcının akıllı telefonunda yapması muhtemel bir sonraki en iyi şey medya tüketimidir. Ülkede hala yaygın olan Coronavirus ile, çoğumuz günü çevrimiçi dersler veya uzaktan çalışma olsun, evden geçiriyoruz. Bu nedenle pil tüketimi artıyor ve telefonda biraz olsun yavaşlama gerçekleşiyor.

Ayrı bir Netflix profili oluşturdum ve Rick and Morty’nin ilk sezonunu Netflix’te %50 parlaklık ve %100 hacimle izledim. Cihaz ikinci sezonun yedinci bölümüne kadar dayandı ve %15 şarj ile video oynatmayı durdurdum. Bu, 6 saat 20 dakikalık kesintisiz oynatma demektir.

Oh, ve merak ediyorsanız, hızlı bir hız testi başlattığımda Wi-Fi bağlantımda yaklaşık 45 Mbps hız sunan tüm ölçü 4.7 GB veri tüketti. Dolayısıyla, en sevdiğiniz Netflix dizilerini aşırı derecede izlemeyi planlıyorsanız, ROG Phone 5 sizi yarı yolda bırakmayacaktır.

Senaryo 3: Düzenli Kullanım

Aramalar, birkaç saatlik oyun, müzik ve video akışı ve Instagram’da akılsızca gezinmenin bir karışımından oluşan normal kullanımda, cihaz yaklaşık 5 saat 30 dakikalık ekran süresi sundu. Bunun her zaman açık olan 144Hz yenileme hızıyla olduğunu unutmayın. Yenileme hızını otomatik moda ayarlarsanız daha iyi sonuçlar alırsınız.

Genel olarak, ROG Phone 5’teki 6.000 mAh pil, iyi pil ömrü sağlar ve ağır bir oyuncu değilseniz, şarj cihazını aramaya başlamadan önce cihaz 2 gün boyunca kolayca dayanır.

Asus ROG Phone 5: Artıları ve Eksileri

Artıları

  • 144Hz ekran
  • Mükemmel performans
  • İyi pil ömrü
  • Olağanüstü stereo hoparlörler
  • Oyun özellikleri

Eksileri

  • Ağır ve hacimli
  • Kablosuz şarj, IP derecelendirmesi, depolama genişletmesi yok
  • Tutarsız ve gecikmeli yazılım güncellemeleri
  • Ortalama kameralar
  • Kutuda 30W şarj cihazı

Asus ROG Phone 5 İncelemesi: Asus’un Oyununa Kadar Yaşamak

ROG Phone 5, geliştirilmiş ve güçlü bir oyun telefonu arayan herkes için cazip bir paket olmaya devam ediyor. Asus, ROG serisinin başlangıcından bu yana oyuncu estetiğini biraz azaltmış olsa da, ROG Phone 5 hala özür dilemeden bir oyun telefonu. Daha ucuz Snapdragon 888 alternatifleri arıyorsanız, Funtouch OS ile iyi olmanız koşuluyla, iQOO 7 Legend bakmanız gereken şeydir.

ROG Phone 5’in fiyatı ucuz değil. Oyuncu değilseniz ve yalnızca geniş ekranlı bir telefon arıyorsanız, S21 Ultra, OnePlus 9 Pro ve Mi 11X dahil olmak üzere birçok seçenek vardır. Aslında Asus’un yazılım güncellemelerinin tutarsız olması, cihazın ağırlığı ve ortalama kameraları beni çok fazla oyun oynamayan normal bir kullanıcıya ROG Phone 5’i önerme konusunda tereddüt ediyor.

Bununla birlikte, bir oyun telefonu pazarındaysanız, ROG Phone 5 sağlam bir seçenektir. İlk üç önceliğiniz oyun oynamaksa ve düzenli yazılım güncellemeleri ve kamera performansı çok önemsediğiniz bir şey değilse, ROG Phone 5’i aldığınıza pişman olmayacaksınız.

Daha fazla oku: En iyi Akıllı Cep Telefonları 2021

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.