Tüm Hakları Saklıdır
Google Yeni Mobil İşlemci Çıkardı Google Tensor Chip İşlemci Hakkında Tüm Detaylar
Google yeni mobil işlemci çıkardı. Sızıntılara ve söylentilere son veren Google, dün Pixel telefonlar için özel SoC’sinin (çipte sistem) varlığını doğruladı. Google tarafından üretilen ilk mobil çipin adı “Google Tensor” ve yakında çıkacak olan Pixel 6 ve Pixel 6 Pro’ya güç sağlayacak. Şirket, CPU, GPU ve diğer özelliklerle ilgili kesin detayları paylaşmaya hazır olmasa da, şu ana kadar Google Tensor yonga seti hakkında bildiklerimizi derledik. Google’ın yaklaşan Pixel 6 serisini bu kadar özel yapan şeyin ne olduğunu merak ediyorsanız, Tensor çipi hakkında her şeyi öğrenmek için sonuna kadar okuyun.
Google Tensör Çipi: Şimdiye Kadar Bildiğimiz Her Şey (2021)
İçindekiler
- 1 Google Tensör Çipi: Şimdiye Kadar Bildiğimiz Her Şey (2021)
- 1.1 Google Tensör Çipi nedir?
- 1.2 Google Neden Kendi Mobil Çipini Yapıyor?
- 1.2.1 Donanım Üzerinde Daha Fazla Kontrol
- 1.2.2 Yazılım güncellemeleri
- 1.2.3 Potansiyel Ekosistem Genişlemesi
- 1.2.4 Google Tensörü: CPU
- 1.2.5 Google Tensörü: GPU
- 1.2.6 Google Tensörü: AI ve ML
- 1.2.7 Google Tensor: Güvenlik
- 1.2.8 Google Tensor: Karşılaştırmalar
- 1.2.9 Google Tensor: Google’ın İlk Mobil SoC’si
Google Tensor, şirketin Pixel telefonlarına özel olacak, en azından şimdilik plan bu. Ayrıca şirket, amiral gemisi telefonlarında Tensor kullanacak, bütçe Pixel a serisi ise öngörülebilir gelecekte Snapdragon yonga setlerini kullanmaya devam edecek. Bununla birlikte, Tensor çipide beklenebilir.
Google Tensör Çipi nedir?
Google Tensör çipi, akıllı telefonlar için Google’ın ilk şirket içi Çip (SoC) Sistemidir. Yonga seti ilk kez bu yıl Pixel 6 ve Pixel 6 Pro’da görünecek. Tensor adı, Google’ın veri merkezlerinde yaygın olarak kullanılan makine öğrenme çipi “Tensor İşleme Birimi”nden (veya kısaca TPU) gelir.
Google Neden Kendi Mobil Çipini Yapıyor?
Ayrıntılara girmeden önce, Google’ın amiral gemisi Snapdragon yonga setleri için Qualcomm ile bağlarını neden kopardığını ve kendi özel SoC’sini oluşturduğunu anlamak önemlidir. Bunun başlıca üç nedeni vardır. Açıklamama izin ver.
Donanım Üzerinde Daha Fazla Kontrol
Google daha önce Pixel 2 ve Pixel 3 serisinde Pixel Visual Core, Pixel 4’te Pixel Neural Core ve Titan M güvenlik çipi gibi özel tasarlanmış ortak işlemciler kullanmıştı. Google, bu ortak işlemcilerle AI ve hesaplamalı fotoğrafçılık departmanında bir avantaj elde ederken, yine de Qualcomm’un Pixel cihazlarına güç sağlamak için sunduğu Snapdragon çipi ile çalışmak zorundaydı.
Google gibi kendi donanımını yapacak kaynaklara sahip bir teknoloji devi için, bir sonraki doğal adım şirket içi bir SoC yapmaktır. Bu şekilde şirket, genel performansı artırmak ve optimize edilmiş bir Android deneyimi sunmak için donanımda ince ayar yapabilir. Ve bu, Google’ın piyasadaki diğer Android telefonlarda eksik olabilecek bir deneyim sunabilmesini sağlayacaktır.
“Tensor ile çipin her parçasını düşündük ve onu Google’ın hesaplamalı fotoğrafçılık modellerini çalıştırmak için özelleştirdik. Google Cihazlar ve Hizmetler Kıdemli Başkan Yardımcısı Rick Osterloh, kullanıcılar için bu, tamamen yeni özellikler ve mevcut özelliklerde iyileştirmeler anlamına geliyor” diyor.
Örneğin, Google’ın bu yılın başlarında I/O 2021’de gösterilen en son dil modeli olan LaMDA’yı düşünün. Tabii ki, bu şu anda sadece bir spekülasyon. Tensor yonga setinin nasıl performans gösterdiğini görmek için beklememiz gerekecek.
Yazılım güncellemeleri
Tensor yonga setinin Pixel 6 telefonlara fayda sağlayacağı bir diğer alan da yazılım güncellemeleridir. Akıllı telefon üreticilerinin, en son Android güncellemesini yayınlamadan önce üretici yazılımı güncellemeleri için genellikle Qualcomm’a güvenmeleri gerekir. Qualcomm’un en iyi sunduğu şey, üç yıllık büyük işletim sistemi güncellemeleri ve dört yıllık güvenlik güncellemeleridir.
Bu, Google Tensor ile değişebilir. Pixel 6 serisinin beş yıllık Android güncellemeleri sunabileceği henüz kesin değil. Bunun işletim sistemi güncellemelerini mi yoksa yalnızca güvenlik güncellemelerini mi içerdiği görülecek olsa da, Pixel sahipleri için hoş bir hamle. Bir yazılım şirketi olarak Google, müşteriden para kazanmak için yeterli uygulamalara ve hizmetlere sahiptir, bu nedenle kullanıcıları elde tutmak için Apple’ın hizmet odaklı yaklaşımını da kullanabilirler.
Bunun ne anlama geldiğini bilmiyorsanız, kısaca açıklayayım. Apple, 5 yaşındaki cihazlara bile iOS güncellemeleri sağladığından, kullanıcılar iPhone’larını daha uzun süre elinde tutuyor. Bu, yeni iPhone’lar için daha az satış anlamına geliyor. Öyleyse Apple, mevcut iPhone kullanıcılarından nasıl daha fazla para kazanabileceğini düşündü. Apple Arcade (Google Play Pass’a karşı), iCloud+, Apple TV+ ve Fitness+ gibi eklenti hizmet aboneliklerinin devreye girdiği yer burasıdır. Bunlar, şirketin En son iPhone’a yükseltmek için istekli olmayan mevcut kullanıcılardan ek para kazanmasına yardımcı olur.
Google’ın zaten yararlanabileceği çok sayıda hizmeti var, bu nedenle beş yıllık yazılım güncellemeleri Android meraklıları için harika bir cazibe olacaktır.
Potansiyel Ekosistem Genişlemesi
Bu muhtemelen uzun bir ihtimal, ancak Google bu Tensor yonga setini Apple’ın M1 yongasına alternatif olarak konumlandırırsa ne olur? Kaputun altında Google’ın silikonunu çalıştıran daha fazla akıllı saat, akıllı hoparlör ve hatta Chromebook’lar görebiliriz. Tensor çipinin, yonga setinin akıllı telefonların ötesindeki potansiyelini bilmek için nasıl dayandığını görmek ilginç olacak.
Google Tensörü: CPU
Ne yazık ki Google, henüz Tensor yonga setinin tüm temel ayrıntılarını açıklamadı. Bu gerçekleştiğinde bu gönderiyi güncelleyeceğiz. Ancak şimdilik, teknik özellikler için Tensor çipinin dahili kod adı olan Whitechapel’in sızıntılarına ve söylentilerine güvenmemiz gerekecek. Bununla birlikte, Google Tensor’un CPU tarafından ne beklenebilir.
Sızıntılara dayanarak, ilk Tensör çipi 5nm’lik bir süreçte yapılacak. Muhtemelen Samsung Semiconductor’ın SLSI bölümü ile işbirliği içinde yapılmış bir sekiz çekirdekli yonga seti olacak. Google Tensor, bir TPU (Tensor İşleme Birimi) ile 3 küme kurulumuna sahip olabilir. İlk söylentiler, Tensor çipinin iki Cortex-A78 çekirdeğine, iki Cortex-A76 çekirdeğine ve dört Cortex-A55 çekirdeğine sahip olabileceğini öne sürdü. Bununla birlikte, Exynos 1080 gibi tek bir A78 çekirdeğe, üç Cortex-A78 çekirdeğe ve dört Cortex-A55 çekirdeğe de sahip olabilir. Kesin olarak bilmek için Google’ın Tensor‘un özelliklerine ışık tutmasını beklememiz gerekecek.
Google Tensörü: GPU
XDA Developers hakkında bir rapora göre, Tensor çipi, ARM’nin Valhall mimarisine dayanan Mali-G78 GPU’ya sahip olabilir. Bu, Samsung’un Galaxy S21 serisinin Exynos sürümünde kullanılan GPU’nun aynısıdır. Samsung, Galaxy S21 için Mali-G78 GPU’nun 14 çekirdekli varyantını kullanırken, Tensor’un GPU’sunun kaç çekirdeğe sahip olacağı görülmeye devam ediyor. Huawei’nin mobil cihazlarında Kirin 9000 yongasında 24 çekirdekli Mali-G78 GPU’yu sunduğunu zaten görmüştük.
Google Tensörü: AI ve ML
AI ve ML, Google Tensör çipinin parlayacağı iki temel alandır. Şirkete göre kamera (özellikle video), konuşma tanıma, sesli komutlar, çeviri, altyazı ve dikte konularında iyileştirmeler bekleyebilirsiniz. Google’ın blog yazısında işaret ettiği pratik bir kullanım örneği, Tensor çipinin Pixel 6’nın hareketli nesnelerin daha iyi görüntülerini yakalamasına nasıl yardımcı olabileceğidir.
Ayrıca Google, Pixel 6 serisi ile uygulamalı bir oturum için bazı yayınları davet etti ve cihazın bazı AI yeteneklerinin tanıtımını yaptı. İlk olarak, fotoğraf ve video avantajlarından bahsedelim. Pixel 6, Tensor çipi sayesinde bulanık görüntüleri netleştirmenize ve zorlu HDR videoları kolayca kaydetmenize olanak tanır. Şirket, Pixel 6’dan çekilmiş bir HDR videosunu Pixel 5 ve iPhone 12 Pro Max ile karşılaştırdı ve uygulamalı oturumlara göre Pixel 6’nın videosu en iyi görünüyordu. Diğer demolar, cihazın Google Tensor çipi sayesinde artık daha doğru ve daha hızlı olan metinden konuşmaya ve canlı altyazı özelliklerini gösterdi.
Google Tensor: Güvenlik
Güvenlik yönüne gelince, Tensor yonga seti, yeni Titan M2 güvenlik yongasına sahiptir. Google, Titan M2 ile Pixel 6’nın herhangi bir telefonda en fazla donanım güvenliği katmanına sahip olacağını söylüyor. Bu, bir dizi bağımsız donanım güvenlik alt sistemi ve bileşenine dayanmaktadır.
Google Tensor: Karşılaştırmalar
Google, kıyaslama puanları da dahil olmak üzere Tensor çipiyle ilgili herhangi bir ayrıntıyı henüz resmi olarak açıklamadığından, henüz Tensor’un kıyaslama puanlarını bilmiyoruz. Ancak, bilgi sahibi Max Weinbach’a göre Google’ın özel çipinin Snapdragon 870’in performansıyla eşleştiğini biliyoruz. Böylece Tensor çipinin rakipleri arasında nerede duracağına dair iyi bir tahmin yapabiliriz.
OnePlus 9R’deki Snapdragon 870 yonga seti, AnTuTu karşılaştırmasında 674.104 puan alıyor ve bu, Google Tensor’un kıyaslama puanına yakın olmalıdır. Bu, Snapdragon 888 yonga seti tarafından desteklenen Redmagic 6’da aldığınız 842.168 puandan veya iPad Pro 5’te Apple’ın A14 Bionic yongasının 1.084.653 puanından daha düşük.
Google Tensor | Snapdragon 888 | A14 Bionic | |
İşlemci | Tensor 8 Çekirdek | Kryo 680 8 Çekirdek | 6 Çekirdek |
İşlemci çekirdekleri | 2 x Cortex – A78
2 x Cortex – A76 4 x Cortex – A55 |
1 x Cortex – X1
3 x Cortex – A78 4 x Cortex – A55 |
2 x 3 GHz Firestorm
4 x 1.8 GHz Icestorm |
İşlemci Teknolojisi | Samsung 5nm | Samsung 5nm | TSMC 5nm |
GPU | 14 Core Mali G78 | Adreno 660 | Apple Designed Four |
Şarj Kapasitesi | Hızlı Şarj | Quick Şarj 100W+ | Hızlı Şarj |
Modem | Samsung 5G Modem | Qualcomm X60 – 5G Modem | Qualcomm X55 – 5G Modem |
Kamera Kapasitesi | 50 MP | 200 MP | N/A |
Her şeyi özetlemek için, yakında çıkacak olan Google Tensor çipinin amiral gemisi Snapdragon 888 ve Apple A14 Bionic çipleriyle nasıl karşılaştırıldığına hızlıca bir göz atalım.
Google Tensor: Google’ın İlk Mobil SoC’si
Yani, şu anda Google Tensör çipi hakkında bildiğimiz her şey bu. Gördüğünüz gibi Google, Tensor’un özellikleri konusunda ağzını sıkı tutmayı seçti ve bu da bizi geçmiş sızıntılara ve söylentilere itti. Tensor’un tüm kesin özelliklerini öğrenmek için bu sonbaharın sonlarına kadar beklememiz gerekecek. O zamana kadar Pixel 6 ve en iyi Android 12 özellikleri hakkında bilmeniz gereken her şeye göz atın.
Daha fazla oku: Asus ROG Phone 5 Detaylı İnceleme