Tüm Hakları Saklıdır
Bayraktar Akıncı İHA Hakkında Herşey
Bayraktar Akıncı İHA, Baykar Savunma tarafından Savunma Sanayi Başkanlığı öncülüğünde tamamen milli ve yerli imkanlarla üretilen Silahlı İnsansız Hava Aracıdır.
Bayraktar Akıncı’da kullanılan özgün yapay zeka sistemiyle birlikte çevresel koşulları sürekli güncelleyebilecek ve daha akıllı bir şekilde kullanıcılara ileri sürüş ve teşhis bilgilerini anlık olarak verecektir.
Bayraktar TB2 İHA modeline göre daha büyük olması, kendine has kanatlarıyla 20 Metre kanat açıklığına sahip olması sebebiyle bir çok faydalı yük olan akıllı mühimmatlarını taşıyabilecektir.
Bayraktar Akıncı İHA modeli, Baykar Savunma’nın ürettiği en büyük model olmasıyla da biliniyor. Ürün model yapısı ve yapılış amacıyla tamamen sektörde ben buradayım diyor. Sektöründe lider konumda olmayı sürekli olarak hedef alan Baykar Savunma için bu modelinde lider konumda olmak istediğini söyleyebiliriz.
Bayraktar daha önceki modeli TB2 gibi kendi sınıfında lider olmak için yoğun mesai harcayan Bayraktar Akıncı modeli; görev ve etki olarak normal savaş jetlerinin yapmakta olduğu görevleri ve talimatları yerine getirecektir.
Bayraktar Akıncı içerisinde Elektronik destek podu, hava-hava radarları, uydu haberleşme sistemi, sentetik açıklıklı radar, engel tespit radarı gibi anlamlı ve faydalı yükle donatılmıştır. Savaş jetlerinin görevleri olan havadan bombardıman, hava-hava füzeleri kullanımı ve havadan havaya görevleri yerine getirecek olan Akıncı, bu özellikleriyle jetlerin yükünü de hayli azaltacaktır.
Yerli ve milli olarak üretilen mühimmatlar
Bayraktar Akıncı Taarruzî İnsansız Hava Aracını, yerli ve milli imkanlarla ROKETSAN, HAVELSAN, ASELSAN gibi büyük savunma sanayi firmalarının ürettiği MAM-L, MAM-C, Cirit, L-UMTAS, Bozok, MK-82, MK-83, KGK, Gökdoğan, Bozdoğan, SOM-A gibi mühimmat ve füzelerle donatacaktır.
Türkiye’nin Hava Saldırı ve Savunma Sistemi’ni güçlendirecek Bayraktar Akıncı Tiha yüksek irtifada uzun havada kalma süresi ve 5 ton ağırlığında olmasına rağmen 900 kg mühimmat ve 450 kg dahili faydalı yük (Elektronik radar ve diğer sistemler) ile sınıfındaki yurt dışı üretimi olan İHA’lardan bir adım öne çıkıyor.
40.000 Feet’e kadar irtifaya çıkan Bayraktar Akıncı 1350 kg faydalı yükü ile 24 saat havada kalabiliyor. Bu kadar uzun süre havada kalması ve hava-hava görevlerinde kullanılması savaş jetlerinin yaptığı işleri insansız olarak icra edebiliyor.
Kullanılan yerli teknoloji
Akıncı’nın kullandığı Elektronik destek podu, hava-hava radarları, uydu haberleşme sistemi, sentetik açıklıklı radar, engel tespit radarı gibi akıllı sistemleri de tamamen yerli ve milli olduğu bu nedenle dışardan herhangi bir müdahaleye maruz kalmaması açısından çok önemli. Sistemlerin çalışma hızı oldukça yüksek ve verimli. Havadan Taarruz gerçekleştirebilecek kabiliyete sahip Bayraktar Akıncı bu sistemlerle hedefe anında kitlenebilecek ve görevini başarıyla icra edebilecektir.
Bayraktar Akıncı Tiha’nın Teknik Özellikleri
Temel Uçuş Performans Kriterleri
· 40.000 Feet Uçuş İrtifası · 24 Saat Havada Kalma süresi · Çift yedekli SATCOM + Çift yedekli SATCOS · Tam otomatik uçuş kontrol ve 3 yedekli oto pilot sistemi · Yer sistemlerine bağlı olmaksızın tam otomatik iniş ve kalkış özelliği · Gps bağımlılığı olmaksızın dahili sensör fizyonu ile seyrüsefer özelliği |
Gelişmiş Özellikler
· Tam otomatik seyir ve rota takibi özelliği · Dahili sensör fizyonu destekli hassas otomatik kalkış ve iniş · Tam otomatik park ve taksi özelliği · Yarı otonom uçuş modları desteği · Hata toleranslı ve 3 yedekli sensör füzyonu uygulaması · Çapraz yedekli YKİ sistemi · Özgün yedekli ServoAktüatör Birimleri · Özgün yedekli Lityum tabanlı batarya birimleri |
Haberleşme Menzili : LOS& BLOS
Seyir-Maksimum Hız: 130-195 Knots
Maksimum İrtifa : 30.000-40.000 Feet
Faydalı Yük Kapasite: 1350 Kg.
Faydalı Yük-ISR : Simultane EO/IR/LD, Çok amaçlı AESA Radar & SIGINT
Mühimmatlar : Lazer Güdümlü Akıllı Mühimmatlar, Füzeler & Uzun menzilli Standoff mühimmatlar
İtki Tipi : 2 x 750 HP veya 2 x 450 HP Turboprop motor
|
Kalkış ve İniş : Pist (Otomatik)
Maks. Kalkış Ağırlığı : 5500 Kg.
Havada Kalış Süresi : 24 Saat
Kanat Açıklığı : 20 Metre
Yükseklik : 4.1 Metre
Uzunluk : 12.2 Metre
|
Bayraktar Akıncı TİHA’nın ilk motor testleri 1 Eylül 2019’da yapıldı. Testlerin ardından ilk uçuş 6 Aralık 2019’da Çorlu Hava Meydan Komutanlığı’nda gerçekleşti. 22 Ağustos 2020 tarihinde 30.000 Feet uçuş irtifasına ulaştı. Bayraktar Akıncı TİHA TSK envanterine 2020 yılı içerisinde girecek.