Tüm Hakları Saklıdır
Havacılık Yönetimi Bölümü Nedir? Mezunları Ne İş Yapar?
Üniversite seçimlerinin yaklaşması ile birlikte, havacılık alanına ilgi duyan üniversite adayları havacılık yönetimi bölümü nedir ve mezunları ne iş yapar gibi soruları araştırmaya başladı. Bilinenin aksine dört yıllık bir bölüm olan ve havacılık işletmeleri konusunda uzmanlar yetiştirmeyi amaçlayan bu bölüm, yetkin ve etkili yöneticileri havaalanları ve havayolu şirketlerine yerleştiriyor. Sizler de bir üniversite adayıysanız ve bölüme karşı ilgi duyuyorsanız, içeriğimizi incelemeye başlayarak Havacılık yönetimi bölümü nedir ve mezunları ne iş yapar gibi sorulara yanıt bulabilir, bu bölüm ile alakalı aradığınız tüm cevaplara ulaşabilirsiniz.
Havacılık Yönetimi Bölümü Nedir?
İçindekiler
Havacılık yönetimi, uçak ve havacılık sektöründe çeşitli eğitimlerin verildiği ve işletme tarafında uzmanların yetiştirildiği bir üniversite bölümü olarak karşımıza çıkmaktadır. Birçok kişi bu bölümü pilotaj veya havaalanı teknikeri ile karıştırıyor olsa da havacılık yönetimi bölümü, işletme ile havacılık bilgilerini bir araya getirerek uzmanlar yetiştirmeyi amaçlar. Dolayısıyla belirtilen bölümde eğitim alan kişiler işletmeci bilgilerine sahip olurlar.
Havayolu firmalarına karşı ilgisi olan veya bu alanda bir kariyer düşünen kişilerin ilk incelemesi gereken bölümlerden biri olan Havacılık yönetimi, üniversitelerin işletme fakültelerinde yer almaktadır. Fakat dersler dolayısıyla bazı zamanlarda havaalanlarında ve eğitim bölgelerinde de bazı öğretim faaliyetleri gerçekleştirilebilmektedir. Ancak bu bölümden mezun olan kişiler uçak kullanımı ve uçak tekniği gibi konularda uzman olmayacaklardır.
Havacılık Yönetimi Bölümü Ders Programı
Havacılık yönetimi bölümü nedir sorusunun cevabını net bir şekilde alabilmek için ders programını ve öğretilen konuları da bilmek gerekmektedir. Birçok üniversitede bulunan bu bölüm, üniversiteye göre farklılık gösterse de genellikle benzer mantık ve eğitim verilmektedir. Örneğin Eskişehir Teknik Üniversitesi Havacılık Yönetimi bölümü ders programı şöyle listelenebilir:
- Genel Havacılık
- Genel İktisat
- Sivil Havacılığa Giriş
- Genel İşletme
- Meteoroloji I-II
- Yer Hizmetleri I-II
- Hava Taşımacılığı
- Yönetim ve Organizasyon
- Seyrüsefer ve Yardımcıları
- Uçuş Harekât
- Havaalanı Faaliyetleri ve Donanımı
- Havacılık Güvenliği
- Harekât Performans I-II
- Havacılık Emniyeti
- İşletmelerde Finansal Yönetim
- Havaalanı Yönetimi
- Hava Hukuku
- Havayolu Pazarlaması
Tüm bu derslerin yanında uzmanlaşmak istenilen alana göre Hava kargo, tehlikeli maddeler, yolcu hizmetleri, ticaret hukuku, insan kaynakları yönetimi, uçuş planlama ve izleme, havacılık yönetimi uygulamaları gibi onlarca seçmeli ders bulunmaktadır. Bu derslerin eğitimini alan kişiler Havacılık Yönetimi uzmanı olarak çeşitli kurumlarda, belirli alanlarda hizmet vermeye hazır hale gelirler.
Havacılık Yönetimi Bölümü Taban Puanları
Havacılık yönetimi bölümü, bugün özellikle önde gelen özel üniversitelerde yer almakla birlikte çeşitli devlet üniversitelerinde de bulunmaktadır. Eşit ağırlık puanına göre alım yapan bölümümüzde eğitim alabilmek için nispeten iyi bir sıralama yapmak gerekmektedir.
- Türk Hava Kurumu Üniversitesi (Burslu) – 382,88 EA Puanı / 70000 Sıralama
- İstanbul Bilgi Üniversitesi (Burslu) – 359,22 EA Puanı / 90000 Sıralama
- Eskişehir Teknik Üniversitesi – 328,78 EA Puanı / 119000 Sıralama
- Erciyes Üniversitesi – 297,42 EA Puanı / 190100 Sıralama
- Kocaeli Üniversitesi – 337,36 EA Puanı / 110000 Sıralama
- Necmettin Erbakan Üniversitesi – 288,72 EA Puanı / 217400 Sıralama
Belirtilen üniversitelerin yanında daha düşük bir sıralamayla veya ücretli bir şekilde giriş yapabileceğiniz ve Havacılık yönetimi eğitimi alabileceğiniz birçok üniversite bulunmaktadır. Ayrıca ilgili üniversitelere giderek bölüm ve girişi hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz. Güncel verilere ulaşmak için ve en iyi tercihi yapabilmek için geçerli yıl kılavuzunu inceleyiniz.
Havacılık Yönetimi Mezunları Ne İş Yapar?
Havacılık yönetimi mezunları, içeriğimizin başında da bahsettiğimiz gibi direkt olarak teknik bir eleman veya pilot olmak yerine, havacılık sektörünün işletmecileri olarak öne çıkarlar. Fakat buna rağmen sektördeki her türlü bilgiye sahip oldukları için yönetici pozisyonunda yer almaktadırlar. Ayrıca havacılık ile alakalı her türlü alanda hizmet verebilmektedirler.
- Havaalanlarında işletme yöneticisi, havaalanı yöneticisi veya havaalanı sorumlusu olarak
- Havayolları firmalarında yönetici, sorumlu, pazarlama uzmanı ve benzeri alanlarda
- Acentelerde pazarlamacı, işletme sorumlusu veya yöneticisi olarak
- Lojistik firmalarında yönetici, sorumlu veya uzman olarak
- Üniversitelerin ilgili bölümlerinde akademisyen olarak
Havacılık yönetimi bölümü, diğer üniversite bölümleri ile kıyaslandığında biraz daha özel bölümde görüldüğü ve elit olarak nitelendirildiği için mezunları da aynı havaya kapılmaktadırlar. Dolayısıyla havacılık yönetimi bölümünden mezun olan kişiler nispeten yüksek rakamlarda maaş alabilmektedirler. Yeni bir mezun asgari ücret seviyesinde kazanç sağlarken, uzman bir mezun 30000TL’ye varan gelire sahip olabilir. Ayrıca bu kişiler kendi havayolu işletmelerini de kurabilirler.
Sizler de üniversite tercihinizi yapmadan önce Havacılık yönetimi bölümü nedir sorusunu bu alanda uzmanlık yapan veya eğitim gören kişilere sormayı unutmayın. Daha sonrasında üniversiteler arasından da elemeler yaparak tercihinizi gerçekleştirebilir ve havayolu sektöründe uzman bir işletmeci olabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: