Tüm Hakları Saklıdır
Laptop Bataryalarının Kalibrasyon Ayarlarının Yapılması
Laptop bataryalarının kalibrasyon ayarları yapmanın faydaları nelerdir? Laptoplar lityum tipi batarya kullanmaktadır ve lityum iyonları kimyasal özellikleri sebebiyle kapasitelerini zamanla kaybetmektedir. Ortalama bir lityum iyon pilinin ömrü 300 ile 500 şarj döngüsü arasındadır. Bu şarj döngüsü laptopun kullanıldığı sıcaklık, güç tüketimi ve kullanılan işletim sistemine göre artmakta veya azalmaktadır.
Bataryayı – Pili Korumanın Yolları
Laptopu sürekli olarak şarjda tutmak bataryanın ömrünü kısaltan en önemli etkendir. Şarja takmadan önce bilgisayarınızın uyarı vermesini beklemelisiniz. Şarj ederken voltajda oluşan dengesizlikler de bataryanın ömrüne olumsuz etki ettiği için akım korumalı prizler kullanmalısınız. Bilgisayarınızı uzun süre kullanmayacaksanız da pili %50 seviyesine getirip bilgisayarınızı kapatmalısınız. Pili tamamen bitirip bilgisayarı uzun süre kullanmamakta bataryaya zarar vermektedir.
Bataryaların en iyi saklama koşulları 10°C ile 35°C arasındadır. Bu sıcaklıkların altında veya üstünde bataryanın ömrü azalmaktadır.
Yazımızın bu kısmından sonra da pil kalibrasyonunun nasıl yapılacağından bahsedeceğiz. Bataryanızda %30 pil varken bilgisayar aniden kapanıyorsa veya %5 pil kaldığında bilgisayarınızı 30 dakikadan fazla kullanabiliyorsanız işletim sisteminiz kalan pil seviyenizi okuyamıyor demektir.
Kalan Pil Ömrünü Öğrenme
BatteryInfoView programıyla bataryanızın genel durumunu öğrenebilirsiniz. Yine BatteryCat programı da bu konuda bilgi alabileceğiniz yazılımların başında gelmektedir. Battery Capacity yazan yerdeki oran %83 ise bataryanızın %17’si aşınmış yani bitmiştir.
Asus ve MSI gibi laptop markalarının uygulamalarıyla laptop kalibrasyonu rahatlıkla yapılabilmektedir. Yine bazı marka laptopların BIOS kısmında “Smart Battery Calibration” gibi bir alan bulunmaktadır ve buradan da kalibrasyon yapılabilmektedir. Yazının devamında anlattığımız kalibrasyon yöntemleriyle herhangi bir programa ihtiyaç duymadan bataryanızı daha verimli hale getirebilirsiniz.
Kalibrasyon Nasıl Yapılır?
Kalibrasyon işlemine başlamadan önce, laptop bataryası tam kapasite yani %100’e kadar şarj edilir. Şarj işlemi bittikten sonra en az 2 saat daha bataryaya elektrik verilmelidir. 2 saat sonra ise laptopu prizden çıkartın ve bataryanın şarjını tamamen bitirin. Şarj bitmeye yakın Başlat-Çalıştır kısmında şu komutu yazın;
“control.exe powercfg.cpl,,3”
ve Denetim Masasından Güç Seçenekleri penceresini açın.
Gelen ekranda yukarıdaki resimde yer alan ayarları yani “Kritik Pil Düzeyi” Pilde %5 ve Prize takılı da %5 olacak şekilde ayarlayın. Eğer ayarlayamıyorsanız da çekebileceğiniz en düşük seviyeye getirin. “Kritik Pil Eylemi” kısmında ise iki seçeneği de “Hazırda Beklet” olarak işaretleyin.
Bu ayarları yaptıktan sonra laptop bataryasını çıkartın ve en az 5 saat bilgisayarınızı batarya olmadan kullanın. Batarya laptopa gömülü şekildeyse de bilgisayarınızı en az 5 saat hiç kullanmayın.
Kalibrasyondaki temel prensip, bataryayı tamamen kullanmak ve %100 dolana kadar yeniden şarj etmektir. Bu felsefe bilgisayarınızın bataryasının ömrünü uzatacak ve bataryanızı daha etkili kullanmanızı sağlayacaktır.
2021 yılında alınabilecek fiyat performans oyuncu laptopları incelememize gitmek için tıklayın.