Tüm Hakları Saklıdır
Türkçe Metni Özetlemek İçin Özet Çıkarma Yapay Zeka Nasıl Çalışır?
Özetleme değerli bir yazma becerisidir. İnsanların, aksi takdirde okunamayacak kadar uzun olan bazı bilgileri kısa ve öz bir şekilde sağlamalarına olanak tanır. Bildiğiniz gibi, insanların uzun biçimli içerik yerine kısa biçimli içeriği okuma olasılığı daha yüksektir.
Bu nedenle, küçük makaleler yazabilmek, içerik pazarlamacıları için harika bir fikirdir.
Özetleme, kısa biçimli içerik oluşturmanın harika bir yoludur. Bir yazarın, yazdıklarını izleyicilerinin kolayca kavrayabileceği küçük, sindirilebilir bir formatta yoğunlaştırmasına olanak tanır.
Bu süreç, AI özetleme araçları kullanılarak daha da geliştirilebilir. Ancak bu araçlardan nasıl yararlanılacağını daha iyi anlamak için yapay zekanın arka uçlarında nasıl çalıştığını anlamamız gerekir. Öyleyse yapalım.
Özet Çıkarma Yapay Zeka Nasıl Çalışır?
İçindekiler
Yapay zekanın bir özet çıkarma çalıştığı birkaç adım vardır. Bu adımlar aşağıda tartışılmaktadır.
1. Metin Ön İşleme
AI metin özetlemede ilk adım, metni ana süreç için hazır hale getirmektir. Buna ön işleme denir. Ön işlemede metin kendi bireysel cümlelerine bölünür.
Bu, aynı zamanda bir AI teknolojisi olan NLP (doğal dil işleme) yardımıyla yapılır. Cümleler, anlamsal anlamlarına hiçbir şey katmayan tüm gereksiz bileşenlerden arındırılmıştır.
Buna noktalama işaretleri, dur sözcükleri ve bağlaçlar dahildir. Sonunda geriye sadece bireysel, anlamlı cümleler kalıyor.
1. Değer Atama
Artık ön işleme yapıldığına göre, özetleyicideki yapay zeka her cümleyi değerlendirir ve ona bir değer atar.
Bu değerlendirme cümlenin konuya göre ne kadar önemli olduğunu kontrol etmek içindir. Ayrıca metindeki diğer cümlelerle ne kadar ilişkili olduğunu ve ne tür bilgiler sağladığını da kontrol eder.
Her cümle o değere göre sıralanır ve özette sadece en değerli cümleler kullanılır.
Bu kısım, yapay zekanın bir başka dalı olan makine öğrenimi (ML) yardımıyla desteklenir. Makine öğrenimi, sistemlerin verilen verilerden öğrenmesine ve öğrendiklerini doğruluklarını artırmak için kullanmasına olanak tanır.
Dolayısıyla, makine öğrenimi modeli ne kadar çok öğrenilirse, cümlelere doğru değerleri atamada o kadar iyi olacaktır. Böylece özetlerin doğruluğu da iyileştirilir.
2. Özet Oluşturma
İki tür özet vardır:
- Çıkarma
- Soyutlayıcı
Çıkarımlı özetlerde, orijinal metindeki cümleler, özet oluşturmak için oldukları gibi kullanılır. Soyutlayıcı özetlerde özet, farklı kelimeler kullanacak ancak aynı anlama gelecek şekilde başka kelimelerle ifade edilir.
Çoğu AI özetleyici, soyutlayıcı özetler yerine çıkarıcı özetler oluşturur. Çıkarımlı bir özette, özet oluşturmak için belirlenen en değerli cümleler kullanılır. Kullanıcı daha uzun bir özet oluşturmayı seçerse, daha az değerli cümlelerden bazıları da kullanılır .
3. Çıktı
Noktalama işaretleri, bitiş sözcükleri ve bağlaçlardan arındırılan değerli cümleler, orijinal halleri gibi görünecek şekilde yeniden düzenlendi. Daha sonra bu cümleler tutarlı bir şekilde bir araya getirilir. Burada çıkarımsal özetlerden bahsettiğimizi unutmayın.
Özetleme aracı soyutlayıcı olsaydı. Daha sonra cümleler de açıklanırdı. Son olarak düzenlenen özet çıktı olarak kullanıcıya sunulur.
Çözüm
Ve bu, bir AI özet çıkarma perde arkasında olan her şeyle ilgili. Elbette bazı işlemlerde bazı hataların olması mümkündür, bu nedenle Türk yazarlar özeti en az bir kez düzeltmeye özen göstermelidir.
Bu şekilde, mevcut sorunları yakalayabilecek ve ortadan kaldırabileceklerdir.