TeknoHocam
Özgün ve Özgür Teknoloji

takipçi satın al

USB Nedir ve Nasıl Çalışır?

0

İçeriğimizde USB’nin ne olduğuna, USB çalışma mantığına değiniyor, bu hususta bilgilere yer veriyoruz. İşte konuyla ilgili tüm ayrıntılar…

Universal Serial Bus teriminin kısaltması olan USB, Türkçeye Evrensel Seri Veriyolu olarak çevrilebilecek olan bir terimdir. İlk etapta 1996 yılında fare, yazıcı, klavye gibi aygıt bağlantılarının tek tip hale getirilmesi, veri akışını hızlıca yapılabilmesi için geliştirilmiş olan USB aygıtları, temel olarak dış donanımların ana yönetici makine üzerinde bağlantı kurmasına imkan tanımaktadır. Ana makine olarak gündelik hayatta bilgisayar ele alınabilir.

USB bağlantılarının sağlanabilmesi için bağlantı uçlarının kolayca monte edilmesini sağlayan USB girişleri bulunmakta olup, birden fazla USB bağlantı çeşidi vardır ve bilgisayar üzerinde birden fazla USB girişi yer almaktadır. USB 2.0 ve USB 3.0 versiyonları birbirlerine görüntü olarak çok benzemektedirler. Bu sebeple USB 3.0 girişi mavi renk ya da “Super Speed” anlamına gelen “SS” harfleri ile belirtilmektedir ve USB 3.1 ve USB 3.2 hem USB 2.0 hem de USB 3.0 girişine fiziksel olarak bağlantı sağlanabilir.

USB ile bilgisayara bir cihaz bağlandığı zaman cihazın kurulumunun olması için bilgisayarın tekrar başlatılması veya cihaz kurulumu için bilgisayara bir yazılım yüklenmesi gerekmemektedir. Yani tak çalıştır mantığına sahip olan bir entegrasyon sağlamakta ve bu bağlamda kullanıcılar için önemli kolaylıklar sağlamaktadır. Mesela USB flash bellekler, bilgisayarın dosyalarının bir başka bilgisayara kolay yoldan taşınabilmesini sağlayabilir. Aynı şekilde bilgisayarda yer alan bir medya dosyasının televizyon gibi cihazlar üzerinden görülebilmesini sağlayabilir. Bunun için USB desteğinin olması yeterlidir.

USB bağlantıları günümüzde A, B, C tipi olarak ayrılmakta olup, A tipi olanların uçları yassı ve dikdörtgen bir yapıdadır. Daha çok elektrik ve veri aktarımı için kullanılmaktadır. B tipi olanlar köşeleri genişletilmiş kare yapısındadır. C tipi ise A ve B tiplerinden daha küçüktür ve daha hızlı bir veri aktarımı ortaya koymaktadır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.