TeknoHocam
Özgün ve Özgür Teknoloji

WhatsApp’ın Tarihi

0

Bu yazımızda WhatsApp uygulamasının oluşturulma sürecine değiniyor, WhatsApp’ın tarihine ilişkin olarak bilgilere yer veriyoruz.

Özellikle bir dönem son derece popüler bir arama motoru olan Yahoo! bünyesinde çalışan Jan Koum ve Brian Acton tarafından icat edilen WhatsApp, ilk etapta aslında bir mesajlaşma uygulaması değildi. Ocak 2009’dan sonra Acton ve Koum, App Store tarafından oluşturulan ve hızla büyüyen uygulama pazarına dahil olmak istiyordu ve Koum bu hususta adres defterinde listelenen her bir kişinin durumunu gösteren bir uygulama ortaya çıkarmayı düşündü. Zaman içerisinde bu konsepti geliştiren ikili, WhatsApp Inc. şirketini 24 Şubat 2009’da Kaliforniya’da oluşturdu.

WhatsApp ilk versiyonları bazı sorunlarla boğuşuyordu ve Koum bu boğuşmadan sıkılarak pes etmeyi ve yeni bir kariyere yönelmeyi düşündü. Acton ise ondan biraz daha sabretmesini istedi. Koum zaman içerisinde uygulamayı bir kullanıcının durumu değiştiği zaman ağında yer alan herkese bildirim gönderilecek şekilde değiştirdi ve insanlar yeni özelliği kullanmaya başladı ve sevilen özellik sayesinde uygulama yavaş yavaş popüler hale geldi.

WhatsApp’ın 2.0 sürümü Ağustos 2009’da çıkmıştı ve kullanıcı sayısı bir anda 250.000’e ulaştı. Acton, Yahoo!’dan beş eski arkadaşına Ekim 2009’da 250000 Dolar tohum ücreti ödemeyi taahhüt etmeye ikna etti ve kurucu ortak olup hisse senedi aldı. Program Kasım 2009’da App Store için çıktı ve iki ay sonra BlackBerry versiyonu çıktı. Bu versiyonun arkasındaki isim ise Koum’un arkadaşı olan Chris Peiffer’di. Ardından 2010 yılında Android ve Symbian işletim sistemleri için de çıkan WhatsApp hakkında ilk büyük satın alma teklifini 2010 yılında Google yaptı ve reddedildi. 2011 yılına gelindiğinde ise uygulama ABD’de App Store üzerinde ilk 20 uygulamanın içine girmeyi başardı.

Sequoia Cepital tarafından Nisan 2011 tarihinde işletmenin %15’inden fazlasına yönelik olarak 8 milyon dolar yatırım yapıldı. Şubat 2013 tarihine gelindiğinde ise platform çok daha büyüdü ve 200 milyon aktif kullanıcıya ulaştı. Sequoia bunun üzerine 50 milyar dolarlık ek bir yatırım daha yaptı. 2013 yılının aralık ayına gelindiğinde ise 400 milyon aktif kullanıcıya ulaşan WahatsApp artık tüm dünya tarafından bilinen ve yaygın olarak kullanılmaya başlanan bir hale geldi. Günümüzde ise milyarlarca kullanıcıya sahip olduğu bilinen uygulama artık SMS’ten bile daha çok tercih edilmektedir ve Meta bünyesi altındadır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.