TeknoHocam
Özgün ve Özgür Teknoloji

takipçi satın al

Zoom Uygulaması Neden Çöktü?

0

Online ve uzaktan eğitim gören ilkokul ve lise öğrencilerinin sıkça kullandığı görüntülü olarak derslerin ve eğitimlerin yapıldığı zoom uygulaması neden çöktü?

Son günlerde Covid-19 virüsü nedeniyle bir çok ülkede eğitim, iş toplantıları, seminerler ve bilgi alışverişleri görüntülü olarak kişilerin birbirleriyle konferans halinde görüşmelerine imkan sağlayan uygulamalar veya programlarla yapılmakta.

Bu süreçte değerlerini artıran ve en çok kullanılan programlardan olan Zoom, Skype, Goto Meeting, Hangouts Meet gibi programlarla konferans şeklinde belli katılımcıya kadar görüşmeler yapılmaktaydı.

Zoom uygulaması da diğer programlar gibi çok fazla kullanıcı sayısına ulaştı ve hiç beklemediği kadar trafik almaya başladı. Web siteleri ve uygulamalar zamanla bu tür yoğun trafiklere dayanamadığı biliniyor. Zoom gibi programlarda görüntülü olarak konuşmaya imkan verdiği bu nedenle yüksek internet kullanımı gerektirdiği, bu kadar fazla aktivitenin uygulamaları yavaşlatabileceği, sunucularında kopmalar meydana getirebileceği aşikardır.

Tüm dünyada kullanılan bu tarz uygulamalar ayrıca güvenlik açığı konusunda da en büyük hedefler haline gelebiliyor.

Zoom uygulaması neden çöktüğüne dair belli bir sebep şuan için açıklanmadı ancak en kısa sürede bu sorun çözülecektir. Zira bu tarz uygulamaların çok geniş güvenlik önlemleri ve hatalarını hızlıca halletmeyi başarabilen ekipleri mevcut.

Zoom uygulaması neden çöktüğü merak eden kullanıcıların bu tarz programlarında bazı ufak altyapı veya kaynak yetersizliği problemleri olduğunu bilmeleri gerekiyor.

Web siteleri veya uygulamalar çalışamaz hale geldiğinde, genelde üç temel sorunla karşılaşıyor.

1.Kaynak yetmezliği:

Sunucuların belli başlı trafik yönetme imkanı vardır. Her ne kadar bu tür programların fazla kaynağı olsa da zamanla artan ihtiyaçla beraber yetersiz kaynak sorunuyla karşı karşıya kalınabilir. Bu durum yaşandığında uygulamanın kullanıcıyla olan bağlantısı kesilir ve kopmalar yaşanabilir.

2.Siber Saldırılar:

Büyük uygulamalar ve Web siteleri de sürekli olarak Siber Saldırıya uğruyorlar. Bir çoğumuz böyle düşünmesek te her program ya da her sitenin bir açığı mutlaka bulunur. Hiç biri kusursuz bir yapıda değildir. Ancak büyük uygulamaların ve sitelerin bu tarz saldırıları daha kolay atlattığı ve normale daha hızlı döndüğünü de unutmamak lazım. Uygulamalar güvenlik ve bakım hizmetlerine milyonlarca lira para harcıyor ve karşılığında en az sorunla bu saldırıları savuşturuyorlar. Çeşitli saldırılarla anlık olarak yavaşlayan veya erişim sorunu yaşayan uygulamalar siber saldırı altında olabilir ve en kısa sürede düzeltilecektir.

3.Altyapı Sorunları

Sosyal medya uygulamalarına her gün milyonlarca insan ziyaret gerçekleştiriyor. İnternet her ne kadar bağımsız ve sınırsız bir kaynak olsa da birbirine kabloyla bağlı bir ağ olarak tanımlanabilir. Milyonlarca sunucuyla milyarlarca insan ortak noktada bu İnternet altyapısıyla buluşmaktadır. Altyapı da meydana gelen sorunlardan dolayı kullandığımız web sayfaları, uygulamalar ve sosyal medya araçları zaman zaman etkilenmekte. Çünkü bu sitelerin kullanıcı ve ziyaretçi sayısı çok fazla. Bu sebeple eğer bir uygulamayı açamıyorsanız veya erişim problemi yaşıyorsanız belki de sorun İnternet altyapısında ki bir problemden dolayıdır.

Günümüzde internet siteleri, sosyal medya uygulamaları vs. bir çok hizmetin amacı kişisel bilgilerinizi analiz etmekten geçiyor. Uygulamalar veya web sayfaları sizin hakkınızda ne kadar bilgiye sahipse o kadar içerik üretiyor ve bu ürettiği içerikleri hayatın her alanında kullanıyor. Tarihte daha önceden en önemli şeyler asker ve silah gücüydü. Hızlı gelişen teknoloji ile şuan en önemli güç bilgi ve bilgiye en iyi ve hızlı şekilde ulaşanların elinde.

Sizin de konu hakkında yorumlarınızı bekliyoruz.

Teknohocam

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.