TeknoHocam
Özgün ve Özgür Teknoloji

takipçi satın al

Bataryalar Nasıl Yapılır?

0

Bataryalar nasıl yapılır? Birçok alanda kullanım alanı bulmasına ve günlük hayatta birçok yerde kullanılmasına rağmen insanlar, bataryalar hakkında pek fazla bilgiye sahip değildir. Uzaktan kumanda, duvar ya da kol saatleri veya oyuncaklar uzun bir süre boyunca ara vermeden çalışıyor. Peki bu araçların çalışmasını sağlayan güç kaynağı yani bataryalar nasıl üretiliyor?  Dischingen bölgesi isimli bölgede bulunan VARTA üretim tesisinden tüm bu üretim aşamalarını gözlemleyerek aşağıya aşama olarak listeledik.

Madde1: Çelik Konteyneri

VARTA üretim tesisi, her yıl, farklı farklı alanlarda kullanılan piller üretiyor. Üretimin ilk aşaması, geleneksel alkalin manganez bataryaların temel yapısının oluşmasını sağlamaktadır. Batarya boyutunun (AA, AAA gibi) belirlenmesini sağlayan çelik konteynerlere verilen isimdir.

Madde 2: Katot Halkaları

Konteyner şekillendirilirken bir çalışan da siyah tanecikli materyal üretmek için manganez dioksit (pirolusit), grafit ve elektrolit karışımlar hazırlar. Üretimin bir sonraki aşamasında elde edilen tanecikli materyaller, pil hatları üzerinde bulunan gümüşümsü mat halkalar üzerinde sıkıştırılır. Bu halkalar dörder dörder konteynere geçirilerek bir sonraki aşamaya geçilir.

Madde 3: Ayırıcı

Açık çelik konteynerler, montaj hattına götürülmek üzere halka şeklinde olan konteynerlere yüklenir. Kağıt şerit, küçük tüpler halinde sarılarak alt kısımlarından mühürlenir. Bu işlemin amacı, bataryaların ayrılmasını sağlamaktır. Sıkıştırılmış gümüşümsü mat halkaların orta noktasına yerleştirilir.

Madde 4: Likit Elektrolit

Ayırıcı, pil kutucuğuna yerleştirilir. Daha sonra kutucuğa elektrolit yüklenir. Bu işlem yaklaşık 20 dakika kadar bir zaman alır. Bu işlem sırasında elektrolit, ayırıcı ve kutup halkaları tarafından emilir. Bu işlemi çalışanlardan biri takip ederek denetler.

Madde 5: Çinko Jel

Ayırıcı, sıvı elektroliti emdiği esnada, çinko tozu ve potasyum hidroksit solüsyonu karıştırıcının içine atılır. Karıştırıcıya atılan maddelerin karışımı, hafif mavi krem (çinko jel)şekline gelene dek yani yaklaşık bir 10 dakika kadar bir süre karıştırılır. Bu işlem sonucu elde edilmiş olan jel, pilin artı kutbunu oluşturur.

Pil Nasıl Çalışır?

Bataryalar nasıl çalışır? Bataryaların gücü nereden gelir?

Bataryalar Nasıl Yapılır? Bataryanın İç Sistemi

Elektrotlar, eksi kutbu (negatif terminal), pozitif kutbu (pozitif terminal) tutan batarya kılıfı çelik cidar kullanılarak yapılmaktadır. Katot, manganez dioksit, grafit ve elektrolit kullanılarak yapılan gümüşümsü mat halkalardan oluşur. Anot, ayırıcı içine yerleştirilen bir çinko jele verilen isimdir. Ayırıcının görevi, elektrotları birbirinden ayırarak kısa devre yapmasını önlemektir.

Pil ve elektrikli cihaz arasında ne olur?

Negatif kutupta bulunan kimyasal reaksiyon, yük devresi içinde bulunan, negatif kutup üzerinden geçen elektronların serbest bir biçimde hareket etmesine izin verir. Elektronlar pozitif kutuptan geri dönerek manganez oksit tarafından ekiş kutupta ikinci bir kimyasal reaksiyon olarak görevlendirilirler. Bunun sonucunda eksi kutupta bulunan güç artı kutba akmaya başlar ve fener ışık yaymaya başlar. Elektron ne kadar fazla ve hızlı ise akım o kadar güçlenir.

Tüm bu olaylar ufak bir pilin içinde oluyor olmasını hayal etmek biraz zor olabilir. Bir pilin güç kaynağı olabilmesi için pek çok işlemden geçmesi gerekiyor.

Pilin içinde neler oluyor?

Pil, devre ve elektrikli cihazlara takıldıktan sonra içi boşalmaya başlar. Bu işlem, eksi ve artı kutupların birbiriyle reaksiyona girmesi sonucu, elektronların eksi ve artı kutupların arasından geçmeye başlaması sonucu başlar. Bu süreç içerisinde iyon akımı, elektrolitte başladığı için artı kutuptan eksi kutba doğru akmaktadır.

Daha fazla oku: Google Play Store’da Birçok Oyunu Bedava Listeledi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.