TeknoHocam
Özgün ve Özgür Teknoloji

Bilsem Hakkındaki Sorular ve Cevapları

0

Bilsem, özel yetenekli öğrencilerin keşfedilerek, yetenekleri doğrultusunda özel eğitim programından yararlanabilmesi amacıyla kurulmuştur. Bilsem, Bilim ve Sanat Eğitim Merkezleri adının kısaltılmış halidir. Bilsem’ in ilk merkezi 1996 yılında açılan Bilsem o günden beri Türkiye’de özel yetenekli öğrencilerin keşfedilmesi ve alanlarına uygun eğitim standartlarından faydalanabilmesi amacıyla hizmet vermektedir.

Günümüzde Türkiye’nin 81 şehrindeki merkezleriyle özel yetenekli öğrenciler için yeteneklerine göre en iyi hizmeti alabilmelerini sağlayan Bilsem merkezlerinin; bölgesel gelişmişlik ve nüfus yoğunluğuna göre merkez sayısı bazı şehirlerde birden fazladır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de özel yeteneğe sahip öğrencilerin Bilsem sınavı vasıtasıyla keşfedilerek, hem kendisi hem de ülkesi için faydalı bir birey olarak yetiştirilmesini sağlamaktadır.

Bilsem Nedir?

Bilsem, Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı özel eğitim kurumlarıdır. Bilsem’ de eğitim gören öğrenciler, aynı zamanda örgün sistemde eğitim görmeye devam etmektedir. Yani özel yeteneğe sahip öğrenciler, hem MEB okullarında normal müfredat eğitimlerini almaya devam eder. Aynı zamanda da yeteneklerinin farkına varabilecekleri ve yeteneklerinde performanslarını daha da ileriye taşıyabilecek özel eğitim programından yararlanabilmektedir. Bilsem eğitimleri öğrencilerin okul eğitim saatleri haricinde olan zaman dilimlerini kapsayacak eğitim programıyla faaliyet gösterir.

Bilsem’e Nasıl Başvuru Yapılır?

Özel yetenekli öğrenciler için kurulmuş bilim ve sanat eğitim merkezleri, Türkiye’nin 81 ilinde toplamda 139 merkeziyle hizmet vermektedir. Bilsem’de eğitim görebilmek için belirli bir alanda özel yeteneğe sahip olunması gerekiyor. Özel yeteneğe sahip öğrencilerin belirlenmesinde belirli kriterler göz önünde bulunduruluyor. Buna göre Bilsem adayı olarak kabul edilebilmesi için öğrencinin, sınıf öğretmeni tarafından önerilmesi gerekir.

Sınıf öğretmenleri, sınıflarında diğer öğrencilere göre daha ileride olan veya özel bir alanda yeteneği olduğunu keşfettiği öğrencileri Bilsem’e yönlendirir. Bunun için MEB e-Okul Bilgi Yönetim Sistemi üzerinden öğrenci nezdinde başvuru formu doldurur. Bu şekilde öğrencinin tanılama sürecine katılımı sağlanır. Bilsem tanılama sürecine katılan her öğrencinin Bilsem’ de eğitim alması söz konusu değildir. Aday öğrenciler için 2 aşamalı Bilsem sınavı uygulanır ve kazanan öğrenciler, Bilsem’ de yetenekleri doğrultusunda eğitim alır.

Bilsem Sınavı Nedir?

Bilsem sınavı, Türkiye’deki Bilim ve Sanat Eğitim Merkezleri’nde eğitim görecek özel yetenekli öğrencilerin tanılama ve yerleştirme işlemleri için yapılan sınavdır. Sınav 2 aşamalı olacak şekilde uygulanır. Öğrenciler sınavın ilk aşamasında genel katılımın sağladığı grup tarama uygulamasına tabi tutulur. Tablet bilgisayarlarla uygulanan bu aşamada öğrenciler, beceri odaklı sorulara yanıt verir.

Grup tarama uygulaması

Grup tarama uygulaması aşamasında öğrenciler için hazırlanan sorular;

  • Matematik ve mantık,
  • Hafıza kapasitesi,
  • Uzamsal ve görsel,
  • Sözsel ve dilsel algı,

Çerçevesindedir. Bu kapsamda hazırlanmış olan sorulara belirlenen sürelerde yanıt verilmelidir. Soruya yanıt vermese de süresi dolunca bir sonraki soruya geçilir ve önceki soruya geri dönülemez.

Bireysel değerlendirme sınavı

MEB tarafından gerçekleştirilen Bilsem sınavının ikinci aşaması ise bireysel değerlendirme sınavıdır. Bu sınavda öğrenciler doğrudan yetenekli olduğu alan kapsamında testlere tabi tutulur. Herhangi bir standardizasyon çerçevesinde sorulara yer verilmez. Öğrenciler bireysel değerlendirme sınavına katıldıklarında yetenekleri üzerinden değerlendirilir. Bu aşamada sınavlar;

  • Genel zihinsel yetenek,
  • Görsel sanatlar,
  • Müzik,

Şeklinde uygulanır.

Bilsem Eğitimi Ne Kadar Sürer?

Bilsem’ de öğrencilerin eğitim süresi doğrudan öğrencinin yeteneğindeki gelişim durumuyla belirlenir. Bununla birlikte Bilsem eğitim süreleri;

  • Uyum dönemi (2 ay),
  • Destek dönemi (1 yıl),
  • Bireysel yetenekleri fark ettirme dönemi (2 yıl),
  • Özel yetenekleri geliştirme dönemi (2 yıl),
  • Proje üretimi ve yönetimi dönemi (süresiz),

Şekilde uygulanır. Proje üretimi ve yönetimi aşaması öğrencinin gelişim durumuyla ilişkilidir. Bu çerçevede Bilsem eğitiminin süresi lise eğitiminin sonuna dek sürebilmektedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.