TeknoHocam
Özgün ve Özgür Teknoloji

takipçi satın al

E-Sporcu Nasıl Olunur?

0

E-sporcu nasıl olunur? E spor lisansı nedir? E-spor lisans ücreti ne kadar? Lisans süreci nasıl işliyor? Sorularının cevaplarını sizler için aşağıdaki başlıklarda açıkladık!

Türkiye e-spor sektöründe büyük bir ilerleme kaydettikten sonra herkesin aklına tek bir soru takıldı. E Sporcu Nasıl Olunur? E-spor profesyonel oyunculardan oluşmaktadır ve bu oyuncular takımlarında uzmanlaştığı oyunları oynayarak bölgesinin şampiyonasını temsil edebiliyorlar. Ayrıca dünya şampiyonasına da hak kazanabiliyorlar. E spor oyuncusu olmak aslında kolay bir iş gibi görünse de her işte olduğu gibi belli başlık zorlukları mevcuttur.

Türkiye’deki e-spor oyunu olarak bilinen League of Legends’ in yanı sıra CS GO, PUBG ve Zula gibi oyunların da e-spor kategorisi Türkiye’de mevcuttur. Belki ilerleyen zamanlarda da daha farklı bilgisayar oyunlarının e-spor kategorisinde müsabakalar düzenlenecek oyunlar da çıkabilir.

League of Legends e-spor kategorisinde oldukça popüler olduktan sonra Riot Games E-spor Sahnesini açmakla kalmayıp, seyircilerin oturdukları yerden e-spor müsabakalarını izlemelerine imkân tanıdı. Bu gelişmeler sonucunda da Türkiye e-spor alanında çok daha fazla gelişti. Profesyonel turnuvaların başlamasından sonra takımların, acil olarak profesyonel oyunculara ihtiyacı daha da arttı.

Bilgisayar başında ve sahnelerde e-spor müsabakalarını izleyen herkesin hem e-spora ilgisi arttı hem de e-sporcu olmak için hayaller kurmaya başladı. Ancak takımların aradığı iyi oyuncuların sadece iyi olmakla kalmayıp, oyunlar konusunda da bilgi birikiminin çok yüksek olması gerekmekte ve çok yüksek liglerde oyun oynama beceresine sahip olmasını istemektedirler. Bu özellikleri hemen hemen her usta oyuncu karşılayabilse de herkesin arasından öne çıkabilecek ve e-sporcu unvanını alabilecek çok az kapasitede oyuncu bulunmaktadır. Bu oyuncular okulunu, derslerini, arkadaşlarını bir yana bırakmalı ve onlardan tamamıyla vazgeçip, bütün hayatını oyunlara adayan ve e-spor müsabakalarında çok iyi performanslar gösterebilen oyuncular olmak için çalışmalıdırlar. Ayrıca aile desteğinizde çok önemli. Bu nedenle e-sporcu olmak istiyorsanız, her şeyi bir kenara bırakıp çok büyük fedakarlıklar yapmanız gerekmektedir. Okulunuzdan, derslerinizden, günlük yaşantınızdan hatta aile fertlerinizden bile uzak kalmanız gerekmektedir.

Unutmayın seçtiğiniz oyunda e-sporcu olmak istemek, bilgisayar başında sürekli oyun oynamanızı gerektirir. Oynadığınız oyunda tamamen ustalaştıktan sonra geriye bir tek e-spor lisansı çıkartmanız gerekmektedir. Bu da oldukça basit bir işlemdir. E-spor lisansı ile ilgili bütün bilgileri sizler için aşağıda başlıklar halinde derledik.

E-spor Lisansı Nedir?

E-spor lisansı almak için adeta bir sınava çalışır gibi çalışmanız gerekmekte ve saatlerinizi hatta günlerinizi bilgisayar başında oyun oynayarak yeterince geçirmeniz gerekmektedir. Seçmeleri geçebileceğinizi ve müsabakalarda da çok iyi performanslar gösterebilecek profesyonel e spor olarak bir oyuncu seviyesine ulaştığınızı kabul ettiniz. Tüm bu kritik yetenekleri kazandıktan sonra Gençlik ve Spor Bakanlığına müracaat ederek e-spor lisansı alabilirsiniz.

E-spor Lisansı Nereden Alınır?

Peki e-spor lisansı nereden alınır? E-spor lisansını ilçenizin bağlı olduğu Gençlik ve Spor Bakanlığından alabilirsiniz. Randevulu ya da randevusuz olarak da gidebildiğiniz Gençlik ve Spor Bakanlığına, veliniz veya menajeriniz sizin yerinize hiçbir sorun çıkmadan başvurabilmektedir.

E-spor Lisansının Ücreti Ne Kadar?

E-spor lisansı için hiçbir şekilde ücret talep edilmemektedir. Gençlik ve Spor Bakanlığı sizden bazı belgeler talep edecektir. Gençlik ve Spor Bakanlığının talep ettiği gerekli belgeleri tamamlandığınız zaman, e-spor lisansı almak için başvurabilirsiniz.

E-spor Lisansı İçin Gereken Belgeler ve Yaş Sınırı Nedir?

E-spor lisansına sahip olmak için en az 6 yaşını doldurmanız zorunludur. E-spor lisansı için gerek en belgeleri sizler için aşağıda derledik;

  1. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası beyanınıza ihtiyacınız var. (T.C Kimlik Numarası beyanı kimliğiniz veya ehliyetiniz varsa pasaportunuz.)
  2. 2 adet çekilmiş vesikalığa ihtiyacınız var.
  3. Aile hekiminden alınacak ‘’dijital oyun lisansı için sağlık raporu’’ ihtiyacınız var.
  4. Son olarak da Tescil Fişi gerekmektedir. (Gençlik ve Spor Bakanlığı web sitesinden indirip doldurabilirsiniz.

Lisans Süreci Nasıl İşliyor?

Gerekli bütün belgeleri Gençlik ve Spor Bakanlığına teslim ettikten sonra belgeleriniz onaylanıyor. Daha sonra da sicil lisans servisine müracaat ederek geriye kalan tüm işlemlerinizi yapıp lisansınıza sahip olabiliyorsunuz. E spor takımlarında mevcut tüm oyuncular lisanslı e sporcudur.

E-spor Lisansını Aldıktan Sonra Takım Bulma Olayı Nasıl Oluyor?

E-spor lisansını aldıktan sonra takımları sizin bulmanıza gerek kalmıyor, onlar sizi buluyor. League of Legends için konuşmamız gerekir ise, takımların oyunculardan aradığı en büyük yetenek, oyuncuların yüksek bir ligde (Ustalık, Üstatlık ve Şampiyonluk) oynamaları. Hatta mümkünse birçok hesabının yüksek lige sahip olmasını istemektedirler. Bu şartları sağladığınız zaman takımlar sizinle iletişime geçebilir ve seçmelere gidebilme imkânı yakalayabilirsiniz.

Diğer alternatif seçenek ise Üniversite Ligi olarak adlandırılan turnuvalardır. Bu turnuvalara katılabilir ve performansınız ile takımların gözüne girebilirsiniz.

Profesyonel ligi akademik liglerde oynayan tüm oyuncular, sizin gibi bu yollardan geçerek şu anki konumlarına geldiler. Bu seviyeye ulaşmak ise sıkı çalışmayla sizin elinizde. Bu şekilde bir hayale sahipseniz kendinizi geliştirebilir ve ilerleyen vakitlerde ise lisansınızı alıp takımların gözüne girebilirsiniz. Kim bilir, belki bir gün oynadığınız oyunun Türkiye şampiyonasında siz de olabilirsiniz. Oyunların profesyonel arenası hayli zor bir ortamdır ve birçok oyuncu bu kadar fazla baskıyı kaldıramayabilir. Bir e sporcu da sahip olması gereken en önemli özelliklerden biriside rahat ve işinde soğukkanlı olmasıdır.

İyi bir E Sporcu Olmak İçin Ne Yapmam Gerekiyor?

İyi bir E sporcu olmak istiyorsanız belli başlı aşamaları tamamlamanız ve bu alanda artık uzman ve profesyonel bir birey haline gelmeniz gerekmektedir. İşte iyi E sporcu olmak için öneriler:

E sporcu olmak istediğiniz oyuna karar verin ve bu oyunu dünyanız yapın.

Herhangi bir oyunda fazlaca yeteneğiniz olduğunu düşünüyorsanız ve kendinizi bu oyunda daha da geliştirmek istiyorsanız daha fazla yoğunlaşın. Oyunun tüm detaylarını, metriklerini, ezberlerini ve kurnazlıklarını öğrenin. Her oyuncu birden fazla oyunda çok üst düzey oynayamaz bu sebeple iyi olduğunuz oyunlara yönelin. Öncelikle aktif olarak E-spor müsabakaları yapılan online oyunlarda gelişim göstermeniz turnuvalar vs. gibi etkinliklerde sizlere tecrübe olacağından daha iyi bir seçim olacaktır. Özellikle FPS oyunları oynuyorsanız Valorant, Cs go veya Zula gibi oyunları seçmeniz sizin yararınıza olacaktır. Aynı şekilde Moba oyunlarda iyi olduğunuzu düşünüyorsanız da League of Legends sizin için biçilmiş bir kaftandır.

Yaptığınız İşe Konsantre olun ve Hep Kazanmaya Odaklanın.

E spor turnuvalarında birinci ve ikinci takıma genelde çeşitli ödüller verilmektedir. Bu sebeple kazanacağınız ödüller ve hediyeler için ayrı kendi kişisel kariyeriniz için ayrı konsantre olun ve rakibiniz kim olursa olsun kazanmak üzerine dayalı bir taktiğiniz olsun. Özellikle online oyunlarda takım savaşlarını, çatışmaları başlatan kazanır. Önce motivasyon sonra başarı en son ise ödülü düşünün.

Gamer Ekipmanlarınızı Kendinize Uygun ve Kaliteli Markalardan Edinin.

Bir futbolcu için krampon, konç ve tekmelik ne ise bir Esporcu için de en önemli ekipman klavye, Mouse ve kulaklıktır. Örneğin herkesin el büyüklüğü, kafa yapısı gibi fiziksel özellikleri benzer olmadığından kendinize uygun gamer ürünler seçin. Sırf en kalitelisi bu diye kendinize uygun olmayan bir ekipman kesinlikle almayın. İyi bir esporcu olmak için kaliteli ekipmanlar ve hızlı bir internet bağlantınızın olması sizleri hem daha konsantre hem de daha rahat hissettirecektir. Örneğin şuanda kullandığım Corsair oyuncu kulaklığı çok fazla terlettiği için 5 sene önce aldığım Logitech G430 kulaklığımı kullanıyorum. Bu nedenle kendinizi rahat hissetmediğiniz ürünleri seçmeyin.

Takımlara Girin veya Kendinize Amatör Bir Ekip Kurun.

E spor dünyasında kimse sıfırdan lig takımlarına seçilmiyor. Bu nedenle çevrenizden iyi oynayan kişileri ve takım olabileceğinizi düşündüğünüz arkadaşlar edinin. Bu kişilerle küçük çaplı turnuvalara katılarak kendinizi geliştirin. Örneğin Üniversite turnuvaları bu anlamda iyi oyuncuların kendilerini gösterdiği sahnelerdir.

E-Sporcu Ne Kadar Kazanır?

E-spor dünyası kuşkusuz senelerdir devam eden ve her sene daha da büyüyen bir sektör olma yolunda ilerliyor. Bilgisayar ve teknoloji dünyasından tanıdığımız dev şirketler E-spor’a milyonlarca dolar reklam veriyor ve bu sektörün daha da büyümesine ön ayak oluyor. Bu nedenle Güney Kore, ABD, Avrupa gibi ülkelerde çok yüksek miktarların döndüğü E-spor da bölgesel bazda değişen ücretler söz konusu. Örneğin Güney Kore veya Çin’de bir Lol oyuncusuysanız muhtemelen yıllık kazandığınız miktar 1 milyon doların üzerinde oluyor. Geçtiğimiz yıllarda RNG Lol takımına transfer olan Nişancı pozisyonu oyuncusu Jian “Uzi” Zihao tam 5 Milyon Bonservis bedeliyle eski takımına veda etmişti. Özellikle Dünya şampiyonalarına katılan ve final oynayan takımların oyuncuları çok yüksek miktarlarda para kazanıyor.

Ülkemizde ise E sporcular aylık 10 bin TL ile 150 bin TL arasında maaşlara sahipler. Her ne kadar fazla gibi görünse de bu sektörde dönen sermaye çok fazla olduğundan oyuncularında bu pastadan yüksek pay almaları gerekiyor. Zaten E-sporcular genellikle 5-7 sene verimli olarak çalışabildiklerinden bu süreçte yüksek miktarlar kazanmaları emekliliklerinde de onlara biraz kolaylık sağlıyor. Örneğin bir genç 18 yaşında başladığı e-spora 25 yaşında veda edip emekli oluyor ve en verimli yaşlarında üniversite veya başka bir işte uzmanlaşmadığından genellikle ilerisi için büyük sıkıntı yaşıyor. Ancak yayıncılık vs. gibi işlerle devam eden e sporcular da mevcut. Özellikle Twitch ve Youtube platformları e sporcuların emekliliklerinde yayın yaparak para kazandıkları alanlar. Ancak her e sporcu bu konuda başarılı olamadığından e spor sonrası bir planınız olması gerekiyor.

Türkiye’deki E-Spor Takımları

Özellikle büyük futbol kulüpleri olan Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın E-spor sektörüne girmesi sonucunda daha kurumsal bir yapıya sahip olan e-spor sektörü çeşitli takımların da katılmasıyla rekabeti artırdı. Ülkemizde ki bazı E-spor takımlarını da listelemek gerekirse;

Valorant Ligi

  • BBL Esports
  • Oxygen Esport
  • Futbolist
  • Sangal Esports
  • Anatolia Esports
  • Rare Esports
  • fastPay Wildcats

CS GO ESL Ligi

  • Sangal Esports
  • Şahangiller Espor
  • fastPay Wildcats
  • Çamlıca Espor
  • Xflow Esports
  • Haxr.com Esports
  • Team Spartan
  • MAGNEV

League of Legends VFŞL

  • Beşiktaş
  • Galatasaray
  • Fenerbahçe
  • Papara Supermassive
  • Royal Youth
  • fastPay Wildcats
  • 5Ronin
  • Dark Passage
  • Galacticos
  • Team Aurora

Zula Ligi

  • Digital Atletics
  • Galatasaray
  • Bal Espor
  • Çamlıca Espor
  • Sangal Espor
  • Abb Aski Espor
  • İstanbul Espor
  • fastPay Wildcats
  • Gamers of Future
  • Kbb Kağıtspor Espor

Türkiye Fifa Ligi

  • Beşiktaş Esports
  • Galatasaray
  • Bursaspor
  • Antalyaspor
  • Kocaelispor
  • Sakaryaspor

Wolfteam Ligi

  • Galatasaray Espor
  • 1907 Fenerbahçe
  • Galacticos
  • Hwa Gaming
  • Team Turquality
  • Crew Esports
  • Dark Passage
  • Ice Warriors

Konu hakkında sorularını aşağıda yorumlarda sorabilirsiniz ve daha fazla bilgi sahibi olmak için Gençlik ve Spor Bakanlığının sitesine ulaşabilirsiniz.

Daha fazla oku: Twitch yayıncısı Unlost Valorant E-Spor Takımı Kurdu.

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.