TeknoHocam
Özgün ve Özgür Teknoloji

takipçi satın al

Oyunlarda FPS Nasıl Arttırılır? 

0

Bu yazımızda sizlere oynadığınız oyunlarda fps nasıl arttırılır? Fps nedir? Fps Nasıl öğrenilir? gibi soruların cevaplarını bulmaya çalışacağız.

FPS Nedir?

Gelişen teknoloji dünyasında sıkça duyduğumuz düşük ve yüksek FPS değerleri, öncelikle aklımıza FPS nedir? Sorusunu getirmektedir. FPS’in açılımı ‘Frame per second’ olmakla birlikte Türkçe karşılığı saniye başına düşen kare sayısı olarak çevrilmiştir. FPS değerinden anlamamız gereken, grafik kartınızın saniyede kaç kere oluşturabildiği ya da ekranınızın bir saniyede ortalama kaç kare gösterebildiğidir. Buradan hareketle FPS değerlerimizdeki ölçüt, grafik kartınızın işlem gücüyle, monitörünüzün bu güce karşın yenileme hızıdır.

FPS Nasıl Öğrenilir?

Konu oyunları en güzel şekilde oynamak olunca, doğal olarak FPS değeri merak edilir ve kontrol edilme ihtiyacı doğar. FPS değerinizi öğrenebilmek sandığınızdan daha kolaydır. Bu değeri öğrenmek için kullanabileceğiniz oyundan ayrı programlar ile birlikte oyun içi ayarlarınızdan da FPS değerinizi görmeniz mümkündür. Bu programlardan en iyileri şu şekildedir; Steam, NVIDIA GeForce Experience, Fraps, Razer Cortex, PlayClaw ve Overwolf dur.

İdeal FPS Değeri Kaç Olmalıdır?

FPS değerinizin yüksekliği ile yaşadığınız görsel kalite ve oyun zevki doğru orantılıdır. Ancak günümüz şartlarında her sistem bu derece yüksek FPS değeri veremeyebilir. Bu sebeple ortalama ve ortalama altı bilgisayarlar için kullanıcı deneyimleri ile oluşturulmuş ortalama FPS değerleri mevcuttur. FPS üst sınırı bulunmamakla birlikte 60 FPS ve üzeri oynanan oyunların akıcılığı başlangıç için kabul edilebilirken 30 FPS altı oynanan herhangi bir oyun ise sizi mutlu etmeyecektir. Ayrıca bu değerler oynadığınız oyun ve kullandığınız sisteme göre değişiklik göstermektedir.

FPS Nasıl Arttırılır?

Frame Per Second değerini en fazla etki eden bilgisayar donanımlarının ilk bileşeni ekran kartıdır. Bilindiği üzere oyunlarda çok fazla grafik bulunmaktadır. Bu grafikler, ekran kartının sığasını zorlar. Kapasitesi zorlanan ekran kartı, Ram, işlemci vb. donanımlar FPS düşmesine sebep olabilirler. Günümüzde çoğu oyuncunun ortak problemleri olan bu düşük FPS, FPS drop gibi sorunlar için kullanıcıların yapılabileceklerini sizin için sıraladık:

  • Windows’un görsellik araçlarını kapatın.
  • Oyunun grafik ayarlarını düşürün.
  • Her zaman Tam ekran modunu kullanın
  • İmkânınız varsa donanımınızı yenileyin.
  • Disklerinizde bulunan gereksiz dosya ve uygulamaları silin.
  • Windows ve ekran kartı güncellemelerinizi takip edin.
  • Arka planda açık kalan gereksiz uygulamaları kapatın.
  • Game Booster kullanın. (Razer Cortex, İobit Game Booster, Game Booster 3)
  • Oyununuzu okuma ve yazma hızı yüksek olan SSD diskinize yükleyin.
  • Donanımınızı güvenli bir şekilde Overclock edin.

FPS Sabitlenebilir mi?

Oyunlarda oluşan ani FPS düşmelerinin sebebi, genelde donanımsal yetersizlikten olsa da bazı durumlarda yazılımsal sorunlar sebebiyle de yaşanmaktadır. Ani FPS düşmeleri oyunun ortasında olunca gerçekten de can sıkıcı bir hal alır ve oyun zevkinizi bariz şekilde bozmaktadır.

Genellikle diz üstü bilgisayarlarda zamanla yaşanan ısınma sorunu, FPS drop veya FPS ani düşüş dediğimiz sorunlara sebep olmaktadır. Masaüstü bilgisayarlarda ise genellikle arkadan gelen bildirimler veya çalışan uygulamalar yine bu soruna sebep olmaktadır. Bu ani düşüşlerin yaşamaması adına için bazı önlemler alabilirsiniz. FPS arttırma, bunun için bir alternatif olsa da en çok tercih edilen ve biraz daha basit bir yöntem olan FPS sabitlemeye başvurabilirsiniz. Bu şekilde FPS’de yaşanan dalgalarda kırılan saniye başına düşen kare sayısı minimize olacağından daha akıcı bir oyun zevkini yaşarsınız.

Örneğin, Valorant’ta FPS değeriniz 120-130 civarında iken aniden 70-80 civarına düşüyor. Siz FPS’nizi 75’e sabitlediğinizde kaliteden verdiğiniz bir miktar ödün karşılığı daha akıcı bir oyun deneyimine sahip olursunuz.

Daha fazla oku: League of Legends FPS artırma yöntemleri 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.