Tüm Hakları Saklıdır
Ülkemizde Yeraltı Suları Tükenme Noktasına Geldi
Son zamanlarda ülkemizde ki mevsimlerin değişiminden tutun da sürekli yağış alan bölgelerin dahil susuzluk ve kuraklık yaşadığını sürekli duyar hale geldik. Ülkemizde yeraltı suları tükenme noktasına geldiğini ve en son yayınlanan NASA verilerine göre Türkiye de Yoğun Kuraklık yaşanacağını görüntülerden anlıyoruz.
Yer altı sularının grafiğinin gösterildiği bu haritada görüyoruz ki yer altı sularımız ciddi mana da azalmış durumda. Özellikle kalabalık şehirlerin İstanbul, Ankara ve Bursa gibi çevresindeki koyu kırmızı grafikler bizleri dehşete düşürmeye yetecek gibi. Özellikle İstanbul çevresindeki su havzalarının doluluk oranları yüzde 25’lerin altında. Peki yer altı sularının bu kadar önemli ölçüde azalmasının nedeni ne olabilir. Hep beraber bir göz atalım.
Ülkemizde Yeraltı Sularının Tükenme Noktasına Gelme Sebepleri
-Son zamanlarda ülkemizde su kullanımına dair yeterince kamu spotu gibi paylaşımların yapılmaması, bilgilendirmenin neredeyse hiç olmaması.
-Su israfının önüne geçilememesi. Ülkemiz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre kişi başı su tüketimimiz yılda bin 400 metreküp ve Avrupa ülkeleri bizim 6-7 katımız su kullanım miktarına sahip.
-Bilinçli tarımın yanlış yapılması.
-Temiz su kaynaklarını kirletenler fabrika, sanayi gibi işletmelerin her geçen gün artması.
-İnsanların su kaynaklarını yeterince önemsemeyip, korumak için gerekli hassasiyete sahip olmaması.
Evet tüm bu nedenlerle ne yazık ki ülkemizde su kaynaklarımız sınırlı seviyelere doğru yol alıyor. Bizler için şu an da bir sorun yok demek gereksiz çünkü artık susuzluğu bizde yavaş yavaş hissetmeye başlıyoruz. Bizim su kaynaklarını bu derecede hiç bitmeyecekmiş gibi kullanmamız ise gelecek nesillerimiz için büyük tehlike arz ediyor.
Kök bölgesi nemlilik yüzdesi
Su kaynaklarımızı nasıl doğru kullanacağız?
-Öncelikle toplumu oluşturan birey den başlayıp genele doğru gitmemiz ve insanlara su kullanımını özverili bir şekilde anlatmamız gerekiyor çünkü insanımız gerçekten su kullanımına dair çok fazla bilgiye sahip değil. İnsanlara su kullanımı hakkında sürekli olarak gözlerinin önünde somut örneklerle bilgilendirme yapılması. Afiş, reklam ve kamu spotunun su kullanımı ve kuraklık konusunda artırılması ve toplumun her kesimine ulaştırılması.
-Tarım sulamaların bilinçli bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekiyor. Örneğin bir yörede yetişmemesi gereken getirisi yüksek tarım mahsullerinin yetiştirilmek için çok fazla su, gübre ve zirai ilaç kullanılması. Yöreye uygun yetiştirilmeyen mahsuller çok fazla su israfına neden oluyor. Fazla gübrenin kullanılması topraktaki mineralleri azaltıyor ve son olarak zirai ilaçların fazla kullanılması da su kaynaklarını doğrudan veya dolaylı yoldan kirletilmesi anlamına geliyor. Acilen bu konuda da önlemlerin alınması ve tarım ile uğraşan çiftçilerin bilgilendirilmesi gerekiyor.
-Temiz su kaynaklarını kirleten vatandaşlara veya işletmelere çok ağır cezalar verilmesi. Örneğin bir fabrikanın veya işletmenin bu suçu işlemesi durumunda ciddi yaptırımlar altına alınması. Artırılan trafik cezaları gibi bireysel olarak bu suçu işleyenlere yüksek miktarlarda cezai yaptırımlar uygulanması.
Bu ülkede yaşayan bireyler olarak gelecek nesillerimize güzel ve yeşil bir dünya bırakmak için acilen bireysel eylem planlarına geçmemiz ve kaynaklarımızı her türlü tehlikeden korumak için gerekli özverinin göstermemiz ayrıca kendimiz gibi çocuklarımıza ve gençlerimize de bu konuda gerekli eğitimleri vermemiz gerekir.
Eğer yazımızı beğendiyseniz paylaşabilir sizde yorumlarda düşüncelerinizi belirtebilirsiniz. teknohocam
NASA Dünya Gözlemevi görüntüleri