Tüm Hakları Saklıdır
Yapay Zekâ Çevresel Sürdürülebilirliğin Sağlanması için Kullanılabilir mi?
Yapay zekâ kullanılarak daha iyi bir gelecek inşa edilebilir mi?
Yapay zekâ ya da kısaca AI, türü ve markası fark etmeksizin bilgisayar ya da makineler tarafından, verilen örnekler ve deneyimler üzerinden, öğrenme, nesneleri tanıma, dil anlama, yanıt verme, karar verme ve problem çözme gibi insana özgü yeteneklerin taklit edilmesi becerisine verilen isimdir. Bu becerileri kullanabilen bir makine ya da bilgisayar, oldukça karmaşık işlemleri kolaylıkla yapabilmektedir. Örnek olarak araba kullanma gibi insana özgü işlemler verilebilir.
Siri ya da Alexa gibi insanlar tarafından kullanımı oldukça yaygınlaşan yapay zekalar, geçmişte imkansız gibi gözükmekteydi.
Peki, yapay zekâ ile daha kaliteli bir gelecek inşa edilebilmesi mümkün mü? Sorusuna yanıt olarak verilebilecek sayısı oldukça fazla örnek bulunmakta.
Google, veri merkezlerinin enerji ihtiyacını, bir yapay zekâ modeli kullanarak %40 oranında karşılayarak enerji tasarrufu sağlıyor.
IBM, hava tahminlerinin kalitesini arttırmak için bir yapay zekâ sistemi kullanmaktadır. Bu sayede hava tahminlerinde %30 oranında hassasiyet sağlanmış oluyor. Fakat küçük bir ayrıntıya da değinmekte fayda var; Hava durumu tahminlerinin %30 oranında iyileşmesi için, yenilenebilir enerji firmaları, tesislerini daha iyi bir şekilde kullanması, enerji üretimini en yüksek seviyeye çıkarmaları gereklidir.
Kömür enerjisi kullanan, gülme gazı olarak bilinen azot oksit salınımı yapan bir şirket olarak bilinen Xcel Energy şirketi, enerji tüketim modelleri ile ilgili tüm konular için yapay zekâ kullanmaktadır. Bu sayede yaklaşık olarak %20 oranında enerji tasarrufu sağlıyorlar.
İklim değişiklinin finansal piyasalar üzerine etkisi üzerine çalışmalar yapan bir kuruluş olan Carbon Tracker, uydu üzerinden, kömür santrallerinden salınan emisyonları izliyor. Bu işlem için de yapay zeka kullanıyor. Bu kuruluş, uydu verileri sayesinde yatırımları daha az olan karbon ayak izi girişimlerini yatırımcılara sunuyor.
Çevresel Sorunlarda Yapay Zekâ Kullanımı
İçindekiler
Yapay zekâ, enerji emiyonlarındaki değişimleri ve CO2 değişimlerini izleyerek, daha çevreci ulaşım ağları geliştirmeyi sağlamak, aşırı hava koşullarını tahmin ederek çevrenin ve kaynakların korunması için küresel çaptaki atılımları hızlandırmak gibi işlevlerde kullanılmaktadır. Bu teknoloji sayesinde en önemli çevresel sorunların çözümü için harika araçlar geliştirildi.
İklim Değişikliği
Çoğu ülke, enerji üretimi ve talebi ile ilgili tüm işlemler için, makine öğrenimi (machine learning) yani yapay zeka kullanıyor. Bu sayede öngörülebilirlik ve verimlilik oranlarında artış sağlanıyor. Bu durum da şebeke sistemlerinde iyileştirme sağlıyor.
Binalara yerleştirilen akıllı sensörlerin ve sayaçların amaçları arasında; veri toplamak, enerji kullanımını izlemek, toplanan verileri analiz etmek gibi şeyler gösterilebilir.
Günümüzde akıllı ulaşım sistemleri için de kullanılan Al, makine öğrenimi algoritmaları kullanarak çalışan Google Maps ve Waze gibi uygulamalar için, trafik akışı gibi bazı verileri toplayarak, veri güvenliğinin sağlanmasında büyük rol üsleniyor.
Biyoçeşitlilik ve Doğal Kaynakları Koruma
Yapay zeka, uydu görüntülerini kullanarak arazideki, bitki örtüsünde meydana gelen değişimleri ve doğal afetlerin etkilerini kısa bir süre içerisinde tespit edebilmektedir.
İstilacı türlerin izlenmesi ve takibi, yapay zeka teknolojisi sayesinde kolay bir şekilde yapılabiliyor. Makine öğrenimi ve computer vision (Bilgisayar Görüşü) olarak isimlendirilen bir alan sayesinde bu türlerin sorun çıkarması engelleniyor. Günümüzde, Blue River Technology isimli bir firma, istilacı türler ve biyoçeşitlilik üzerinde oluşan değişimler üzerine yaptıkları çalışmalar için yapay teknolojisinden faydalanmaktadır.
Su Sorunları
Yapay zekâ, su bilimciler tarafında da kullanılmaktadır. Su bilimciler, yapay zeka teknolojisini, coğrafi alanda su kullanımı ile ilgili çalışmaları için kullanmaktalar. Uydu üzerinden toplanan veriler sayesinde, hava, toprak, ve yeraltı suyu ve kuraklık ile ilgili tüm tahminler birkaç saat içinde tamamlanabiliyor.
Sağlıklı Hava Koşulları
Bazı gelişmiş ülkeler, yapay zeka destekli simülasyonlar kullanarak, kentsel alanlarda, bölgelerin kirlilik seviyelerine göre bölgelerde yaşayan insanlara uyarılar gönderebilmekteler.
Sonuç olarak yapay zeka teknolojisi, çevre için oldukça önemli araçlardan biridir.