TeknoHocam
Özgün ve Özgür Teknoloji

Google Sites kullanarak Web Sitesi Oluşturma

0

Daha önce Blog Açmak İsteyenler İçin Öneriler yazımızla nasıl bir blog sayfası oluşturabileceğinizi anlatmıştık. Şimdi ise Google Sites kullanarak web sitesi oluşturmayı öğrenelim.

Kişisel bir web sitesi oluşturmak için kullanacağımız Google Sites çok kısa sürede bir web sayfası açmamızı ve insanlarla düşüncelerimizi paylaşmamıza olanak veriyor.

Yeni bir Web sayfası oluşturma, bu sayfaya içerikler ekleme, şablonlar oluşturma ve siteyi yayına alma süreçlerini kompakt bir şekilde yapmanız için Google Sites’i sizde kullanabilirsiniz.

Google Sites ile ücretsiz bir şekilde web sitesi oluşturabilirsiniz. Bu özelliğiyle Blogger.com platformuyla benzer nitelikte olduğu görülüyor ancak Google Sites daha az özellik ve seçenek sunuyor.

Google Sites Kullanarak Nasıl Web Sitesi Oluştururum.

Dünyada her yıl milyonlarca web sitesi açılıyor veya kapanıyor. Artık web sitesi açmak sosyal medya araçlarına üye olmak kadar kolaylaştı. Günümüzde birçok meslek grubu, işletme, mağaza ve insanlar web sitesini yapıyor. Kişisel olarak kullanımda ise son yıllarda çok fazla kişisel blog ve web sitesi açıldı.

Sizde Google Sites’i kullanarak web sayfası oluşturmak için işte şu adımları izleyin.

1.Google Sites sayfasını açın.

2.Google hesabınızla oturum açmak için “Oturum açın” bağlantısını tıklayın.

3.Boş bir web sayfası oluşturmak için sağ altta yer alan + butonuna basın

4.Başlığınızı girin ve web sayfanızda özelleştirmeler yapın.

5.Sağ üst tarafta yer alan Yayınla seçeneğini kullanın.

6.Google Sites’in resmi adresi sites.google.com bağlantısını açın ve Google hesabınızda oturum açma bağlantısına gidin.

Google Sites aracılığıyla yayınlanan tüm siteleri yönetmek için Google hesabınızı kullanmanız gerekmektedir. Bu adımdan sonra boş bir sayfası oluşturabilmeniz için “+” seçeneğine basmanız gerekiyor.

İlk olarak önceden ayarlanmış bir şablon kullanmak isterseniz, bu istediğiniz şablonu bulun ve üzerine tıklayın. Burada belirtilen adımları her iki durumda da sırasıyla izleyin.

1.Yeni Bir Metin Kutusu veya Resim Ekleyin.

Google Sites kullanarak nasıl web sitesi oluşturup yayınlayacağımıza gelin bir bakalım.

Web sayfamızı oluşturmak için ilk olarak özelleştirme yapmamız gerekiyor. Özelleştirmek için metin ve resim eklememiz gerekiyor. Metin ve resimleri sağ taraftaki Ekle sekmesinden yapacağız. Hangisini seçeceksek Metin kutusu veya görüntüler düğmesini tıklamamız gerekiyor.

Resimleri bilgisayarınızdaki yüklü dosyalarınızdan veya Google Drive’dan yükleyebilirsiniz. Ayrıca bu özellikle başlık, paragraf eklemenize, yazdığınız metni kalın, italik, büyük-küçük yazmanıza veya bağlantılar, numaralandırmalar yapmanıza imkân vermekte.

2.Düzen Oluşturun.

Web sayfanızın gövdesi için altı farklı blok kullanabilirsiniz. Sayfa başlığınız dışında metin veya resim eklemek istediğinizde bu blokları kullanabilirsiniz. Ayrıca daraltılabilir metin, içindekiler tabloları, resim karuseli, bölücü, düğme, yer tutucu, Youtube videoları, Google Haritalar konumu, e-tablolar, Dokümanlar, slaytlar vb. araçları da ekleyebilirsiniz.

3.Yeni Bir Sayfa Ekleyin.

İlk olarak web sayfamızı oluşturduğumuzda sadece ana sayfayı oluştururuz. Daha fazla sayfa eklemek için sağ taraftaki Sayfalar bölümüne geçmemiz gerekiyor. Burada Ekle + düğmesine basarak Yeni Sayfa seçeneğini seçelim. Ardından sayfamıza hakkında, bize ulaşın, künye gibi bir isim yerleştirelim.

4.Temalar.

Google Sites de diğer blog araçları gibi temanızı ve kişisel ayarlarınızı değiştirmenize ve yapmanıza izin verir. Ancak diğer blog platformları kadar fazla seçeneğimiz maalesef Google Sites’de mevcut değil. Ancak yine de yazı tipini, sayfa stillerini, renkleri değiştirebiliriz. İşte bu ayarları düzenlememiz için Temalar bölümüne gitmemiz ve istediğimiz konfigürasyonu seçmemiz gerekiyor.

5.Arka Plan Rengini ve Konumunu Değiştirin.

Google Sites Varsayılan olarak sayfanın üst kısmında gezinmeyi şeffaf bir arka planla göstermektedir. Bu ayarları değiştirmek için farenizi site başlığınızın üzerine getirin ve Ayarlar düğmesine tıklayın. Daha sonra Mod ve renk açılır listelerini genişletin ve Gezinme bölümünden uygun bir arka plan seçin.

6.Başlık Türünü Değiştirin.

Google Sites varsayılan olarak sayfa başlığınızı sadece bir başlık olarak göstermektedir. Bu varsayılan başlığı kapak fotoğrafı veya büyük başlık olarak gösterebilirsiniz. Başlık ayarlarınızı değiştirmek için fareyi başlık sekmesinin üzerine getirin ve üstbilgi türü butonunu tıklayın. Daha sonra başlığınız için farklı bir tür seçebilir ve özelleştirebilirsiniz.

7.Bölümlerin Arka Planını Değiştirin.

Web sitenize bölümler eklediyseniz saydam bir arka plan varsayılan olarak oluşturulacaktır. Bölümlerinizin arka planını değiştirmek istiyorsanız ilgili bölümün üzerine gelin ve Bölüm arka planı seçeneğini seçin. Ardından farklı bir arka plan türü veya rengi seçebilirsiniz. Herhangi bir resmi ya da fotoğrafı da arka plan olarak ayarlayabilirsiniz.

Bütün bu işlemleri sırasıyla tamamladıysanız, Web sitenizi yayınlamak için “Yayınla” düğmesini tıklayın. Açılan sayfada size web adresinizi girmeniz için bir kutu çıkacaktır. Örneğin; teknohocam yazarsanız https://sites.google.com/wiew/teknohocam şeklinde olacaktır. Bu seçeneği oluştururken dikkatli olmanız gerekir. Daha sonra yayınla seçeneğini seçin ve siteniz hazır.

Yazımızı beğendiyseniz paylaşabilir, Farklı bir blog platformu seçmek istiyorsanız En iyi blog platformları yazımız için buradan bilgi alabilir ve yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.