TeknoHocam
Özgün ve Özgür Teknoloji

Tüm Android Sürümleri: Geçmişten Günümüze

2008 yılından günümüze kadar gelmiş tüm android sürümlerini hep beraber keşfedelim.

0

Android 5.0 – 5.1: Lollipop

Google, 2014 yılının son aylarında Android Lollipop sürümünü çıkararak neredeyse Android’i baştan yarattı. Uygulamalar ve tüm android pencerelerinde resmen devrime gidilen bu sistem materyal tasarım standartına uygun olarak inşa edildi. Android cihazlarının neredeyse her ekranına giren materyal tasarım kolay ve şık bir arayüzle birleşince ortaya güzel bir çalışma çıktı.

Android 5.0 ile birlikte “OK, Google” özelliği artık kilit ekranındayken de çalışmaya başladı. Birden fazla kullanıcı için ayrı ayrı kullanım alanları, bildirimlerin önceliklerini ayarlama gibi birçok konuda ayrıntılı değişikliklere gidildi.

Henüz yeni olan sistem baştan aşağı değiştiği için birçok hatayı da beraberinde getirdi. İnsanlar bu hataları 1 yıl sonra gelecek olan 5.1 sürümüne kadar sabırla bekledi.

Android 6.0: Marshmallow

Güncellemenin boyutuna bakıldığında Android 6.0 boyutu düşük bir sürümdü. Her yıl gelen diğer sürümler gibi çok fazla değişikliğe gidilmedi. Now On Tap adlı ekran arama çubuğu Marshmallow işletim sistemiyle kullanıcıların beğenisine sunuldu. Now On Tap arama özelliği istenildiği gibi başarılı olamadı ve bir sonraki sürümden kaldırıldı.

Android 6.0 sürümüyle birlikte daha ayrıntılı uygulama izinleri, parmak izi okuyucuları için destekler ve USB-C desteği gibi özelliklerde sunuldu.

Android 7.0 – 7.1: Nougat

Google 2016 yılında Android Nougat güncellemesini çıkardı. Bu sürümle birlikte İkiye bölünebilen çoklu ekran desteği, bildirimleri ayrıntılı olarak düzenleme ve Veri tasarrufu gibi özellikler kullanıcılara sunuldu. Nougat ayrıca uygulamalar arasındaki geçişi hızlandıracak Alt+Tab benzeri bir sistem çıkardı.

Android Nougat sürümüyle birlikte gelen bir büyük yenilikte tamamen Google için tasarlanan ve üretilen Google Pixel telefonlar oldu. Pixel’in duyurusuyla birlikte bir önceki sürümde yer alan Now On Tap isimli uygulamanın yerini Google Asistan aldı. Google 2016 yılından beri bu Asistan uygulaması üzerinde iyi işler çıkartıyor.

Android 8.0 – 8.1: Oreo

Android Oreo sürümüyle birlikte işletim sistemi üzerine resim içerisinde resim modu, bildirim erteleme seçeneği ve uygulamaların size nasıl bir bildirim göndereceğiyle alakalı ince kontrol mekanizmaları sunan birçok özellik getirildi.

2017 yılında piyasaya sürülen Oreo ile birlikte artık Android ve Chrome OS sistemi arasında entegre bir çalışma başlatıldı. Chromebook ve Android cihazları arasındaki entegrasyon kuşkusuz birçok insan için çok önemliydi. Artık telefonunuzda izlediğiniz bir Youtube videosunu durdurup aynı yerden otomatik olarak Chrome ile açabilirsiniz.

Android 9: Pie

2018 yılında ortaya çıkan Android Pie ile birlikte geleneksel geri animasyonu, Ana sayfa ve genel bakış tuşları hibrit hareket edebilen bir gezinme sistemine dönüştü. Birden fazla işlev içeren ana sayfa düğmesi ve gerektiğinde ortaya çıkan geri düğmesi. Ekranın en altındaki geri, anasayfa ve genel bakış düğmelerinin artık gizlenmesi tam ekran deneyimini kullanıcılara sundu ve büyük bir beğeni topladı.

Pie ile gelen diğer özellikler ise mesajlaşma bildirimleri için farklı bir yanıt sistemi, yeni bir dijital denge kontrol paneli, güç ve ekran parlaklığı yönetimini daha da kolaylaştıran bir sistem ve Wi-fi erişim noktalarını yönetmenin daha kolay bir yolu gibi değişiklerdi. Bu sürümle ayrıca Güvenlik ve gizlilik konusunda da başarılı mesafeler kat edildi.

Android 10

İnsanlar bu sürümü herhangi bir sürüm ismi çıkmadığından ilk isimsiz Android güncellemesi olarak görüyor ancak yazımızın başında yer alan Android 1.0 sürümü ilk isimsiz Android sürümüydü.  Eylül 2019’da çıkan Android 10 bir çikolata veya tatlı ismi eklenmeden piyasaya sürüldü. En kolay anlatımla bu sürüm Android hareketleri için tamamen yeniden tasarlanmış bir arayüz olarak ortaya çıkıyor.

Android 10 ile birlikte daha hızlı ve daha tutarlı çalışan bir Android cihaza sahip olmanız amaçlanıyor. Birçok iyileştirme hamlesi yapan Google özellikle Uygulama izin sistemi üzerinde sizlere daha fazla seçenek sunuyor.

Sistem genelinde karanlık bir tema ile birlikte ekrandan bir düğmeye dokunarak belirli uygulamalardan gelen dikkat dağıtıcı unsurları sınırlamanıza olanak sağlayan bir Odak modu ve Android’in paylaşım menüsünün yenilenmiş bir halini içeriyor. İzlediğiniz videolar, dinlediğiniz müzikler, ses kayıtları gibi bir çok medyanın Canlı altyazısını oluşturmanızı sağlıyor.

Android 11

2020 yılının Eylül ayında piyasaya sürülen Android 11, gizlilik ve güvenlik konusunda birçok adım attı. Yine uygulama izinleri (konum erişimi, mikrofon, kamera erişimi) konusunda kullanıcıya seçenekler sunuyor. Bu seçenekler daha önceki sürümlerde de mevcuttu ancak Android 11 artık sürekli erişim izni isteyerek uygulamada hangi seçeneklere izin vereceğinizi sizlere soruyor.

Android 11 Arka planda açık kalan Konum izinlerinin sürekli olarak güncellemesini durdurur ve belli bir süre sonra size devam edip etmeyeceğinizi bildirir. Çok sık kullanmadığınız 1-2 ay boyunca kullanılmayan uygulamaların erişimini ve izinlerini otomatik olarak iptal eder ve bu uygulamaların sürekli olarak sizlerin bilgisini kullanmasına izin vermez.

Android 11 artık kendi uygulama sayısını da artırır ve siz izin vermeseniz de bir sürü Google özelliği sizin isteğiniz olmasa bile güncellenir. Daha kolay kontrol ekranları ile kullanıcılara daha iyi bir deneyim yaşatmayı amaçlayan sistem şimdiye kadar üzerinde çok fazla durulmayan çoklu görev sistemi olan Bubbles’in başlangıcı olabilir. Bubbles ile sohbet edebildiğiniz tüm uygulamaların basit bir şekilde sistem üzerinden Balonlar aracılığıyla yapılabilmesi fikri kulağa hoş geliyor.

Android 11 son olarak yeni bir bildirim geçmişi bölümü, dahili bir ekran kaydı alma özelliği ve karanlık temalar için otomatik zamanları sistemi dahil olmak üzere birçok küçük ve etkili iyileştirmeye sahiptir.

 

Android 12 (Geliştirici Önizleme)

Google, geçtiğimiz ay Android 12’nin ilk önizleme sürümünü tanıttı. Daha önceki sürümlerden farklı olarak Android 12 gerçekten geliştiriciler için yayınlanan bir geliştirici ön izlemesidir. İlk görüntülere göre Android 11 ile benzer bir görüntüye sahip olduğunu düşünüyoruz.

Bazı söylentilere ve yazılımcılara göre Android 12 sürümünün güvenlik bileşenlerine daha çok önem vereceği, mikrofon ve kamera erişim izinlerinin daha sıkı bir güvenlik altına alınacağını gösteriyor. Android cihazınınız temasındaki tek renk veya çoklu renk sistemini kendiniz düzenleyebileceğiniz ek bir tema sistemi ve widget’ları tekrardan gün yüzüne çıkarıyor. Daha fazlası için biraz beklememiz gerekecek.

Android sürümlerinin geçmişten günümüze hangi yollardan geçtiğini anlattık. Şüphesiz açık kaynak kodlu bir işletim sistemi çoğu kişinin beğenisini toplamıştır. 2008 yılında Android 1.0 sürümüyle başlayan işletim sistemi için yazılan 3 milyara yakın uygulama bulunuyor. Google tarafından baştan sona entegre bir halde çalışan bu işletim sistemi artık telefonumuzdan neredeyse her şeyi yapmamıza izin veriyor.

Androide Gelecek En iyi Oyunlar: 2021

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.